Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 2:11


2:11 În vremea aceea, Moise, crescând mare, a ieşit pe la fraţii săi, şi a fost martor la muncile lor grele. A văzut pe un Egiptean, care bătea pe un Evreu, unul dintre fraţii lui.

Moise crescând mare. Raportul sacru trece sub tăcere aproape 30 de ani din viaţa lui Moise. Următoarea întâmplare relatată este despre un incident care a avut loc când era în vârstă de 40 de ani (Fapte 7,23). Anii tinereţii lui au fost petrecuţi sub tutori regali, care i-au împărtăşit ,,toată înţelepciunea egiptenilor” (Fapte 7,22). O parte din educaţie el a primit-o de la preoţi şi o parte de la comandanţii militari. Aceasta era educaţia care se dădea de obicei unui prinţ regal. Deoarece Moise era ,,puternic în cuvinte şi în fapte” (Fapte 7,22), n-ar fi greşit a se presupune că el a condus importante expediţii militare în ţări străine (vezi PP 245). Totuşi, el n-a devenit un egiptean iubit. Înfăţişarea lui exterioară, îmbrăcămintea lui, vorbirea lui şi comportarea lui poate că au fost în totul egiptene, dar el a rămas evreu în caracter, religie şi credincioşie. Aceasta reiese clar din întâmplările narate în Exod 2,11-13 (vezi Evrei 11,24).

A ieşit. Moise ajunsese la acel stadiu al vieţii sale când a înţeles că trebuia să devină egiptean fără rezerve, sau să se alăture la poporul lui dispreţuit. Se pare că înainte de această ocazie el luase hotărârea să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu” (Evrei 11,25) şi s-a considerat pe sine ca unealta aleasă pentru această sarcină (Fapte 7,23-25). În cele din urmă, el sa considerat pregătit să părăsească curtea cu ,,plăcerile păcatului” ei, să abandoneze perspectiva de succesiune la tron şi să păşească înainte cu îndrăzneală, să apere cauza poporului său apăsat (vezi PP 246, 247). Din Fapte 7,23 reiese clar că Moise a mers în ţinutul Goşen cu scopul de a studia situaţia şi a face planuri. Faptul că el renunţase la orice pretenţie la tronul Egiptului, arată că motivele lui nu erau egoiste. El a fost, mai degrabă, îndemnat de sincera iubire pentru poporul său şi ura pentru asupritorii lor, aspect subliniat de termenul ,,fraţi”, folosit de două ori în Exod 2,11.

A văzut pe un egiptean. Probabil că acesta a fost unul din isprăvniceii amintiţi în cap. 1,11 sau unul din supraveghetorii folosiţi de ei. Astfel de persoane sunt reprezentate pe monumentele egiptene ca înarmaţi cu lungi bastoane de lemn, pe care le foloseau fără reţineri lovindu-i pe cei leneşi. Fără îndoială că ei abuzau adesea de autoritatea lor şi că pedeapsa era aplicată pentru cea mai uşoară greşeală, sau pentru nici un fel de greşeală. Adesea autoritatea degenerează în tiranie şi apăsare crudă, şi ca un exemplu de astfel de abuz de putere acest incident a stârnit mânia lui Moise (Fapte 7,24).