Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 3:17


3:17 Înţelepciunea care vine de sus, este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică.

Înţelepciunea. Adică adevărata înţelepciune, pe care o promite Dumnezeu tuturor celor care

o cer cu sinceritate (vezi comentariul de la cap. 1, 5).

Curată. Gr. hagnos, ,,neîntinată”. Acesta este însuşirea de bază, deoarece toate celelalte trăsături ale înţelepciunii izvorăsc dintr-o filozofie de viaţă care este neîntinată. Înţelepciunea aceasta nu este întinată de principii şi scopuri ,,pământeşti”

Paşnică. Vezi comentariul de la Matei 5,9. Omul cu adevărat înţelept încearcă să evite neînţelegerile şi certurile, dar dorinţa de a fi pace nu-l va împiedica să prezinte adevărul, chiar dacă aceasta ar avea ca rezultat tulburare. Domnul Isus a profetizat că proclamarea adevărului va aduce controversă în lume (vezi comentariul de la Matei 10,34), dar neînţelegerea aceasta este din vina celor care se împotrivesc adevărului, nu a acelora care îl prezintă cu înţelepciune. Curăţia vieţii şi a doctrinei nu trebuie niciodată sacrificate din dorinţa de a asigura pacea.

Blândă. Gr. epieikes, ,,rezonabil”, ,,blând” (vezi 1 Timotei 3,3; Tit 3,2). Adevărata înţelepciune este blândă, suferă cu răbdare provocările şi este tolerantă faţă de greşelile altora. Ea face din om un creştin nobil.

Uşor de înduplecat. Gr. eupeithes, ,,uşor de înduplecat”, adică neîncăpăţânat şi cu care nu este greu să cooperezi. Îndurare. Vezi comentariul de la cap. 2,13.

Roduri bune. Vezi comentariul de la Matei 7,17; 21,34; Galateni 5,22.23.

Fără părtinire. Sau ,,neşovăitor”, ,,fără incertitudine”, adică este hotărât cu privire la ce trebuie să facă. Creştinul nu trebuie să oscileze între părţile în litigiu, doar pentru a câştiga avantaje. Un om înţelept nu se ruşinează de poziţia sa, indiferent de cât de mulţi i s-ar opune.

Nefăţarnică. [,,Fără ipocrizie”, KJV]. Gr. anupokritos, ,,neprefăcut”, ,,nedeghizat”.