English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Iosua

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Iosua, 24


24:1 Iosua a adunat toate seminţiile lui Israel la Sihem, şi a chemat pe bătrânii lui Israel, pe căpeteniile lui, pe judecătorii lui şi pe căpeteniile oştii. Ei s-au înfăţişat înaintea lui Dumnezeu.

Iosua a adunat. Adunarea din cap. 23 fusese o adunare a conducătorilor şi poporului în care Iosua a păsat asupra răspunderii de a izgoni vrăjmaşul, şi îi avertizase cu privire la pericolele de a neglija împlinirea acestei porunci. El le-a adus aminte de făgăduinţa lui Dumnezeu de a fi cu ei, şi de răspunderea lor de a duce la îndeplinire un astfel de program. Acum Iosua a adunat pe reprezentanţii seminţiilor la Sihem, pentru a le face un ultim apel. În alegerea Sihemului a fost o mare potrivire. Aici a fost dat de prima dată lui Avraam legământul (Geneza 12,6,7); în imediata apropiere se pare că Iacov l-a reînnoit (Geneza 33,19,20), şi sub un stejar de lângă Sihem scosese el ,,dumnezeii străini” ai familiei sale (Geneza 35,2-4), după cum le aminteşte Iosua acum israeliţilor (Iosua 24,33); tot aici fusese reînnoit şi legământul după căderea Aiului (Iosua 8,30-35). N-a existat un loc mai potrivit decât Sihemul pentru cuvintele de despărţire ale lui Iosua şi unde să poată fi reînnoit legământul lui Israel cu Dumnezeu.

Ei s-au înfăţişat. Aceşti conducători ai lui Israel, în număr, poate, de mai multe sute, s-au prezentat înaintea Domnului. Cu această ocazie fusese adus de la Silo chivotul (PP 523).



24:2 Iosua a zis întregului popor: Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: Părinţii voştri Terah, tatăl lui Avraam şi tatăl lui Nahor, locuiau în vechime de cealaltă parte a Râului (Eufrat), şi slujeau altor dumnezei.

Aşa vorbeşte Domnul. Iosua începe vorbirea sa în forma solemnă folosită de profeţi şi prezintă pe Dumnezeu Însuşi ca vorbind prin propria sa persoană. Din aceasta s-ar părea că Iosua a fost şi profet şi conducător.

Râului (engl. ,,Flood”). Ebraicul nahar, ,,râu”. Referirea este la Râul Eufrat, lângă apele căruia se afla Ur din Haldeea.

Slujeau altor dumnezei. Iosua a cerut poporului să-şi amintească faptul că strămoşii lor fuseseră idolatri ca acei pe care israeliţii îi exterminau acum. Numai harului lui Dumnezeu se datora faptul că israeliţii erau acum într-o situaţie mai favorabilă. Era un mare pericol ca ei să uite stânca din care au fost tăiaţi şi să cadă iar în idolatrie.



24:3 Eu am luat pe tatăl vostru Avraam din cealaltă parte a Râului, şi l-am purtat prin toată ţara Canaanului; i-am înmulţit sămânţa, şi i-am dat pe Isaac.

Eu am luat. Traducerea siriacă redă: ,,Eu am condus”. În întreg versetul acesta care relatează experienţa lui Avraam, Dumnezeu este prezentat ca Acela care a împlinit toate faptele cele mari din viaţa lui Avraam. Avraam s-a supus în smerenie stăpânirii divine. Viaţa lui a devenit o pildă de credinţă (Romani 4,1-11; Galateni 3,6-9, comp. cu Iacov 2,21-23). Dumnezeu a fost doritor să conducă pe descendenţii lui Avraam la aceeaşi experienţă a credinţei.

24:4 Lui Isaac i-am dat pe Iacov şi pe Esau: lui Esau i-am dat în stăpânire muntele Seir, iar Iacov şi fiii lui s-au pogorât în Egipt.

Verset ce nu a fost comentat.

