Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 2:6


2:6 Şi voi înjosiţi pe cel sărac! Oare nu bogaţii vă asupresc şi vă târăsc înaintea judecătoriilor?

Înjosiţi. [,,Dispreţuiţi”, KJV]. Gr. atimazo, ,,a dezonora”. Prima parte a acestui verset pare să continue ideea din versetul 5. Felul în care se poartă Dumnezeu cu oamenii este opus comportamentului la care se referă aici Iacov. Dumnezeu îi tratează pe toţi oamenii la fel, nefăcând părtinire între ei pe temeiul statutului social. Dacă Dumnezeu i-ar fi judecat şi i-ar fi ales pe oameni aşa cum făceau aceşti creştini, atunci cât de puţini dintre ei ar fi fost în biserică şi ar fi devenit ,,moştenitori ai Împărăţiei” (compară cu 1 Corinteni 1,26)! Necreştinii ar fi putut să creadă că discriminarea este specifică creştinismului, şi tocmai această falsă reprezentare a Domnului Isus Hristos vrea Iacov să o evite (vezi comentariul de la v. 1).

Bogaţii. Adică bogaţii ca o categorie socială, mai ales iudeii bogaţi (vezi v. 7). Persecuţia din biserica primară era provocată de iudeii care aveau putere politică, mai ales de saduchei (vezi Vol. V, p. 52; vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 8,1), care îi asupreau de obicei pe săraci.

Asupresc. Gr. katadunasteuo, ,,a exercita un control aspru”. Acelaşi cuvânt grecesc este folosit şi pentru suferinţele care vin de la Satana (vezi Faptele Apostolilor 10,38). Creştini trebuie să-i trateze pe alţii aşa cum ar dori şi ei să fie trataţi (vezi comentariul de la Matei 7,12). Iacov le reaminteşte membrilor părtinitori de nedreptăţile pe care li le-au făcut ,,bogaţii” şi astfel îi îndeamnă să nu îi asuprească şi ei pe oamenii săraci care vin la adunările lor.

Judecătoriilor. [,,Scaunelor de judecată”, KJV]. Gr. kriteria, ,,curţi de judecată” (vezi comentariul de la 1 Corinteni 6,2.4). Nu este vorba doar de tribunalele iudaice, deşi adesea iudeii bogaţi erau cei care iniţiau persecuţia (vezi Faptele Apostolilor 16,19; 17,6; 18,12).