Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 3:7


3:7 De aceea, cum zice Duhul Sfânt: Astăzi, dacă auziţi glasul Lui,

De aceea. Adică având în vedere ceea ce s-a spus în v. 1–6 cu privire la Hristos, ca ,,Apostol şi Mare Preot al mântuirii noastre” (v. 1) şi cu privire la ,,încrederea” şi ,,nădejdea” noastră în El (v. 6).

Cum zice Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este recunoscut ca agent de legătură între Dumnezeu şi om (vezi 2 Petru 1:21), făcându-se referire la Psalmi 95, de unde este luat citatul din Evrei 3:7–11, şi la inspiraţia divină a lui David când a scris psalmul (compară cu Evrei 4:7).

Astăzi. Vezi Psalmi 95:7. Prin cuvântul ,,astăzi” David făcea referire la timpul în care trăia el, dar, inspirat, scriitorul epistolei către Evrei declară că adevărul afirmat aici se aplică la fel de bine şi la vremurile Noului Testament (vezi Vol. IV, p. 37; vezi Deuteronom 18:15). Duhul Sfânt ne aduce astăzi aceeaşi solie (vezi Evrei 4:7–9). Din generaţie în generaţie acelaşi apel plin de îndurare i-a chemat pe oameni să găsească ,,odihna” care este în Hristos. În curând chemarea nu se va mai auzi, iar ziua mântuirii se va încheia.

Ideea exprimată în cap. 3:7–11 este repetată de mai multe ori în cap. 3 şi 4, formând baza argumentaţiei prezentate aici. Concluzia trasă este că ,,rămâne dar o odihnă … pentru poporul lui Dumnezeu” (cap. 4:9) şi că ar trebui ,,să ne apropiem … cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie” (v. 16).

Ar trebui observat faptul că argumentaţia din cap. 3 şi 4 începe cu prezentarea lui Hristos ca ,,Apostol şi Mare Preot al mărturisirii noastre” (cap. 3:1) şi se încheie cu un apel de a veni la El, cu credinţă, pe deplin asiguraţi că El poate să ne ofere ajutorul de care avem nevoie şi că îl va şi oferi (cap. 4:14–16). E remarcabil modul în care propoziţiile ,,dacă păstrăm până la sfârşit încrederea nezguduită” (cap. 3:6), ,,să rămânem tari în mărturisirea noastră” (cap. 4:14) şi ,,să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului” (v. 16) leagă firul argumentaţiei.

Dacă. Gr. ean, ,,dacă”, ,,oricând”, ,,când”. Libera alegere a omului de a primi sau lepăda îndurarea lui Dumnezeu este prezentată aici în limbaj clar, neechivoc. Dumnezeu nu i-a predestinat pe unii oameni să accepte, iar pe alţii să respingă mila Sa (vezi Ioan 3:17–20; Efeseni 1:4–6).

Auziţi glasul Lui. Evident că înseamnă mai mult decât doar auzirea cu urechile. Este vorba de ascultarea eficientă, adică ascultarea care are ca rezultat fapte corespunzătoare. Compară cu Matei 7:24–27; Apocalipsa 1:3.