24:5 Am trimis pe Moise şi pe Aaron şi am lovit Egiptul cu minunile pe care le-am făcut în mijlocul lui; apoi v-am scos afară din el.

Am lovit. În mod literal ,,lovit” (engl. ,,plagued”), dar de obicei în ideea unei lovituri de la Dumnezeu.



24:6 Am scos pe părinţii voştri din Egipt, şi aţi ajuns la mare. Egiptenii au urmărit pe părinţii voştri până la marea Roşie, cu care şi călăreţi.

Verset ce nu a fost comentat.

24:7 Părinţii voştri au strigat către Domnul. Şi Domnul a pus întuneric între voi şi Egipteni, a adus marea înapoi peste ei, şi i-a acoperit. Aţi văzut cu ochii voştri ce am făcut Egiptenilor. Şi aţi rămas multă vreme în pustie.

Cu ochii voştri. Trecuse mai bine de o jumătate de secol de la ieşirea părinţilor lor din Egipt, şi este probabil că un mare număr din cei prezenţi văzuseră lucrurile pe care le făcuse Dumnezeu în Egipt şi nimicirea egiptenilor în Marea Roşie. Nefiind mai în vârstă de 20 de ani pe vremea răzvrătirii de la Cades ei au fost exceptaţi de la sentinţa teribilă de nimicire care a trecut pentru toţi cei ce treceau de această vârstă (Numeri 14).



24:8 V-am adus în ţara Amoriţilor, care locuiau dincolo de Iordan, şi ei au luptat împotriva voastră. I-am dat în mâinile voastre; aţi pus stăpânire pe ţara lor, şi i-am nimicit dinaintea voastră.

Verset ce nu a fost comentat.

24:9 Balac, fiul lui Ţipor, împăratul Moabului, s-a sculat şi a pornit la luptă împotriva lui Israel. A chemat pe Balaam, fiul lui Beor, ca să vă blestem.

A pornit la luptă împotriva lui Israel. Din istoria raportată în Numeri 23 şi 24, precum şi în Judecători 11:25, s-ar părea că Balac în realitate niciodată nu s-a angajat în lupta cu Israel. De aceea, în acest loc este spus că ,,a pornit la luptă” împotriva lor pentru că el a avut de gând să facă astfel, făcând planuri şi pregătiri în acest sens. Dumnezeu consideră intenţia faptă. Starea de spirit care dă naştere la săvârşirea unei fapte păcătoase voite este esenţa păcatului; fapta însăşi nu este decât executarea intenţiei. (Matei 5:28).



24:10 Dar n-am vrut să ascult pe Balaam: el v-a binecuvântat, şi v-am izbăvit din mâna lui Balac.

V-a binecuvântat. Mai degrabă, ,,v-a binecuvântat cu tărie”. Construcţia de aici este asemănătoare cu aceea din Geneza 2,1 7 ,,Vei muri negreşit”. Accentuarea unei astfel de construcţii este uneori greu de tradus. Textul pare să vrea să spună că, în ciuda tuturor aşteptărilor şi a intenţiei hotărâte a lui Balaam, Dumnezeu l-a făcut să binecuvânteze cu tărie pe Israel.



24:11 Aţi trecut Iordanul, şi aţi ajuns la Ierihon. Locuitorii Ierihonului au luptat împotriva voastră: Amoriţii, Fereziţii, Canaaniţii, Hetiţii, Ghirgasiţii, Heviţii şi Iebusiţii. I-am dat în mâinile voastre,

Locuitorii Ierihonului. (engl. ,,men of Iericho”). În mod literal, ,,domni ai Ierihonului”. Cele şapte triburi canaanite care urmează, nu par a fi identice cu ei ci, mai degrabă, adăugate la domnitorii Ierihonului. Cuvântul ,,luptat” este acelaşi ca cel tradus ,,pornit la luptă” (v. 9), şi trebuie considerat aici în înţeles asemănător. Poporul din Ierihon n-a luptat în mod activ. Ei s-au limitat la operaţiuni defensive, care, desigur, că şi ele constituie război.



