Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 35:4


35:4 Ei au dat lui Iacov toţi dumnezeii străini, care erau în mâinile lor, şi cerceii pe care-i purtau în urechi. Iacov i-a îngropat în pământ sub stejarul de lângă Sihem.

Toţi cerceii. Nu au fost aduşi numai idolii propriu-zişi la Iacov pentru îndepărtare din familie, ci şi toate bijuteriile lor. Aceste lucruri ar fi fost o piedică de a fi primiţi de Dumnezeu la Betel. Dacă cerceii lor erau podoabe simple sau amulete, după cum consideră unii comentatori, nu este clar. Cel mai înţelept mod de a proceda pentru fiecare copil al lui Dumnezeu este să urmeze exemplul soţiilor şi slugilor lui Iacov şi să îndepărteze toate podoabele de felul acesta (1 Timotei 2,9; 1 Petru 3,3).

Ascultarea membrilor familiei lui Iacov de a aduce la îndeplinire toate instrucţiunile sale este cu adevărat lăudabilă. După cum s-ar părea, ei au considerat că îndepărtarea dumnezeilor străini şi a tuturor podoabelor distractive era necesară, dacă voiau să-I aducă lui Dumnezeu o închinare sinceră. Mai târziu, a fost dată o lege explicită pentru Israel ca naţiune, care interzicea slujirea altor dumnezei în afară de Iehova.

I-a îngropat în pământ sub stejar. Hotărârea completă privind atât idolii, cât şi podoabele a fost o procedare înţeleaptă; altfel, ele puteau să devină iarăşi izvor de ispitire. Pentru oricine Îl iubeşte în mod sincer pe Domnul, singura cale de a sluji este de a se despărţi întru totul de ispitele care ne asaltează. Toate obiectele moderne de idolatrie, incluzând podoabele purtate pentru slăvirea eului, mai degrabă decât a lui Dumnezeu, este mai bine nici să nu fie purtate ca amintire. Într-un moment neaşteptat, ispita de a le folosi din nou se poate dovedi prea tare pentru a i se rezista.

Nu se ştie dacă stejarul sub care Avraam şi-a întins odată cortul lui (cap. 12,6), acela sub umbra căruia după aceea Iosua a ridicat un stâlp de aducere aminte (Iosua 24,26), stejarul ghicitorilor (Judecători 9,37) şi stejarul sădit în Sihem (Judecători 9,6) se referă la acelaşi arbore sub care Iacov a îngropat idolii şi cerceii. Nu este deloc improbabil, totuşi, ca aceste texte să se refere la acelaşi arbore, trebuie să fi fost un semn de hotar.