Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Judecători

Judecători 2:1


2:1 Îngerul Domnului S-a suit din Ghilgal la Bochim, şi a zis: Eu v-am scos din Egipt, şi v-am adus în ţara pe care am jurat părinţilor voştri că v-o voi da. Am zis: Niciodată nu voi rupe legământul Meu cu voi;

Îngerul. Următoarele cinci versete din Judecători aparţin în mod cuvenit primului capitol. Ele sunt o încheiere potrivită pentru raportul despre cucerire şi colonizare raportat în capitolul 1. În ele, autorul explică pentru ce n-a fost în stare poporul ales să ducă până la capăt cucerirea ţării. Tema principală a acestor versete este o mustrare pentru israeliţi pentru amestecarea practicilor religioase păgâne ale popoarelor în mijlocul cărora s-au aşezat, cu propriile lor forme religioase date de Dumnezeu. În loc să nimicească altarele păgâne, israeliţii s-au închinat înaintea lor.

Este greu a stabili despre cine vorbeşte scriitorul când se referă la ,,un înger al Domnului”. Cuvântul ,,înger”, în mod literal, înseamnă ,,trimis”. Termenul ,,trimisul Domnului” se poate referi la un profet căruia Dumnezeu obişnuia să-i dea solia Sa pentru Israel (Hagai 1,13), dar se poate referi şi la Domnul Însuşi, la care se face uneori referire prin acest titlu (vezi Exod 23:20,23; 33:2). Faptul că solia nu este prezentată cu un ,,Aşa zice Domnul”, care era obiceiul profeţilor de mai târziu, sugerează că vorbitorul a fost Însuşi Domnul. Folosirea persoanei întâi susţine de asemenea ultimul punct de vedere.

Din Ghilgal. Cetatea care slujise drept cartier general vremelnic al seminţiilor (Iosua 4:19; 9:6; 10:6; etc.). A fost aici, în această tabără, pe ţărmul apusean al Iordanului, între Ierihon şi râu, unde se arătase lui Iosua misterioasa ,,Căpetenie a oştirii Domnului” (Iosua 5,13-15). Căpetenia aceea era Hristos (PP 488). Se prea poate, dar în nici un caz nu este sigur ca şi aici să fie prezentat acelaşi vizitator.

Bochim. În mod literal, ,,bocitori”. Numele acesta a fost dat locului după experienţa care începe acum să fie raportată (vezi v. 4,5). Astăzi nu se cunoaşte nici un loc cu acest nume şi nici nu mai este amintit în altă parte în Biblie. Septuaginta adaugă după cuvântul ,,Bochim” explicaţia, ,,şi pentru Betel”. Evenimentul poate să fi avut loc la Betel, dar faptul că ei au adus jertfe acolo (v. 5) sugerează că cel mai probabil locul a fost Silo, unde era ridicat şi cortul întâlnirii pe acea vreme. Contextul indică o adunare mare, şi este posibil că aceste evenimente s-au întâmplat în legătură cu una din marile adunări religioase ca Paştele sau sărbătoarea corturilor. În cazul acesta locul ar fi fost fie Silo, fie un mic sat aproape de el.

Pe care am jurat. Făgăduinţa a fost dată în Geneza 12,7; 13,14-16; 15,18; 26,3; 28,13.

Legământul Meu. Vezi Exod 34,10-16.