Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 9:8


9:8 Prin aceasta, Duhul Sfânt arăta că drumul în Locul prea sfânt, nu era încă deschis câtă vreme sta în picioare cortul dintâi.

Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este interpretul divin al adevărului (vezi Ioan 14,26).

Arată. Compară cu 1 Petru 1,11.

Locul prea Sfânt. Gr. ta hagia, ,,sfintele” sau ,,[locurile] sfinte” (vezi cap. 8,2; 9,24.25). Contextul arată lămurit că aici ta hagiase referă la ,,cortul acela mai mare şi mai desăvârşit, care nu este făcut de mâini” (cap. 9,11), adică sanctuarul ceresc (compară cu v. 24, 25).

Este adevărat că traducătorii KJV au tradus ta hagia ,,cea mai sfântă din toate”. Dar nu înseamnă că se gândeau la sanctuarul ceresc sau la ,,cer”, unde S-a dus Isus (v. 24), ca la locul cel mai sfânt dintre toate, corespunzând Locului prea sfânt din sanctuarul pământesc. Totuşi ar trebui să se reţină că înţelesul pasajului poate fi decis nu de vreo traducere oarecare, ci de versiunea greacă, dându-se atenţie gramaticii şi sintaxei.

Sta în picioare. [,,Încă stând în picioare”, KJV]. Mai degrabă ,,stă încă în picioare”. Versiunea greacă nu denotă în mod necesar poziţia verticală a clădirii propriu-zise, ci s-ar putea să se refere la valabilitatea funcţiei acesteia. Pentru a înţelege sensul în care ,,cortul dintâi” stă încă în picioare, vezi v. 9. S-ar putea ca expresia ,,stă în picioare” să însemne ,,îşi ocupă locul rânduit lui” sau ,,îşi păstrează statutul rânduit de Dumnezeu”.

Cortul dintâi. Unii susţin că este vorba de prima încăpere a sanctuarului. Opinia aceasta este întemeiată pe faptul că în v. 2 şi 6 expresia este folosită cu acest sens. Întrucât v. 6–8 sunt strâns legate, cei care propun acest punct de vedere susţin că puterea şi logica acestui pasaj ar fi slăbite dacă în v. 8 ,,cortul dintâi” nu ar primi acelaşi înţeles care îi este dat în v.6.

Alţii susţin că prin ,,cortul dintâi”, aşa cum este folosită aici expresia, se face referire la întregul cort mozaic, în contrast cu cortul ceresc (cap. 8,2). Ei declară că scopul lui Pavel este de a pune în contrast sanctuarele celor două legăminte (cap. 9,1), şi că v. 8 învaţă că serviciul din cer n-ar putea să înceapă până când nu s-a sfârşit serviciul pământesc.

Ambele opinii se împacă cu teza lui Pavel, cum că lucrarea de Mare Preot a lui Hristos, care are loc în ,,cortul mai desăvârşit” (v. 11) nu ar fi putut începe până când nu s-a sfârşit serviciul tabernacolului pământesc.