English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Exod, 5


5:1 Moise şi Aaron s-au dus apoi la Faraon, şi i-au zis: Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: Lasă pe poporul Meu să plece, ca să prăznuiască în pustie un praznic în cinstea Mea.

S-au dus la Faraon şi i-au zis. După ce Moise şi Aaron fuseseră acceptaţi de bătrânii lui Israel spre a fi conducătorii lor numiţi de Dumnezeu, cei doi bărbaţi au mers la Faraon şi au obţinut o audienţă înaintea regelui. Rapoartele vechi arată că nu era aşa uşor pentru un om din clasa de jos să obţină o audienţă la rege. Experienţa lui Moise la curte i-a fost acum de mare folos, pentru că ştia cum să se apropie de rege.

Un praznic. Cererea prezentată lui Faraon era o cerere rezonabilă. Izraeliţii nu puteau aduce animalele de jertfă în prezenţa egiptenilor, fără să provoace o explozie de animozitate religioasă, deoarece printre animalele care urmau să fie ucise erau unele pe care egiptenii le considerau sfinte şi de aceea nu trebuiau să fie omorâte în nici un fel de împrejurări. Spre a evita acest pericol, praznicul izraeliţilor trebuia să fie ţinut în pustie, dincolo de graniţele Egiptului.



5:2 Faraon a răspuns: Cine este Domnul, ca să ascult de glasul Lui, şi să las pe Israel să plece? Eu nu cunosc pe Domnul, şi nu voi lăsa pe Israel să plece.

Cine este Domnul? Faraon fie că nu cunoştea numele Dumnezeului izraeliţilor, fie că pretindea a nu-l cunoaşte. Oricum ar fi putut să fie, el se socotea superior oricărui Dumnezeu străin. Nu i-au asuprit tatăl şi bunicul lui pe izraeliţi fără ca Dumnezeul lor să intervină? De ce să se deranjeze el să ia seama la un Dumnezeu atât de evident dezinteresat de treburile propriului Lui popor, şi, după cum s-ar părea, neînstare să-l ajute.



5:3 Ei au zis: Ni S-a arătat Dumnezeul Evreilor. Dă-ne voie să facem un drum de trei zile în pustie, ca să aducem jertfe Domnului, pentru ca să nu ne bată cu ciumă sau cu sabie.

Ca să nu ne bată. Refuzul lui Faraon nu i-a înspăimântat pe Moise şi Aaron pentru că încrederea lor era în puterea Aceluia care va împlini, la timp, scopul Său milostiv. Totuşi, cunoaşterea faptului că ei erau aliaţi cu puterea divină nu i-a făcut să fie îngâmfaţi. Ei au rămas politicoşi şi respectuoşi şi au depus toate eforturile spre a-l convinge pe rege să-şi schimbe hotărârea. Ei au arătat cât era de necesar pentru popor să se supună faţă de cererile lui Dumnezeu şi să serbeze praznicul poruncit. În loc să-l ameninţe pe rege cu pedeapsă dacă va persista să refuze a lăsa pe Israel să plece, ei au protestat înaintea lui Faraon pentru că pedeapsa va veni asupra izraeliţilor, dacă nu vor asculta de o poruncă atât de clară a Dumnezeului lor.



5:4 Şi împăratul Egiptului le-a zis: Moise şi Aaron, pentru ce abateţi poporul de la lucrul lui? Plecaţi la lucrările voastre.

Plecaţi la lucrările voastre. Faraon nici nu voia să audă de aşa ceva şi n-a dat nici un răspuns direct la cererea lor. Bănuind că Moise şi Aaron complotau în taină o revoltă din cauza slujbei lor, el le-a poruncit să se întoarcă înapoi la îndatoririle lor de robi. Aceasta dovedeşte clar că identitatea lui Moise n-a fost recunoscută. Regele nu ştia că Moise trăise pe vremuri la curte, sau că locul lui recent de domiciliu nu era Egiptul, ci ţara Madian.