24:12 am trimis înaintea voastră viespe bondărească, şi i-a izgonit dinaintea voastră, ca pe cei doi împăraţi ai Amoriţilor: nu cu sabia, nici cu arcul tău.

Viespe bondărească. Ori ,,viespile”, sau ,,viespi”. În textul ebraic forma este identică cu cea găsită în Exod 23,28 şi Deuteronom 7,20, unde Dumnezeu a făgăduit să trimită înaintea poporului lui Dumnezeu viespi bondăreşti spre a supune ţara. Acum Iosua a spus că Dumnezeu trimisese viespi bondăreşti înaintea poporului Său şi izgonise pe cei doi împăraţi ai amoriţilor. Raportul de mai înainte a acestei biruinţe declară că aceşti regi şi popoarele lor fuseseră lovite cu sabia lui Israel (Numeri 21,24,35). Se vede lămurit că victoria strălucită asupra acestor împăraţi nu s-a datorat iscusinţei săbiei şi arcului, ci, mai degrabă binecuvântării speciale a lui Dumnezeu. Atunci, se pare că viespile bondăreşti sunt simbol al ajutorului dat de Dumnezeu spre a aduce succesul oştirilor lui Israel. Figura este potrivită. După cum viespile bondăreşti aveau să producă consternare şi panică în tabără, tot aşa Domnul avea să trimită teama, groaza, cutremurarea şi confuzia în tabăra neamurilor pentru a-i face incapabili de luptă (vezi Deuteronom 2,25; Iosua 2,11).

Unii văd în aceste viespi bondăreşti pe egiptenii pe care Domnul i-a folosit să slăbească neamurile canaanite ca astfel să le facă o pradă uşoară pentru israeliţi (vezi Exod 23,28).



24:13 V-am dat o ţară pe care n-o munciserăţi, cetăţi pe care nu le zidiserăţi, dar pe care le locuiţi, vii şi măslini pe care nu-i sădiserăţi, dar care vă slujesc ca hrană.

Verset ce nu a fost comentat.

24:14 Acum, temeţi-vă de Domnul, şi slujiţi-I cu scumpătate şi credincioşie. Depărtaţi dumnezeii cărora le-au slujit părinţii voştri dincolo de Râu şi în Egipt, şi slujiţi Domnului.

Dumnezeii. Septuaginta şi siriaca redau, ,,dumnezeii străini”. La Sihem a fost tocmai locul unde erau adunate acum seminţiile, unde Iacov a îndepărtat dumnezeii străini care erau în familia lui, şi i-a înmormântat sub un stejar (Geneza 35,2,4). Se poate că israeliţii au păstrat pe unii din idolii canaaniţilor supuşi ca o curiozitate sau ca o amintire, iar acum se aflau în pericolul de a privi la ei cu veneraţie. Tendinţa spre idolatrie a început să se dezvolte în Egipt (Ezra 20,6.7). Ea a continuat să fie o caracteristică de seamă a poporului din pustie (vezi Exod 32; Amos 5,25,26; Fapte 7,39-43), cum fusese în Egipt (Ezechiel 20,6,7). Iosua ştia că chiar acum idolatria era practicată în mod secret de către unii dintre israeliţi, chiar dacă de curând ei şi-au exprimat, în aparenţă, marele zel împotriva oricărei înfăţişări a acesteia (Iosua 22). Astăzi, mulţi care fac mare caz de creştinism, întocmai ca şi israeliţii îngrijesc cu drag câte un idol secret în inimile lor. În cele din urmă un astfel de idol, dacă nu este îndepărtat, va anula întreaga viaţă creştină şi se va dovedi nimicitor de suflet.



24:15 Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor Amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.

Alegeţi astăzi. Porunca de a sluji Domnului nu exclude alegerea. Orice slujire care nu este de bună voie este fără folos. Dumnezeu pune înaintea oamenilor viaţa şi moartea şi îi îndeamnă să aleagă viaţa, dar El nu împiedică alegerea lor contrară, şi nici nu-i ocroteşte de rezultatele ei naturale.

