English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Estera

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Estera, 8


8:1 În aceeaşi zi, împăratul Ahaşveroş a dat împărătesei Estera casa lui Haman, vrăjmaşul Iudeilor. Şi Mardoheu a venit înaintea împăratului, căci Estera arătase legătura ei de rudenie cu el.

Casa lui Haman. Când un criminal era executat, întreaga lui avuţie trecea în proprietatea împăratului, care dispunea de ea după plăcere. I-a plăcut lui Ahaşveroş ca să-i atribuie Esterei toate proprietăţile lui Haman, care pare să fi fost un om foarte bogat (vezi la cap. 3,9).

Vrăjmaşul Iudeilor. Aşa cum e caracterizat Haman de aici înainte (vezi cap. 9,10.24).

A venit înaintea împăratului. Mardoheu a fost numit în funcţia pe care o avusese Haman. El a fost numit mare vizir sau prim ministru, un înalt funcţionar de stat care îl slujea personal pe împărat şi era în continuă legătura cu el.

Estera arătase. Se pare că ea nu făcuse aceasta înainte de a se ivi cazul de forţă majoră. Nu mai era nevoie să se ascundă, acum când Mardoheu fusese recunoscut ca un "binefăcător al împăratului" (vezi cap. 2,21-23; 6,3-11) şi din moment ce Estera fusese constrânsă să declare că este iudeică pentru a-şi salva poporul.



8:2 Împăratul şi-a scos inelul, pe care-l luase înapoi de la Haman, şi l-a dat lui Mardoheu. Estera, din partea ei, a pus pe Mardoheu peste casa lui Haman.

Şi-a scos inelul. Natural, inelul fusese luat de la Haman şi înapoiat lui Ahaşveroş. Inelul acesta era un simbol al autorităţii împărăteşti şi purta pe el sigilul împărătesc (vezi cap. 3,10).

A pus pe Mardoheu. Proprietăţile lui Haman trecuseră în proprietatea coroanei şi încredinţate spre administrare Esterei (vezi la v. 1). Ea nu avea libertatea să înstrăineze ceea ce primise în folosinţă de la împărat şi ceea ce deţinea în virtutea poziţiei ei de împărăteasă. Astfel, Estera, nu i-a făcut lui Mardoheu un dar din casa ei, ci l-a aşezat peste ea. Având în vedere toate scopurile practice, acesta era echivalent cu un dar. În felul acesta i s-a pus la îndemână o reşedinţă corespunzătoare cu noua lui demnitate de prim ministru.



8:3 Apoi Estera a vorbit din nou înaintea împăratului. S-a aruncat la picioarele lui, a plâns, l-a rugat să oprească urmările răutăţii lui Haman, Agaghitul, şi izbânda planurilor lui împotriva Iudeilor.

S-a aruncat la picioarele lui. Un gest de supunere deplină, nu de adorare, obişnuit în ţările orientale (vezi cap. 3,2-5).

A plâns. [L-a rugat cu lacrimi, KJV]. Estera era încă stăpânită de emoţie; ea a apelat la împărat bazându-se pe sentimentele lui faţă de ea.

Să oprească urmările răutăţii. Sau "să facă fără efect răul complotat" .Cu toate că Mardoheu era în posesia sigilului împărătesc, nu îndrăznea să îl folosească pentru a emite un nou decret care să-l contramandeze pe cel emis de însuşi împăratul.



8:4 Împăratul a întins toiagul împărătesc de aur Esterei, care s-a ridicat şi a stat în picioare înaintea împăratului.

A întins toiagul împărătesc de aur. Probabil că împăratul a întins de data aceasta sceptrul său nu numai ca un semn de bunăvoinţă faţă de Estera şi de dispoziţie de a-i acorda o audienţă. El voia să indice dispoziţia ca Estera să facă aşa cum dorea ca să îndrepte prin aceasta răul făcut de decretul lui Haman.



8:5 Ea a zis atunci: Dacă împăratul găseşte cu cale şi dacă am căpătat trecerea înaintea lui, dacă lucrul pare potrivit împăratului, şi dacă eu sunt plăcută înaintea lui, să se scrie ca să se întoarcă scrisorile făcute de Haman, fiul lui Hamedata, Agaghitul, şi scrise de el cu gând să piardă pe Iudeii care sunt în toate ţinuturile împăratului.

Dacă împăratul găseşte cu cale. Prin cererea ei, Estera pune laolaltă un apel la simţul de dreptate al împăratului cu un apel şi cu un apel şi mai eficient la simţămintele lui faţă de ea. El nu avea să refuze cererea ei.