5:5 Faraon a zis: Iată că poporul acesta s-a înmulţit acum în ţară, şi voi mai voiţi să-l faceţi să-şi înceteze lucrările?

Poporul acesta. Era ca şi cum regele ar fi spus: ,,Turma de jos deja nu mai este bună de nimic, şi voi voiţi să-i opriţi să nu mai lucreze deloc?” Moise şi Aaron instituiseră o reformă în păzirea Sabatului şi lucrul acesta ajunsese în atenţia regelui (PP 258). Poporul era inactiv şi avea nevoie de muncă mai multă spre a le consuma energiile. Aşa raţiona el.



5:6 Şi chiar în ziua aceea, Faraon a dat următoarea poruncă isprăvniceilor norodului şi logofeţilor:

Isprăvniceilor norodului. Cuvântul tradus aici ,,isprăvnicei” nu este acelaşi ca acela din cap. 1,11 şi probabil că indică o altă clasă de slujbaşi. ,,Isprăvniceii” din textul de mai înainte erau supraveghetorii muncii, probabil puţini la număr şi mari în grad, în timp ce ,,isprăvniceii” erau egipteni din clasa de jos şi mult mai numeroşi. ,,Logofeţii”, literal ,,scribii”, fără îndoială că erau evrei, după cum reiese din expresia ,,logofeţii copiilor lui Israel” din cap. 5,14 şi din tratamentul crud pe care l-au primit. Probabil că ei erau folosiţi ca şefi şi trebuiau să dea socoteală de munca făcută.



5:7 Să nu mai daţi poporului paie ca mai înainte pentru facerea cărămizilor; ci să se ducă singuri să strângă paie.

Paie pentru facerea cărămizilor. Neavând de gând să se lase intimidat de Dumnezeul evreilor, şi mândru de siguranţa propriei puteri, Faraon era hotărât să-şi impună voinţa. Bănuind că dorinţa lor de a merge în pustie nu era altceva decât un motiv inventat de cei leneşi şi insuflat de setea lor de libertate, care putea păgubi regatul, el a născocit un plan pentru a face asuprirea mai crudă decât era deja.

În vechiul Egipt, cărămizile erau făcute exact aşa cum sunt şi astăzi, uneori cu paie, alteori fără paie. În mod mai obişnuit, cărămizile conţineau un soi de plantă legată împreună cu lutul, de obicei paie, numită teben în ebraica biblică şi tibn în araba egipteană de astăzi. Procesul de facere a cărămizilor în vechiul Egipt este reprezentat de mai multe matriţe găsite în mormintele egiptene, precum şi pe o pictură murală din mormântul vizirului Rekhmire, care a trăit sub Thutmose III în mijlocul sec. al 15-lea î.Hr. Ea arată bărbaţi scoţând apă dintr-o baltă, amestecând noroi cu o sapă, cărând amestecătura în vase la cei ce fac cărămizile, şi cărămidarii dând formă cărămizilor în matriţe de lemn. Un şef cu un baston în mână veghează asupra grupei de muncitori. Bărbaţii care poartă cărămizile sunt descrişi drept ,,captivi pe care i-a adus maiestatea sa pentru muncile templului lui Amon”. Unii dintre captivii zugrăviţi sunt semiţi şi se aseamănă cu evreii.

