Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Levitic

Levitic 23:14


23:14 Să nu mâncaţi nici pâine, nici spice prăjite sau pisate, până în ziua aceasta, când veţi aduce un dar de mâncare Dumnezeului vostru. Aceasta este o lege veşnică pentru urmaşii voştri, în toate locurile în care veţi locui.

O lege veşnică. Un rezumat al ritualului Paştelui dă expresivitate marilor adevăruri centrale ale creştinismului. Paştele este un simbol al morţii lui Hristos. Cum a murit mielul pascal, tot aşa a murit şi Hristos. Sângele a eliberat pe Israelul din vechime de nimicirea îngerului. Sângele lui Hristos îi împacă acum pe toţi cei care vin la El în credinţă.

Paştele mai este şi un simbol al învierii, aşa cum este prefigurat în snopul de legănat. Mielul a murit în seara de paisprezece a lunii Abib. În a şaisprezecea ,,a doua zi după Sabat”, primele roade tăiate mai dinainte erau prezentate înaintea Domnului. Hristos a murit vineri după-amiază şi S-a odihnit în mormânt în timpul Sabatului (Luca 23,53-56). Dimineaţa, după Sabat, (Luca 24,1) Hristos ,,Cel dintâi rod” (1 Corinteni 15,20) a înviat din morţi şi S-a prezentat înaintea Tatălui Său din ceruri (Ioan 20,17).

,,A doua zi după Sabat” (Levitic 23,11) nu era nici o ,,adunare sfântă”, nici ,,Sabat” în tip sau antitip, totuşi în acea zi s-a făcut o lucrare mare. Când Hristos a înviat în prima zi a săptămânii, El S-a înălţat la Tatăl pentru a auzi cuvintele lui Dumnezeu de primire a jertfei Lui.

Paştele promova părtăşia. Mâncarea mielului pascal aduna familii şi vecini împreună. Aceasta era o masă comună simbolizând eliberarea, iar eliberarea chema la consacrare. Orice păcat trebuia să fie înlăturat. În casă nu trebuia să rămână nici un aluat. Fiecare colţ trebuia să fie cercetat pentru rămăşiţele acestuia. Nu avea să fie acceptat nimic mai puţin decât ,,sfinţenia Domnului” (vezi Psalmi 29,2; 96. 9). Paştele era o ocazie foarte solemnă.

Toate acestea şi mai multe, iată ce însemna Paştele pentru Israelul din vechime. Cina Domnului astăzi nu trebuie să însemne pentru noi mai puţin. Este un pericol serios să uităm sau să nu apreciem minunatele binecuvântări pe care Dumnezeu le are păstrate pentru aceia care iau parte cu vrednicie la orânduirile din Casa Domnului. Am face bine să studiem Paştele aşa cum a fost dat lui Israel, ca să Îl putem preţui cu atât mai mult pe Acela care este adevăratul nostru Miel de Paşte şi a cărui moarte este comemorată la slujba de împărtăşire.