Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia 13:1


13:1 Prorocie împotriva Babilonului, descoperită lui Isaia, fiul lui Amoţ.

Proorocie [KJV: ,,Povara”]. Sau ,,greutate”; tehnic, ca aici, ,,oracol”, ,,solie solemnă”. Acest titlu este adesea folosit de Isaia pentru solii date contra diferitelor puteri (vezi capitolele 15,1; 17,1; 19,1; 21,1; 22,1; 23,1). ,,Povara” sau ,,proorocia” aceasta continuă până la cap. 14,28 (vezi comentariul la cap. 14,1). Ea a fost dată în anul 716/715 (vezi comentariul la cap. 14,28). După o serie de solii împotriva lui Iuda şi a Ierusalimului, Isaia îşi îndreaptă acum atenţia către naţiunile înconjurătoare. Secţiunea aceasta include capitolele 13-23. Aceste solii nu au fost date în primul rând naţiunilor menţionate în ele, ci chiar poporului lui Dumnezeu, Israel, pentru ca el să poată înţelege purtarea lui Dumnezeu faţă de naţiunile din jurul lui. Isaia începe cu Babilonul şi continuă cu naţiuni ca Moabul, Etiopia şi Tirul. În perioada patriarhală Babilonul fusese puterea cea mai mare a Orientului. Dar, cam la 800 de ani înainte de vremea lui Isaia, Babilonul trecea printr-o stare de eclipsă, în timp ce naţiuni precum Egiptul, Asiria şi Imperiul Hitit ocupau poziţii dominante în treburile Orientului Apropiat.

Deşi pe timpul lui Isaia era un vasal al Imperiului Asirian, Babilonul începea să-şi recâştige puterea pierdută, şi după încă un secol avea să fie din nou naţiunea de seamă a Asiei Apusene. În 729/728 Tiglat-pileser al III-lea al Asiriei a devenit rege al Babilonului, domnind sub numele de Pulu, iar în 709 Sargon a devenit rege al Babilonului. În cursul domniilor lui Sargon şi Sanherib, Merodac-baladan al Babilonului a reprezentat o ameninţare serioasă pentru puterea asiriană. El a fost în mod repetat alungat din Babilon, dar a revenit mereu. Merodac-baladan a fost cel care căuta

o alianţă cu Ezechia, pentru a-l ajuta în luptele sale contra Asiriei. Înfuriat de desele revolte ale Babilonului, Sanherib, în 689, a nimicit cetatea, reconstruită mai târziu în acelaşi secol. Cu privire la perioada aceasta, vezi Vol. II, p. 61-65, 87, 88, 156, 157.