Moise nu prezintă pe evrei ca făcând ,,cărămizi fără paie”, după cum s-a afirmat uneori în mod eronat. Mai degrabă, decretul lui Faraon le cere în mod special să folosească paie, dar să şi le asigure singuri. Dacă evreii ar fi continuat să confecţioneze cărămizi fără paie, ei ar fi călcat decretul şi acest lucru cu greu ar fi fost îngăduit de isprăvnicei. Astfel de cărămizi ar fi fost în mod categoric de o calitate inferioară, deoarece paiele tocate măresc de mai multe ori rezistenţa cărămizilor de pământ. Aceasta se datorează în parte prezenţei firului de paie şi în parte acţiunii chimice de putrezire a materiilor vegetale asupra amestecului de cărămidă. Când amestecul este lăsat să stea câteva zile, cărămizile sunt şi mai rezistente şi mai uşor de făcut. Unii au interpretat în mod eronat prezenţa cărămizilor fără paie în zidurile unor vechi clădiri egiptene drept dovadă care confirmă istorisirea din cap. 5,7.8. Astfel de relatări, însă, sunt întemeiate pe înţelegerea greşită a raportului biblic şi necunoaşterea felului de a face cărămizi, aşa cum se practica în valea Nilului. (vezi The Biblical Archaeologist, vol.13, nr. 2 [Mai 1950], p. 22-28).



5:8 Totuşi să le cereţi acelaşi număr de cărămizi, pe care le făceau mai înainte; să nu le scădeţi nimic din ele, căci sunt nişte leneşi; de aceea strigă mereu: Haidem să aducem jertfe Dumnezeului nostru.

Acelaşi număr de cărămizi. (,,The tale of the bricks” – engleză). Cuvântul tradus aici ,,tale”, înseamnă mai degrabă ,,numărul cerut zilnic”, şi arată că evreilor li se cerea să producă în fiecare zi un număr fix de cărămizi. Cu toate că acum trebuiau să-şi asigure ei înşişi paiele, strângându-le de pe câmp, numărul de cărămizi cerut trebuia să rămână acelaşi ca mai înainte.



5:9 Să se dea mult de lucru oamenilor acestora, ca să aibă de lucru, şi să nu mai umble după năluci.

Verset ce nu a fost comentat.

5:10 Isprăvniceii poporului şi logofeţii au venit şi au spus poporului: Aşa vorbeşte Faraon: Nu vă mai dau paie;

Verset ce nu a fost comentat.

5:11 duceţi-vă singuri de vă luaţi paie de unde veţi găsi; dar nu vi se scade nimic din lucrul vostru.

Verset ce nu a fost comentat.

5:12 Poporul s-a răspândit în toată ţara Egiptului, ca să strângă mirişte în loc de paie.

Verset ce nu a fost comentat.

5:13 Isprăvniceii îi sileau, zicând: Isprăviţi-vă lucrul, zi de zi, ca şi atunci când erau paie!

Verset ce nu a fost comentat.

5:14 Au bătut chiar pe logofeţii copiilor lui Israel, puşi peste ei de isprăvniceii lui Faraon. Pentru ce, li se zicea, n-aţi isprăvit ieri şi azi, ca mai înainte, numărul de cărămizi, care vă fusese hotărât?

Logofeţii. Supraveghetorii egipteni, de obicei, sunt zugrăviţi cu bastoane în mâinile lor. O pictură de pe un zid de templu din Teba de pe vremea lui Thutmose III arată un isprăvnicel cu un baston ridicat în mâna lui, zicând către muncitor: ,,Bastonul este în mâna mea; nu fii leneş”. Când noua poruncă a regelui a intrat în vigoare, curând a fost imposibil pentru izraeliţi să producă numărul de cărămizi cerut. Drept urmare, logofeţii evrei a căror treabă era să dea zilnic socoteală de lucrarea făcută, au fost pedepsiţi de isprăvniceii egipteni.



5:15 Logofeţii copiilor lui Israel s-au dus să se plângă la Faraon, şi i-au zis: Pentru ce te porţi aşa cu robii tăi?

Să se plângă la Faraon. După cum se pare, logofeţii evrei aveau acces la rege. Când oamenii aceştia au fost bătuţi pe nedrept pentru neputinţa lor de a-i obliga pe oamenii lor să producă numărul de cărămizi cerut, ei s-au plâns la rege, crezând că sunt de vină isprăvniceii.



