Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 41


41:1 M-a dus în Templu. A măsurat stâlpii; aveau o lăţime de şase coţi deoparte, şi o lăţime de şase coţi de alta aceasta este lăţimea stâlpilor.

Templu. Aici însemnând locul sfânt (p. 716, L; vezi 1Regi 6.17; 7.50).

Stâlpii. Adică, uşiorii. Aceştia erau de ambele părţi ale intrării şi erau groşi de şase coţi, ca şi zidurile (v. 5).



41:2 Lăţimea uşii era de zece coţi; iar canaturile uşii erau laţi de cinci coţi deoparte, şi cinci coţi de cealaltă parte. A măsurat şi lungimea Templului: patruzeci de coţi, şi lăţimea: douăzeci de coţi.

Lăţimea uşii. Sau ,,Laturile uşii” . Aceasta este distanţa de la uşă la zid.

Patruzeci de coţi. Dimensiunile acestea sunt identice cu acelea ale locului sfânt de la Templul lui Solomon (1Regi 6,2.20), cu excepţia faptului că Ezechiel folosea cotul lung (vezi comentariul la Ezechiel 40,5).



41:3 Apoi a intrat înăuntru. A măsurat uşiorii uşii: doi coţi, uşa şase coţi, şi lăţimea uşii, şapte coţi.

Apoi a intrat. Îngerul a intrat singur în sfânta sfintelor (vezi Evrei 9.7). Uşiorii. Ai uşii dintre sfânta şi sfânta sfintelor, aici gros numai de 2 coţi (cam 1 m.) în comparaţie cu 6 coţi (cam 3,1 m.), la intrarea în sfântă (v.1). Uşa, şase coţi. Adică pasajul, locul gol dintre stâlpi. Lăţimea uşii. Potrivit cu a LXX măsura de 7 coţi este aceea a lungimii zidului de 2 coţi de la pasaj la zidurile laterale. Două din aceste ziduri plus pasajul de 6 coţi ar corespunde lăţimii odăii.



41:4 Pe partea dinainte a Templului a măsurat în lungime douăzeci de coţi şi în lăţime douăzeci de coţi; şi mi-a zis: Acesta este Locul prea sfânt!

Locul prea sfânt. Un pătrat perfect de 20 de coţi (p. 716, K), de aceleaşi dimensiuni ca şi la Templul lui Solomon (1Regi 6,20).



41:5 A măsurat zidul casei: gros de şase coţi, şi lăţimea odăilor lăturalnice de jur împrejurul casei, patru coţi.

Zidul casei. Grosimea dată aici (cam 3,1 m.) este aceeaşi ca cea a zidului curţii din afară (cap. 40,5). O astfel de grosime e în acord cu proporţiile masive ale arhitecturii antice orientale.



41:6 Odăile lăturalnice erau unele peste altele, în număr de treizeci, aşezate în trei caturi; ele dădeau în nişte îmbucături de zid făcute anume pentru odăile acestea din jur împrejurul casei, aşa că se sprijineau pe ele, şi nu pe zidul casei.

Odăile lăturalnice. Odăile acestea erau construite în mare măsură cam la fel cu acelea de la templul lui Solomon. Lărgimea de 4 coţi evident se referă la odăile de la cel dintâi etaj.



41:7 Odăile, cu cât erau mai sus, cu atât erau mai încăpătoare, şi te suiai la ele ocolind; căci te suiai împrejurul casei pe o scară şerpuitoare. Astfel era mai mult loc, ca lărgime, în partea de sus a casei, şi din catul de jos te suiai în catul de sus prin cel de la mijloc.

Mai încăpătoare. Cu privire la amănunte despre zidul retras şi dimensiunile sporite ale odăilor, vezi comentariul la 1Regi 6,5.6. Întrucât există un dezacord cu privire la faptul dacă erau 30 de odăi la fiecare etaj sau 30 la toate trei etajele, pe diagramă nu sunt indicate despărţituri (p. 716, f).



41:8 De jur împrejurul casei se vedea o pardoseală ieşită în afară. Odăile lăturalnice aveau nişte temelii, şi erau de o prăjină întreagă, adică şase coţi la unghi.

Pardoseală. Adică temelia ridicată pe care stătea clădirea. Platforma aceasta pare să se fi extins cu 5 coţi (cam 10 picioare) dincolo de zidul din afară al odăilor (v. 9,11), formând un pasaj în afara odăilor (p. 716, e).

Coţi la unghi. Ebr. ‘aşşilah, însemnând ,,întâlnire”, ,,unghi”. Sensul lui aici nu este clar. Se poate să fie un termen arhitectural.



41:9 Zidul de afară al odăilor lăturalnice avea o grosime de cinci coţi.

Zidul. Zidul de afară al odăilor lăturalnice, mai mic cu un cot în grosime decât zidurile susţinătore de povară principale ale templului însuşi. Locul gol. Vezi comentariul la v. 8



41:10 Locul gol dintre odăile lăturalnice ale casei şi odăile dimprejurul casei, avea o lăţime de două zeci de coţi, de jur împrejur.

Dintre odăi. Adică, odăile descrise în cap. 42, 1-14. Era un spaţiu liber (p. 716, S) de 20 de coţi (cam 40 picioare) care se extindea dincolo de pardoseală (platformă) de cele trei laturi pe care erau aşezate odăile.



41:11 Uşa odăilor lăturalnice dădea în locul gol: o uşă la miază noapte, şi o uşă la miază zi; şi lărgimea locului gol era de cinci coţi de jur împrejur.

