Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Ioan

Ioan 17:11


17:11 Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, şi Eu vin la Tine. Sfinte Tată, păzeşte, în Numele Tău, pe aceia pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, cum suntem şi noi.

Eu nu mai sunt. Viitorul apropiat este privit ca prezent. După calculul iudaic ziua crucificării deja sosise.

Eu vin la Tine. Un prezent viitor, referindu-se la reîntoarcerea lui Isus la Tatăl, nu la apropierea Lui de Dumnezeu în rugăciune.

Sfinte Tată. Titlul acesta apare numai aici în Noul Testament. În v. 1, 5 forma de adresare este ,,Tată” şi în v. 25 este ,,Neprihănitule Tată”. Termenul era fără îndoială ales în vederea cererilor care aveau să urmeze. Subiectul v. 17-19 este sfinţirea. Cuvântul pentru ,,sfinţeşte” (v. 17) este hagiazo, ,,a face sfânt”, şi cuvântul pentru ,,sfânt” din titlul ,,Sfinte Tată” este hagios; corect redat ,,sfânt”. Rugăciunea este către Sfântul Tată spre a face pe ucenici sfinţi. Pentru sfinţenia lui Dumnezeu, vezi Levitic 11,14; cf. 1 Petru 1,16. Titlul ,,Sfinte Tată” apare şi într-o rugăciune euharistică în Didache 10,2.

Păzeşte. Isus este pe punctul de a pleca; de aceea încredinţează pe ucenicii Săi grijii Tatălui (vezi v. 11, 12). Ei urmau să fie lăsaţi într-o lume rea şi urmau să aibă nevoie de har deosebit în lupta lor împotriva păcatului. Această putere de păzire poate fi cerută de orice creştin. Dumnezeu nu va îngădui ca el să fie ispitit mai pe sus decât este în stare să suporte (1 Corinteni 10,13). El este de nebiruit în faţa asalturilor lui Satana atâta vreme cât se luptă în tăria şi lumina Cerului. Totuşi, Dumnezeu păzeşte numai pe aceia care aleg să fie păziţi. Când împotriva sfatului divin oamenii se aşează de bună voie pe terenul inamicului, ei nu pot aştepta să fie ocrotiţi de puterea lui Dumnezeu.

Pe care. Dovezi textuale favorizează (cf. p. 146) exprimarea ,,ce”, adică, ,,numele”. Exprimarea aceasta oferă ideea că Dumnezeu a dat numele Său Fiului. Concepţia aceasta ar putea fi înţeleasă în lumina din cap. 1,18; 14,9. Isus a venit să reprezinte numele sau caracterul Tatălui Său şi a funcţionat în timpul întrupării Sale sub autoritatea Tatălui Său.