Casa mea. Acei care sunt conducători în lucrarea lui Dumnezeu trebuie să aibă o grijă deosebită ca acei care sunt în grija lor, şi mai ales acei din propriul lor cămin (1 Timotei 3:4,5), să urmeze pe calea neprihănirii. Iosua s-a hotărât ca el şi casa lui să slujească Domnului indiferent ce făceau alţii. Uneori alegerea de a sluji lui Dumnezeu devine un fapt singular. Dar ,,să nu te iei după mulţime să faci rău” (Exod 23,2). Acei care sunt pe calea spre cer trebuie să fie gata, în ciuda oricărei opoziţii, să facă ceea ce face cel mai bun, iar nu ceea ce fac cei mai mulţi. Iosua fusese vădit credincios faţă de Dumnezeu toată viaţa Sa. El a fost hotărât să rămână credincios până la urmă. Ultimul lui apel către popor a fost să urmeze pilda sa de consacrare, iar demnitatea şi simplitatea vieţii lui a adăugat putere greutăţii cuvintelor lui.



24:16 Poporul a răspuns, şi a zis: Departe de noi gândul să părăsim pe Domnul, şi să slujim altor dumnezei.

Departe de noi. În mod literal, ,,să avem parte de profanare de la servire”, adică ,,dacă vom lepăda pe Iehova, putem fi profanaţi sau blestemaţi”.



24:17 Căci Domnul este Dumnezeul nostru. El ne-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei, pe noi şi pe părinţii noştri; El a făcut înaintea ochilor noştri acele minuni mari, şi ne-a păzit în tot timpul drumului pe care l-am urmat şi în mijlocul tuturor popoarelor, pe la care am trecut.

Verset ce nu a fost comentat.

24:18 El a izgonit dinaintea noastră pe toate popoarele, şi pe Amoriţii care locuiau ţara aceasta. Şi noi vom sluji Domnului, căci El este Dumnezeul nostru.

Verset ce nu a fost comentat.

24:19 Iosua a zis poporului: Voi nu veţi putea să slujiţi Domnului, căci este un Dumnezeu sfânt, un Dumnezeu gelos; El nu vă va ierta fărădelegile şi păcatele.

Voi nu veţi putea să slujiţi. Din punct de vedere gramatical este o oarecare dificultate în a lega pe ,,dacă” (engl. ,,if”; rom ,,când”) din versetul 20 cu această declaraţie, totuşi sensul este apropiat şi probabil că a fost intenţionat. Sensul ar fi atunci ,,Negreşit că nu putem sluji lui Iehova dacă Îl lepădăm pe El şi slujim altor dumnezei. El este un Dumnezeu gelos şi nu poate împărţi locul şi autoritatea Sa cu alţi dumnezei.”

Pe de altă parte, declaraţia din versetul 19 probabil că s-a intenţionat să aibă forţa ei proprie. Declaraţia, ,,voi nu veţi putea sluji Domnului”, poate să facă referire la neputinţa morală a omului însuşi de a da ascultare poruncilor divine. Iosua n-a spus numai că ,,voi nu puteţi sluji lui Iehova alături de alţi dumnezei”. El a mai afirmat, ,,voi nu puteţi sluji deloc lui Iehova prin propria voastră putere”. În această recunoaştere, Iosua, cu secole înainte de apostolul Pavel, a enunţat marele principiu al îndreptăţirii prin credinţă. În ajungerea acestei îndreptăţiri atât omul cât şi Dumnezeu au de făcut o parte de lucrare. Dumnezeu nu poate face nimic pentru noi fără consimţământul şi conlucrarea noastră. Tot astfel, noi nu putem face nimic fără ajutorul lui Dumnezeu. Credinţa şi faptele sunt ca două vâsle ale unei bărci pe care trebuie să le folosim în mod egal. Este partea omului să aleagă calea cea dreaptă şi apoi să se apuce să meargă pe ea, recunoscând întru totul completa lui dependenţă faţă de Dumnezeu. Este partea lui Dumnezeu să se îngrijească de puterea care ajută. El este tot timpul gata să împlinească partea Sa din contract. Întrebarea este, vom împlini şi noi partea noastră? Vom alege noi să alungăm răul şi să reţinem binele? Ne vom apuca noi în mod activ să facem din obiectivele alegerii noastre o realitate?