Să întoarcă. Sau "să revoce" .



8:6 Căci cum aş putea eu să văd nenorocirea, care ar atinge pe poporul meu, şi cum aş putea să văd nimicirea neamului meu?

Cum aş putea eu să văd? Estera îşi întemeiază încă cererea pe consideraţii personale, în felul acesta descoperind legătura care unea interesele ei cu cele ale poporului ei.



8:7 Împăratul Ahaşveroş a zis împărătesei Estera şi Iudeului Mardoheu: Iată, am dat Esterei casa lui Haman, şi el a fost spânzurat pe spânzurătoare, pentru că întinsese mâna împotriva Iudeilor.

Împăratul Ahaşveroş a zis. Ahaşveroş propune o soluţie, după ce întâi le reaminteşte Esterei şi lui Mardoheu dovada atitudinii lui favorabile faţă de iudei.



8:8 Scrieţi dar în folosul Iudeilor cum vă va plăcea, în numele împăratului, şi pecetluiţi cu inelul împăratului. Căci o scrisoare scrisă în numele împăratului şi pecetluită cu inelul împăratului nu poate fi desfiinţată.

Scrieţi dar. Adică, pe lângă şi peste ceea ce fusese scris de Haman (vezi cap. 3,12).

În folosul Iudeilor. Mai exact, "cu privire la iudei". Noul decret urma să fie adresat iudeilor şi nu perşilor, aşa cum fusese cel al lui Haman.



8:9 Logofeţii împăratului au fost chemaţi în vremea aceea, în a douăzeci şi treia zi a lunii a treia, adică luna Sivan, şi au scris, după tot ce a poruncit Mardoheu, Iudeilor, căpeteniilor oştirii, dregătorilor şi mai marilor celor o sută douăzeci şi şapte de ţinuturi aşezate de la India la Etiopia, fiecărui ţinut după scrierea lui, fiecărui popor după limba lui, şi Iudeilor după scrierea şi limba lor.

Logofeţii împăratului. [Scribii împăratului, KJV]. Din respect pentru obiceiul persan legal potrivit căruia un decret împărătesc nu putea fi schimbat, Mardoheu a conceput un mijloc reuşit de a contracara efectele decretului lui Haman, fără ca acesta să fie revocat. Decretul rezultant a fost făcut cunoscut în fiecare limbă, copii fiind făcute de stenografii împărăteşti (vezi cap. 3,12).

A lunii a treia. Nu e sigur dacă aceasta era în anul al douăsprezecelea sau al treisprezecelea al lui Ahaşveroş (p. 460; vezi la cap. 3,7; cf. v. 12). În primul caz, data ar fi 25 iunie 474 î.Hr. În cazul al doilea, ar fi 12 iulie 473 î.Hr. În orice caz, era la două luni şi zece zile după proclamarea decretului lui Haman şi cu opt luni şi nouăsprezece sau douăzeci de zile înainte ca el să intre în aplicare.

Acesta este cel mai lung verset din Biblie, cuprinzând 43 de cuvinte ebraice sau 192 de litere ebraice.



8:10 Au scris în numele împăratului Ahaşveroş, şi au pecetluit cu inelul împăratului. Au trimis scrisorile prin alergători, călare pe cai şi catâri născuţi din iepe.

Au scris în numele împăratului Ahaşveroş. Compară cu cap. 3,12-15.

Cai şi catâri născuţi din iepe. [Catâri, cămile şi dromadere tinere, KJV]. Cuvintele ebraice traduse în felul acesta sunt neclare, iar semnificaţia lor, nesigură. Scriitori Talmudului îşi mărturisesc ignoranţa cu privire la semnificaţie, iar LXX nu face nici o încercare de traducere. În fiecare caz de folosire a lui în Vechiul Testament, cuvântul tradus aici "catâri" vrea să spună "armăsari împărăteşti", probabil cai de rasă superioară. În Mica 1,13 referinţa ebraică la caii de trăsură e tradusă "cai iuţi", iar în 1 Regi 4,28, "fugari". Cuvântul tradus "cămile" (KJV) apare numai aici (în Estera 8,10) şi în v. 14 şi nu e unul obişnuit pentru "cămile". El este mai degrabă un cuvânt persan de împrumut, forma de plural a unui adjectiv care înseamnă "împărăteşti", şi aici stă în apoziţie cu "catâri". Aceste cuvinte la un loc înseamnă probabil "armăsari împărăteşti". Cuvântul tradus "dromadere" (KJV) are de asemenea un înţeles nesigur. După unii, el ar putea să însemne "herghelie împărătească" sau poate "pur-sânge". Traducând ultima parte a v. 10, RSV se apropie de înţelesul cuvintelor originale după sugestiile date aici: "curieri călări călărind pe cai iuţi care erau folosiţi în slujba împăratului, crescuţi în herghelia împărătească".



