Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Efeseni

Efeseni 3:8


3:8 Da, mie, care sunt cel mai neînsemnat dintre toţi sfinţii, mi-a fost dat harul acesta să vestesc Neamurilor bogăţiile nepătrunse ale lui Hristos,

Cel mai neînsemnat. [,,Mai mic decât cel mai de pe urmă”, KJV]. ,,cu mult mai mic decât toţi”,

G. Gal.]. Comparaţi 1 Cor. 15,9.10; 2 Cor. 11,30; 1 Tim. 1,12-16. Recunoaşterea harului şi favoarei lui Dumnezeu totdeauna aduceau gânduri de umilinţă în inima lui Pavel. El era mereu sensibil la faptul că fusese un persecutor al sfinţilor. De aceea, aprecierea din partea sa a mărimii chemării sale şi a inferiorităţii sale personale era pururea proaspătă înaintea lui. Pavel totdeauna părea uimit de faptul că Dumnezeu putea să ia pe cineva atât de defectuos, cineva care fusese un răzvrătit, şi să facă din el un slujitor al harului Său. El se socotea nu numai mai prejos de profeţi şi apostoli, dar şi mai pe jos şi de oricare dintre sfinţi. Aceia, care au partea cea mai mare de har dumnezeiesc vor fi cei mai smeriţi. Numai în felul acesta, sunt ei bine înzestraţi pentru a servi. Totuşi, sentimentele trezite în Pavel prin gândirea lui asupra vieţii sale trecute trebuie să fie înţelese în legătură cu afirmarea lui că trăieşte, ,,cu toată curăţia cugetului” său ,,înaintea lui Dumnezeu” (Fapte 21,1), şi îndemnul său adresat convertiţilor săi să ,,calce pe urmele sale” (literal, să fie imitatori, ai săi) (1 Cor. 4,16; 11,1; Fi. 3,17). Umilinţa nu e o calitate negativă, ea e consonantă cu cunoaşterea biruinţei personale asupra păcatului şi cu creşterea în har.

Neamurilor. [,,Printre neamuri”, KJV]. Dovezi textuale favorizează (cf. p. 10) exprimarea ,,neamurilor”.

Bogăţiile nepătrunse. [,,Bogăţiile de nepătruns”, KJV; ,,Neprimitoare de cercetare bogăţie”, G. Gal.]. Comparaţi Iov 5,9; 9,10; 11,7; Rom. 11,33). Bogăţiile spirituale ale lui Dumnezeu pot fi văzute numai în parte, deoarece ,,vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos” (1 Cor. 13,12). În Hristos este o îndestulare care nu poate fi epuizată, deoarece El nu numai că posedă bogăţii peste puterea noastră de imaginaţie – El Însuşi este chintesenţa acestor bogăţii. Şi bogăţiile acesta nu sunt de nepătruns pentru că sunt ascunse, ci pentru că sunt atât de abundente. El este bogat în harul Său pentru neamuri, iubirea Lui pentru păcătoşi şi activitatea Lui răscumpărătoare. Aceasta înseamnă că în Hristos e de găsit răspunsul la oricare posibilă problemă omenească. Resursele Lui sunt inepuizabile. Nu e de mirare că Pavel, având concepţia şi convingerea aceasta, declara: ,,N-am avut de gând să ştiu între voi altceva decât pe Isus Hristos şi pe El răstignit” (1 Cor. 2,2).