5:16 Robilor tăi nu li se mai dau paie ca mai înainte, şi totuşi ni se spune: Faceţi cărămizi! Ba încă, robii tăi sunt şi bătuţi, ca şi când poporul tău ar fi vinovat.

Verset ce nu a fost comentat.

5:17 Faraon a răspuns: Sunteţi nişte leneşi şi nişte trântori! De aceea ziceţi: Haidem să aducem jertfe Domnului!

Sunteţi nişte leneşi. Se pare că Faraon a fost satisfăcut de ideea fericită de a interpreta ca lenevie dorinţa izraeliţilor de a se închina Dumnezeului lor. După cât se pare, el a considerat un lucru înţelept să acuze poporul suprasolicitat că este leneş şi foloseşte religia ca scuză pentru aceasta.



5:18 Acum, duceţi-vă îndată de lucraţi; nu vi se vor da paie, şi veţi face acelaşi număr de cărămizi.

Verset ce nu a fost comentat.

5:19 Logofeţii copiilor lui Israel au văzut în ce stare nenorocită erau, când li se zicea: Nu vi se scade nimic din numărul de cărămizi; ci în fiecare zi să faceţi lucrul cuvenit unei zile.

Verset ce nu a fost comentat.

5:20 Când au ieşit de la Faraon, au întâlnit pe Moise şi pe Aaron, care îi aşteptau.

Verset ce nu a fost comentat.

5:21 Şi le-au zis: Să vă vadă Domnul, şi să judece! Voi ne-aţi făcut urâţi lui Faraon şi slujitorilor lui; ba încă le-aţi dat sabia în mână ca să ne omoare.

Urâţi. Neplăcute au fost cuvintele pe care logofeţii evrei le-au spus solilor lui Dumnezeu. Cuvintele de mânie de obicei sunt neraţionale. Aceasta poate să explice metafora lor încurcată, făcând aluzie la efectul ,,mirosului” lor urât pe care avea să-l aibă în ,,ochii”, în loc de în nasul lui Faraon. Ei au mers chiar mai departe, acuzând în mod figurat de punerea unei săbii în mâinile egiptenilor pentru a-i omorî. Ei au presupus că Moise şi Aaron l-au făcut pe rege şi sfetnicii lui să-i bănuiască de trândăvie. La drept vorbind, logofeţii fără îndoială că n-ar fi suferit o bătaie severă (v.14), probabil administrată prin lovituri de baston, obişnuita formă de pedeapsă corporală din Egipt. Această bătaie pe tălpile goale ale picioarelor este extrem de dureroasă şi nu rareori duce la moarte.



5:22 Moise s-a întors la Domnul, şi a zis: Doamne, pentru ce ai făcut un astfel de rău poporului acestuia? Pentru ce m-ai trimis?

Moise s-a întors la Domnul. Cei doi fraţi n-au dat nici un răspuns cuvintelor logofeţilor. Poate că inimile lor au fost prea pline pentru a vorbi, dar în orice caz, nu ştiau ce să spună. În schimb, s-au întors la Dumnezeu, singurul lor izvor de mângâiere şi călăuzire.

Doamne, pentru ce. Cuvintele lui Moise nu reflectă un spirit de nemulţumire sau nesupunere, ci de încurcătură uluitoare şi de informare. Întrebarea şi plângerea proveneau dintr-o credinţă care nu putea să înţeleagă procedeele lui Dumnezeu. În acelaşi timp, el a apelat după ajutor în acest ceas de nevoie şi pentru îndepărtarea a ceea ce se părea contrar naturii şi voinţei lui Dumnezeu. Comentariile lui Ellen G. White

1-23 PP 257-259; SR 112-115

1,2 PP 333

1-5 PP 257

2 DA 51; Ev 560; GC 269; PP 280; SR 117

10-17,21 PP 258

22,23 PP 259



5:23 De când m-am dus la Faraon ca să-i vorbesc în Numele Tău, el face şi mai rău poporului acestuia; şi n-ai izbăvit pe poporul Tău.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: