Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Estera

Estera 1:3


1:3 În al treilea an al domniei lui, a dat un ospăţ tuturor domnitorilor şi slujitorilor săi. Căpeteniile oştirii Perşilor şi Mezilor, mai marii şi capii ţinuturilor, s-au strâns înaintea lui.

Al treilea an. Anul acesta a început la 14 aprilie 483 î.Hr. şi s-a încheiat la 2 aprilie 482 î.Hr. Poate că "ospăţul" care a ţinut şase luni, a început în primele zilei ale primăverii acelui anului, când ploile trecuseră şi călătoria ar fi fost mai uşoară şi mai plăcută.

Un ospăţ. Sau "banchet". Cuvântul original însemna "întrecere la băutură". Având în vedere faptul că Ahaşveroş a părăsit Susa la un an sau doi după aceea pentru a năvăli în Grecia (vezi introducerea la Estera), s-a sugerat că domnitorii, guvernatorii şi căpeteniile oştirii au fost convocaţi din toate părţile împărăţiei pentru a participa la ceea ce se dorea să fie o campanie total strălucită şi reuşită. Herodot (vii. 8) raportează că Xerxe a convocat un astfel de consiliu. Poate că slujitorii au fost convocaţi în serii, pe parcursul celor şase luni, fiecare cu scopul de a discuta cu împăratul despre răspunderea specială legată campanie. Aşadar, ar fi aproape imposibil să-i găsim pe toţi slujbaşii de seamă ai vastului imperiu adunaţi laolaltă decât cu scopul specific al unor discuţii politice şi militare.

Domnitorilor. Sau "slujbaşilor [numiţi]".

Slujitorilor. Adică "curtenilor".

Căpeteniilor oştirii. Ebr. Chayil, "oastea" (Exod 14,4), "oştirea" (v. 9), "om tare" (1 Samuel 16,18) etc. Dacă unul dintre obiectivele ospăţului a fost, aşa cum a fost sugerat, stabilirea planurilor privind campania grecească viitoare, Ahaşveroş i-ar fi chemat cu siguranţă şi pe căpeteniilor oştirii sale.

Perşilor şi mezilor. Ordinea aceasta, inversul celei din Daniel (cap. 5,28; 6,8.12.15; 8,20) apare de repetate ori în relatările Esterei (cap. 1,3.14.18.19) şi dă de înţeles că raportul aparţine timpului când Persia înlocuise Media ca partener principal în imperiul dualist (vezi Daniel 7,5; 8,3). În Estera 10,2 este dată ordinea iniţială, poate din cauză că în "Cronici", împăraţii mezi veneau primii.

Mai marii. [Nobilii, KJV.] De la un cuvânt persan adoptat în limba ebraică, însemnând "cei dintâi [oameni]".

Capii ţinuturilor. [Principii provinciilor, KJV.] Adică guvernatorii sau satrapii care erau în fruntea teritoriilor cucerite. Istoria atestă prezenţa satrapilor la o mare adunare, înainte de campania dezastruoasă împotriva Greciei.