8:11 Prin aceste scrisori, împăratul dădea voie Iudeilor, ori în care cetate ar fi fost, să se adune şi să-şi apere viaţa, să nimicească, să omoare şi să piardă, împreună cu pruncii şi femeile lor, pe toţi aceia din fiecare popor şi din fiecare ţinut care ar lua armele să-i lovească, şi să le prade averile.

Să se adune. Efortul comun al iudeilor avea să-i transforme într-o forţă formidabilă. S-a spus uneori că iudeii au fost atacatori pe 13 Adar, dar nu există dovezi în acest sens. Decretul le îngăduia iudeilor doar să se apere.

Să nimicească. Compară cu decretul lui Haman (cap. 3,13). Decretul lui Mardoheu dădea drepturi egale iudeilor, acordându-le prilejul să se apere.

Să le prădeze averile. Decretul anterior le dăduse aceeaşi permisiune vrăjmaşilor iudeilor (cap. 3,13).



8:12 Aceasta să se facă într-o singură zi, în toate ţinuturile împăratului Ahaşveroş, şi anume în a treisprezecea zi a lunii a douăsprezecea, adică luna Adar.

Verset ce nu a fost comentat.

8:13 Aceste scrisori cuprindeau hotărârea care trebuia vestită în fiecare ţinut, şi dădeau de ştire tuturor popoarelor că Iudeii stau gata pentru ziua aceea ca să se răzbune pe vrăjmaşii lor.

Scrisori. Versetul 13 este practic identic cu cap. 3,14, care vorbeşte despre decretul lui Haman.



8:14 Alergătorii, călare pe cai şi pe catâri, au plecat îndată şi în toată graba, după porunca împăratului. Hotărârea a fost vestită şi în capitala Susa.

Pe cai şi pe catâri. [Catâri şi cămile, KJV]. Vezi la v. 10. Versetul acesta repetă cele din cap. 3,15, cu o mică adăugire. Ştafetele care duceau decretul lui Mardoheu urmau să meargă "în toată graba" mai repede decât cele care duceau decretul lui Haman, poate de teamă ca nu cumva, în unele cazuri, vrăjmaşii iudeilor să se folosească de prevederile decretului lui Haman înainte de termenul stipulat.



8:15 Mardoheu a ieşit de la împărat, cu o haină împărătească albastră şi albă, cu o mare cunună de aur, şi cu o mantie de in subţire şi de purpură. Cetatea Susa striga şi se bucura.

Haina împărătească. Despre monarhul persan se spune că ar fi purtat o robă de purpură şi o pe dedesubt o tunică de purpură cu dungi albe. De obicei hainele de onoare pe care le dăruia erau de alte culori, dar dintr-o singură nuanţă. Aceea dată lui Mardoheu pare să fi fost ca aceea a împăratului.

O mantie. Probabil "o manta" (RSV). Există o oarecare îndoială în ceea ce priveşte ce însemnătatea termenul tradus aci "mantie". Unii dintre cei mai valoroşi cercetători consideră că se face referire la un veşmânt extern lung, în falduri.

Susa... se bucura. Adică în contrast cu deznădejdea pricinuită de primul decret (vezi cap. 3,15). Aceasta s-ar putea să indice faptul că perşii, în general, au simpatizat cu iudeii. Este posibil ca şi altor minorităţi naţionale să nu le fi făcut plăcere primul decret, creând un precedent care ar fi putut să însemne propria piere cândva, în viitor.



8:16 Pentru Iudei nu era decât fericire şi bucurie, veselie şi slavă.

Verset ce nu a fost comentat.

8:17 În fiecare ţinut şi în fiecare cetate, pretutindeni unde ajungea porunca împăratului şi hotărârea lui, a fost între Iudei bucurie şi veselie, ospeţe şi zile de sărbătoare. Şi mulţi oameni dintre popoarele ţării s-au făcut Iudei, căci îi apucase frica de Iudei.

S-au făcut Iudei. Adică au cerut şi li s-a acordat statutul de prozeliţi iudei. Compară cu atitudinea unora dintre egipteni faţă de iudei, atunci când aceştia au părăsit Egiptul (vezi Exod 12,38).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 10-17 PK 602


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: