Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 6:19


6:19 pe care o avem ca o ancoră a sufletului; o nădejde tare şi neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinăuntrul Templului,

Ancoră. Se introduce o altă metaforă. O ancoră ţine pe loc o corabie în furtună şi o fereşte de a fi izbită de stânci. Există şi cazuri de ancore care alunecă. Dar lucrurile nu stau aşa cu ancora care ne ţine ,,nădejdea”.

Care pătrunde. Adică nădejdea pătrunde.

Dincolo de. [,,Înăuntrul”, KJV]. Gr. esoteros, ,,înăuntru”, ,,după”. În tot Noul Testament cuvântul acesta apare doar aici şi în Faptele Apostolilor 16,24, unde descrie interiorul închisorii în care au fost aruncaţi Pavel şi Sila. Esoteros este mai frecvent în LXX (vezi Exodul 26,33; Leviticul 16,2.12.15; etc.).

Perdeaua. Gr. katapetasma, ,,cortină”, ,,perdea”. Cuvântul acesta apare de şase ori în Noul Testament. De trei ori este folosit cu privire la perdeaua Templului, care a fost sfâşiată la moartea lui Hristos (Matei 27,51; Marcu 15,38; Luca 23,45). Celelalte ocazii în care este folosit sunt în Evrei (cap. 6,19; 9,3; 10,20). În referirile la Sanctuar din LXX cuvântul katapetasma este folosit pentru a descrie (1) perdeaua care separa Sfânta de Sfânta Sfintelor (Exodul 26,31.33), (2) perdeaua de la uşa cortului (Exodul 26,37; 36,37), (3) perdeaua de la poarta curţii (Exodul 38:18). Faptul că perdeaua de la uşa cortului şi perdeaua care despărţea Sfânta de Sfânta Sfintelor erau numite amândouă katapetasma dă o explicaţie simplă pentru folosirea, în Evrei 9,3, a cuvântului ,,perdeaua [katapetasma] a doua” pentru a descrie perdeaua dinăuntru. Întrebarea este: La care perdea se referă autorul în cap. 6,19, când spune că dincolo de ea pătrunde nădejdea noastră?

Unii cercetători biblici neadventişti, care învaţă că Hristos, îndată după înălţare, Şi-a început lucrarea în Sfânta Sfintelor din Sanctuarul ceresc, susţin că aici katapetasma se referă la perdeaua care separă Sfânta de Sfânta Sfintelor. Ei se folosesc de cuvintele ,,dincolo de perdea”, care sunt o traducere a expresiei greceşti esoteron tou katapetasmatos, care, în toate cele patru ocazii când apare în LXX (Exodul 26,33; Leviticul 16,2.12.15), descrie Sfânta Sfintelor. Totuşi, nu înseamnă neapărat că dacă ,,perdeaua” de aici se referă la perdeaua care desparte Sfânta de Sfânta Sfintelor, atunci Hristos, la înălţarea Sa, Şi-a început lucrarea de mijlocire în Sfânta Sfintelor (vezi mai jos, la punctul ,,1”).

Urmează trei explicaţii posibile ale sintagmei ,,dincolo de perdea”, care sunt toate în acord cu doctrina adventistă cu privire la Sanctuar:

1. 1. ,,Perdeaua” înseamnă cortina care desparte cele două compartimente. Dar Pavel vorbeşte despre intrarea lui Hristos în Sfânta Sfintelor pentru a o dedica, împreună cu restul sanctuarului, atunci când Şi-a preluat funcţia de Mare Preot. Dedicarea aceasta este menţionată în Daniel 9,24 (vezi comentariul de acolo) şi este simbolizată prin dedicarea sanctuarului pământesc după construirea lui (Exodul 40; vezi şi cap. 30,26–29).

2. 2. În Evrei 6,19 Pavel lasă nedefinit cuvântul ,,perdea”. El doreşte să atragă atenţia nu la perdea, ci la ceea ce este ,,dincolo de” perdea, şi anume locul unde Hristos Mare, nostru Preot Îşi desfăşoară activitatea. Cu alte cuvinte, Pavel foloseşte cuvântul ,,perdea” (katapetasma), nu în termenii unei discuţii tehnice asupra construcţiei sanctuarului ceresc, ci ca o figură de stil pentru a descrie ceea ce desparte cele văzute de cele nevăzute, cele pământeşti de cele cereşti. De aceea, sintagma ,,dincolo de perdea” înseamnă, pur şi simplu, a fi în prezenţa lui Dumnezeu. Potrivit cu acest punct de vedere, nădejdea noastră intră chiar în prezenţa lui Dumnezeu, unde a intrat Hristos Însuşi (v. 20; cap. 9,24).

3. 3. În altă parte în Evrei Pavel descrie în mod specific perdeaua care separă Sfânta de Sfânta Sfintelor, ca ,,perdeaua a doua” (cap. 9,3). De aceea, atunci când vorbeşte simplu despre ,,perdea” (cap. 6,19) se referă cu siguranţă la perdeaua de la poarta tabernacolului. În plus, întrucât sanctuarul ceresc şi serviciile lui erau prefigurate de sanctuarul pământesc, atunci când Hristos S-a înălţat la cer, El ,,a intrat” în Sfânta – întâiul compartiment – pentru a începe prima fază a lucrării Sale cereşti (vezi GC 420).