Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia 27:1


27:1 În ziua aceea, Domnul va lovi cu sabia Lui cea aspră, mare şi tare, Leviatanul, Babilonul, şarpele fugar (Asur), şi Leviatanul, şarpele inelat (Babel), şi va ucide balaurul de lângă mare (Egiptul).

Leviatanul. Vezi comentariul la Iov 41,1; Psalmi 74,13.14. În vechea mitologie canaanită, ,,leviatanul” era privit ca un şarpe cu şapte capete care luptă împotriva zeilor şi forţelor binelui, fiind astfel considerat o personificare a forţelor răului. Texte canaanite antice de la Ras Shamrah (vezi Vol. I, p. 128, 129) vorbesc despre un monstru cu şapte capete numit ,,Lotan”, despre care se crede că este unul şi acelaşi nume cu numele biblic ,,leviatan” (ebr. liwyathan). În mitul mesopotamian antic al creaţiunii se găsea o tradiţie a unui conflict primar între zei şi un balaur al haosului.

Acestea şi alte legende aflate la păgâni par să arate o concepţie confuză, dar predominantă şi persistentă despre Satana ca un şarpe angajat într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu Sămânţa femeii (Geneza 3,15; comp. Apocalips 12,3.4). ,,Leviatanul” din Iov este, evident din context, un animal real (Iov 41), considerat în general a fi crocodilul. Psalmistul, referindu-se la nimicirea oştirii egiptene în Marea Roşie, spune că Domnul a ,,zdrobit capul Leviatanului” (Psalmi 74,13.14). Un crocodil cu mai multe capete ar fi un monstru destul de potrivit ca să simbolizeze Egiptul. Crocodilul s-a dezvoltat în Fluviul Nil. De repetate ori în Isaia 27; 30; 31 Egiptul este menţionat, şi aceasta tinde să confirme ideea că ,,leviatan” apare aici, în primul rând, ca simbol al Egiptului. Compară de asemenea ,,balaurul” din Isaia 27,1 cu acela din Ezechiel 29,3; comp. cap. 32,2.4.

Apocalipsul îl descrie pe Satana ca pe ,,un mare balaur roş, cu şapte capete” (Apocalips 12,3), şi declară că ,,Mihail şi îngerii lui s-au luptat cu balaurul” şi că ,,balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit Diavolul şi Satana, acela care înşeală lumea întreagă, a fost aruncat” afară (Apocalips 12,7.9). ,,Ziua aceea” când Domnul ucide ,,balaurul” pare să fie ziua când ,,Domnul iese din locuinţa Lui, să pedepsească nelegiuirile locuitorilor pământului” (Isaia 26,21). Este incert dacă cuvintele lui Isaia pot fi aplicate la Satana.