Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia 10:28


10:28 El vine asupra Aiatului, străbate Migronul, îşi lasă calabalâcul la Micmaş.

El vine asupra Aiatului. Aici începe o poezie care descrie apropierea unui invadator de la nord în imediata vecinătate a Ierusalimului, aducând groază în inimile locuitorilor. Nu este clar dacă ea era menită ca o profeţie a unei anumite invazii asiriene, sau numai ca o descriere poetică a valului invaziei străbătând ţinutul lui Iuda (vezi comentariul la cap. 8,7.8). Cu prilejul celei dintâi invazii a lui (în al XIV-lea an al lui Ezechia) Sanherib nu s-a apropiat de Ierusalim de la nord. Oştirile lui au atins ţărmul Mării Mediterane la Sidon, apoi au mers spre sud către Filistia, şi de acolo au înaintat pe uscat către cetăţile lui Iuda. La Lachiş, situat la sud-vest de Ierusalim, Ezechia i-a trimis pe solii lui făgăduind tribut (2Regi 18,14). Dar se pare că au fost două invazii ale lui Sanherib (vezi Vol. II, p. 64). Versurile de aici ale lui Isaia înfăţişează în mod izbitor groaza care îi va apuca pe locuitorii Ierusalimului pe măsură ce oştile vrăjmaşului se vor apropia din ce în ce mai mult de cetate, pustiind ţara în timpul acestui marş.

Unii au considerat că aici găsim o descriere a unei înaintări reale către Ierusalim a unei oştiri asiriene, poate aceea a lui Sargon, al cărei raport s-a pierdut. Lucrul acesta este posibil, dar nu şi probabil. S-ar putea referi la apropierea acelei părţi a oştirii lui Sanherib trimisă împotriva Ierusalimului în timp ce cealaltă parte se îndrepta către Egipt. Scopul acestui poem este de a zugrăvi spaima locuitorilor Ierusalimului şi ai regiunii învecinate la apropierea unei forţe vrăşmaşe.

Cetăţile numite nu se află toate pe o aceeaşi rută pe care ar urma-o o oştire care se apropie. Aiat este probabil la Ai sau aproape de el la 15,6 km nord de Ierusalim. Venind către sud la Migron şi Micmaş (11,4 km), nord-nord-est de Ierusalim, oştirea face un popas. Nu se ştie dacă drumul modern, care datează din vremurile romanilor, reprezintă direcţia urmată de şoseaua principală în vremurile mai vechi. Este posibil ca drumul vechi să fi fost mai aproape de oraşele amintite aici.