Locul gol. Adică platforma.



41:12 Clădirea din faţa locului gol, din partea de apus, avea o lăţime de şaptezeci de coţi, un zid de cinci coţi de gros de jur împrejur, şi era lung de nouăzeci de coţi.

Clădirea. Nu este arătat rostul acestei clădiri (p. 716, O). Poate corespunde cu Parbar de la Templul de mai înainte (vezi 1Cronici 26,18).

Locul gol. Ebr. gizrah, de la o rădăcină gazar, ,,a tăia”, de unde ,,un spaţiu despărţit”. Acesta era spaţiul (p. 716, S) la capătul de apus al templului între templu şi clădire (p. 716, O), şi probabil şi spaţiul de-a lungul părţii de miazănoapte şi de miazăzi a templului (vezi comentariul la v. 10).



41:13 A măsurat şi casa, care avea o lungime de o sută de coţi. Locul gol, clădirea şi zidurile sale, aveau de asemenea o lungime de o sută de coţi.

Casa. Aceasta este măsura de afară a templului (cam 51,8 m.), inclusiv tinda (vezi v. 1-5). Clădirea. Dimensiunea de aici de aproximativ 250 de picioare e de la zidul din spate al templului până în afara zidului de apus al clădirii O (p. 716).



41:14 Lăţimea feţei casei şi a locului gol, dinspre răsărit, era de o sută de coţi.

Lăţimea. Măsura aceasta este identic, cuprinzând lăţimea totală a templului şi locul despărţit de amândouă laturile (p. 716, S,S).



41:15 A măsurat lungimea clădirii dinaintea locului gol, pe partea dinapoi a casei, şi pridvoarele ei de fiecare parte: erau o sută de coţi.

Lungimea clădirii. Aceasta este măsura din afară a clădirii O, inclusiv zidurile ei de 5 coţi.

Pridvoarele. Sensul cuvântului ebraic tradus astfel este incert.

Partea dinapoi a casei. Mai degrabă ,,şi templul din lăuntru”. Ceea ce urmează este o descriere a templului însuşi, nu a clădirii din spatele templului.



41:16 Templul şi casa dinăuntru, tinda de afară, pragurile, ferestrele îngrădite, pridvoarele din jurul celor trei caturi, din faţa pragurilor, erau acoperite cu lemn de jur împrejur. De la pământ până la ferestrele acoperite,

Cu lemn de jur împrejur. Ebraica aici este oarecum vagă. După LXX aici avem o descriere a îmbrăcării în lemn a vestibulului (vezi cap. 40,48), şi a sfintei şi a sfintei sfintelor.



41:17 până deasupra uşii, partea dinăuntrul casei, partea de afară, tot zidul de jur împrejurul casei dinăuntru şi din afară, totul era după măsură,

Verset ce nu a fost comentat.

41:18 şi împodobit cu heruvimi şi finici. Între doi heruvimi era un finic. Fiecare heruvim avea două feţe,

Heruvimi şi finici. Compară sculpturile artistice din templul lui Solomon (1Regi 6,29)



41:19 o faţă de om întoarsă spre un finic deoparte, şi o faţă de leu întoarsă spre celălalt finic, de cealaltă parte; aşa era de jur împrejurul casei.

Verset ce nu a fost comentat.

41:20 De la pământ până deasupra uşii, erau heruvimi şi finici, şi tot aşa şi pe zidul Templului.

Deasupra uşii. Îmbrăcămintea în panel pare că acoperea întregul zid interior (vezi 1Regi 6,18).



41:21 Uşiorii Templului era în patru muchii. Şi în faţa Locului prea sfânt erau ceva care se vedea

Uşiorii. Ebraica acestui verset este obscură.



41:22 ca un altar de lemn, înalt de trei coţi, lung de doi coţi şi lat de doi coţi. Colţurile, temelia, şi pereţii lui erau de lemn. Omul acela mi-a zis: Aceasta este masa care este înaintea Domnului!

Altar de lemn. Acesta pare să corespundă altarului Tămâierii din tabernacol (Ezechiel 30,1-3) şi altarului de aur din Templul de mai înainte (1Regi 7,48), deşi faptul că mai este numit şi ,,masă” ia determinat pe unii să-l identifice cu masa pentru pâinile pentru punerea înainte.



41:23 Templul şi Locul prea sfânt aveau două uşi.

Două uşi. Una era la intrarea în sfânta şi cealaltă la intrarea în sfânta sfintelor.



41:24 Fiecare uşă avea două canaturi, care se întorceau amândouă pe uşi, două canaturi pentru o uşă şi două pentru cealaltă.

Două canaturi. Uşile erau asemănătoare cu acelea din templul lui Solomon (1Regi 6,31-35).



41:25 Pe uşile Templului erau săpaţi heruvimi şi finici, ca şi pe ziduri. În faţa pridvorului de afară erau nişte grinzi de lemn îmbucate între ele.

Grinzi. Ebr. ‘ab, un cuvânt care apare numai aici şi în 1Regi 7,6. Reiese că este un termen arhitectural, al cărui sens s-a pierdut acum.



41:26 Erau ferestre îngrădite, şi deoparte şi de cealaltă erau finici, şi tot aşa era şi pe laturile pridvorului, pe odăile lăturalnice şi pe grinzile de sus.

Ferestre îngrădite. Sau ,,ferestre cu zăbrele” (vezi comentariul la 1Regi 6,4).