Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Efeseni

Efeseni 1:6


1:6 spre lauda slavei harului Său, pe care ni l-a dat în Preaiubitul Lui.

Spre lauda. Ca rezultat al descoperirii harului lui Dumnezeu în înfiere, universul va obţine o dreaptă concepţie a caracterului şi scopurilor lui Dumnezeu şi răspunde cu exprimări de laudă. Unul din scopurile planului de mântuire este îndreptăţirea caracterului lui Dumnezeu înaintea universului (vezi PP 68; cf. DA 625, 626; Efes 3:10.11).

Slavei harului Său. Abundenţa şi plinătatea harului lui Dumnezeu este o temă proeminentă în epistola aceasta şi e prezentată ca primă cauză a încrederii şi nădejdii. În ce priveşte o definiţia a harului vezi la Rom 3;24.

Pe care. [,,În care,” KJV]. Pot fi citate importante dovezi textuale (cf. p. 10) pentru exprimarea ,,pe care.” Cu exprimarea aceasta pasajul poate fi tradus ,,pe care plin de îndurare El l-a revărsat asupra noastră în preaiubitul.”

Ni l-a dat. [,,S-a făcut … primul,” KJV; ,,Dăruitu-ne-a,” G. Galaction]. Gr. charitoo, ,,a înzestra plin de har,” ,,a face cu har.” Aici evident se aplică înţelesul de mai înainte. Ideea este a harului dat fără plată prin care am fost îmbogăţiţi sau înfrumuseţaţi. Cel care a dat pe Fiul Său unei morţi infame ne dă cu abundenţă şi celelalte bogăţii ale Lui (Rom 8:32). Îndurarea, favoarea , dispoziţia Lui plină de har pentru noi, îngăduie o legătură cu El care altminteri ar fi imposibilă. Dumnezeu nu poate fi cumpărat, mituit sau linguşit; ceea ce El face, El face din propria Lui bună plăcere şi din scop dumnezeiesc.

În Preaiubitul. O altă formă a expresiei cheie a acestei epistole (vezi la vers. 1). Denumirea Fiului ca Preaiubitul e corespunzătoare aici. Noi suntem aduşi aproape de Dumnezeu prin Preaiubitul şi la rândul nostru putem fi numiţi copii iubiţi (cap. 5:1). Aceia pe care Dumnezeu îi înzestrează cu harul Său sunt iubiţi de El în acelaşi fel cum El iubeşte pe propriul Său Fiu.