24:20 Când veţi părăsi pe Domnul, şi veţi sluji unor dumnezei străini, El Se va întoarce, şi vă va face rău, şi vă va nimici, după ce v-a făcut bine.

El se va întoarce. Afirmând posibilitatea căderii din har. Dacă n-ar exista o astfel de posibilitate, versetul acesta ar fi fără sens.



24:21 Poporul a zis lui Iosua: Nu! căci vom sluji Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

24:22 Iosua a zis poporului: Voi sunteţi martori împotriva voastră înşivă că aţi ales pe Domnul, ca să-I slujiţi. Ei au răspuns: Suntem martori!

Verset ce nu a fost comentat.

24:23 Scoateţi dar dumnezeii străini care sunt în mijlocul vostru, şi întoarceţi-vă inima spre Domnul, Dumnezeul lui Israel.

Scoateţi. Vezi cele despre versetul 14.



24:24 Şi poporul a zis lui Iosua: Noi vom sluji Domnului, Dumnezeului nostru, şi vom asculta glasul Lui.

Poporul a zis. Poporul şi-a afirmat de trei ori credincioşia faţă de Iehova, adăugând astfel solemnitate la declaraţia lor şi reconfirmând legământul lor (vezi despre Exod 19:8; 24:3,7).



24:25 Iosua a făcut în ziua aceea un legământ cu poporul, şi i-a dat legi şi porunci, la Sihem.

Legi. Derivat dintr-un cuvânt care înseamnă ,,a tăia”, de aici sensul, ,,ceea ce este cioplit”, sau ,,ceea ce este gravat”. Cuvântul ,,porunci” (engl. ,,ordinance”) este în mod mai obişnuit tradus ,,hotărâri”. Gravarea putea să fi fost pe stânca pe care a ridicat-o Iosua ca monument.



24:26 Iosua a scris aceste lucruri în cartea legii lui Dumnezeu. A luat o piatră mare, şi a ridicat-o acolo sub stejarul care era în locul închinat Domnului.

Iosua a scris. Adică, cuvintele legământului şi legile şi poruncile (v.25). Raportul a fost pus împreună cu cartea legii lângă chivot (PP 524).

Aceasta este a doua ,,secţiune” din cărţile scrise ale VT. Prima este aceea a lui Moise din Deuteronom 31,9. Următoarea după a lui Iosua este aceea a lui Samuel (1 Samuel 10:25). Bărbaţii aceştia nu s-au considerat ca scriitori de cărţi distincte, ci ca autorizaţi de a adăuga partea lor la cartea deja scrisă, de a scrie ceea ce le-a fost încredinţat ,,în cartea legii lui Dumnezeu”. Unitatea Sfintei Scripturi se vede astfel că a fost o caracteristică esenţială a Bibliei încă de la început.

Piatră mare. Vezi cele despre versetul 25.

Supt stejarul. Este posibil ca acesta să fi fost stejarul sub care a îngropat Iacov idolii (Geneza 35,4).



24:27 Şi Iosua a zis întregului popor: Iată, piatra aceasta va fi martoră împotriva noastră, căci a auzit toate cuvintele pe care ni le-a spus Domnul, ea va fi martoră împotriva voastră, ca să nu fiţi necredincioşi Dumnezeului vostru.

Martoră. Piatra durează. Gravarea de pe ea rămâne pentru totdeauna ca un martor tăcut, după ce gravorii au murit, pentru generaţiile următoare.



24:28 Apoi Iosua a dat drumul poporului, şi s-a dus fiecare în moştenirea lui.

Verset ce nu a fost comentat.

