Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia 6:1


6:1 Fugiţi, copii ai lui Beniamin, fugiţi din mijlocul Ierusalimului, sunaţi din trâmbiţă la Tecoa, ridicaţi un semn la Bet-Hacherem! Căci de la miază-noapte se vede venind o nenorocire şi un mare prăpăd.

COPII AII LUI BENIAMIN. Locuitorii Ierusalimului sunt desemnaţi astfel poate printr-o figură de stil numită sinecdocă, o figură prin care o parte reprezintă întregul. La aşezarea iniţială a hotarelor de trib, Ierusalimul cădea în cuprinsul teritoriului lui Beniamin (vezi comentariul la Iosua 15,80). Înainte de vremea lui David cetatea îşi socotea cetăţenii atât din Iuda (vezi comentariul la Iosua 15,63) cât şi din Beniamin (vezi comentariul la Judecători 1,21). Hotarul dintre Beniamin şi Iuda trecea prin valea Hinom (Iosua 15,8) care era în sudul cetăţii. Oraşul de naştere al lui Ieremia, Anatot, se găsea pe teritoriul lui Beniamin (vezi Ieremia 1,1), şi unii au fost de părerea că această solie se poate să fi fost vestită acolo, la începutul activităţii lui Ieremia (PK 409). Aceasta ar explica de ce chemarea a fost adresată îndeosebi lui Beniamin, deşi ea se aplica la întreaga populaţie.

DIN MIJLOCUL. Mai înainte (cap. 4,6) locuitorii din districtele de la ţară fuseseră îndemnaţi să-şi caute scăparea fugind la Ierusalim. Acum este o avertizare să fugă din Ierusalim în ţinuturile de păşuni nelocuite din sud. Capitolul 6 descrie cu putere sosirea oştirilor duşmane din nord. Noul apel trebuie să fi fost făcut pentru a arăta că distrugerea va fi atât de totală încât chiar şi cele mai puternice întărituri ale cetăţii se vor dovedi de mai puţină siguranţă decât şederea în câmp deschis. Pe de altă parte cap. 4,6 s-ar putea referi la vremea primelor năvăliri, când oraşele întărite ofereau o oarecare siguranţă.

TECOA. Un oraş cam la 16 km. la sud de Ierusalim, situat pe un deal cam la 800 m. deasupra nivelului mării, dominând Pustia Iudeii. Era oraşul natal al femeii înţelepte tocmite de Ioab pe vremea lui David (2Samuel 14,2). Era oraşul de unde se trăgea profetul Amos (Amos 1,1). Oraşul mai poartă şi acum numele Tegu’. În versetul acesta este un joc de cuvinte. Cuvintele pentru ,,trâmbiţă” şi ,,Tecoa” îşi au amândouă rădăcina în ebraicul taqa’, ,,a mâna,” ,,a face zgomot,” sau ,,a trâmbiţa.”

SEMN. Fără îndoială aici este vorba de ,,semn de foc” (vezi Judecători 20,38.40).

BET-HAHEREM. Literal, ,,casa viei.” A fost identificat ca ’Ain Karim, cam la 7 km. la apus de Ierusalim.

SE VEDE. Sau ,,Se arată”. Literal, ,,a privi în jos asupra (de undeva de sus).” Răul sau nenorocirea în mod figurat este arătat ca atârnând deasupra poporului şi privind în jos către prada sa.

MIAZĂNOAPTE. Vezi cap 1,14; 4,6.