24:29 După aceste lucruri, Iosua, fiul lui Nun, robul Domnului, a murit, în vârstă de o sută zece ani.

În vârstă de o sută zece ani. Vezi cele despre cap. 23,1. Numele lui Iosua a apărut de prima dată în istorie când era în vârstă de peste 40 de ani (Exod 17,9). De atunci au trecut mulţi ani bogaţi în evenimente, iar acum un mare bărbat de stat îşi încheia viaţa. Dar însemnată sau obscură, fiecare viaţă trebuie să aibă un sfârşit. Iosua n-a numit nici un succesor. Nimeni din familia sa nu i-a luat locul. De fapt, urmaşii lui niciodată n-au fost amintiţi în istorie, şi se poate chiar ca el să nu fi avut copii care să-i poarte numele. Dar faima lui este mai mare, amintirea lui mai durabilă decât ar putea vreo familie pământească s-o transmită.



24:30 L-au înmormântat în ţinutul care-i căzuse la împărţeală, la Timnat-Serah, în muntele lui Efraim, la miazănoapte de muntele Gaaş.

Muntele Gaaş. Pentru adăugarea Septuagintei la acest verset vezi cele despre cap. 5:2.



24:31 Israel a slujit Domnului în tot timpul vieţii lui Iosua, şi în tot timpul vieţii bătrânilor care au trăit după Iosua şi care cunoşteau tot ce făcuse Domnul pentru Israel.

Care cunoşteau. Generaţiile viitoare au neglijat să revadă istoria trecută, şi astfel au uitat ce făcuse Dumnezeu pentru strămoşii lor. Astfel de cunoştinţe le-ar fi ajutat să înţeleagă bunăvoinţa lui Dumnezeu de a face acelaşi lucru pentru poporul Său din zilele lor. Aşa este şi astăzi. ,,Noi nu avem să ne temem de viitor, numai dacă vom uita calea pe care ne-a condus Domnul, şi învăţăturile Sale din istoria noastră trecută” (LS 196).



24:32 Oasele lui Iosif, pe care le aduseseră copiii lui Israel din Egipt, au fost îngropate la Sihem, în partea ţarinei pe care o cumpărase Iacov de la fiii lui Hamor, tatăl lui Sihem, cu o sută de chesita, şi care a ajuns moştenirea fiilor lui Iosif.

Oasele lui Iosif. Actul înmormântării oaselor lui Iosif, deşi relatat aici după raportul despre moartea lui Iosua, probabil că a avut loc înainte de aceasta, în timpul adunării de la Sihem descrisă în acest capitol. Nu este nimic în original care să împiedice verbul de a fi tradus ,,fuseseră îngropate”, înţelegându-se astfel că înmormântarea avusese loc cu câtva timp mai înainte.



24:33 Eleazar, fiul lui Aaron, a murit, şi a fost îngropat la Ghibeat-Fineas, care fusese dat fiului său Fineas, în muntele lui Efraim.

Eleazar. Probabil că el a murit cam în acelaşi timp cu Iosua, sau curând după aceea.

Dat fiului său Fineas. În mod literal, ,,muntele lui Fineas”. După cum cetăţile atribuite preoţilor se aflau în loturile lui Iuda, Beniamin şi Simeon, această porţiune se poate să fi fost dată marelui preot în Muntele Efraim de bună voie de către popor ca loc al reşedinţei şi la o distanţă convenabilă de Iosua şi cortul întâlnirii. Locul se poate că a fost numit ,,muntele lui Fineas”, pentru că probabil că Fineas a locuit aici mai mult timp decât tatăl său Eleazar.

E.G.WHITE COMENTEAZĂ.

1-33 PP 522-524

2 PP 125

10 SR 181

14 PP 523

14,15 GT 141

15 DA 520; Ed. 289; Ls 292

MH 176; PP 523; SR 181

TM 63; 2T 565; 4T 351; 8T 120

16,17 SR 182

16,19,21 PP 524

24,26 SR 182

24-29,31 PP 524




Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: