Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Efeseni

Efeseni 1:18


1:18 şi să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi,

Ochii inimii. [,,Ochii priceperii voastre,” KJV]. Dovezi textuale atestă (cf. p. 10). Exprimarea ,,ochii inimii voastre.” Această exprimare izbitoare nu apare în altă parte a Noului Testament. Prin ,,inimă” evreii reprezentau sediul gândirii, voinţei şi al emoţiilor (vezi la Rom 1:21). Folosirea aici de către Pavel a expresiei: ,,Ochii” reprezintă puterea de a înţelege şi ochii iluminaţi, conştienţa spirituală şi înţelegere morală. ,,Ochiul n-a văzut, şi nici urechea nu a auzit” pare să însemneze că ceea ce vede ochiul deschis spiritual (vezi la 1Cor 2:9.10). aduce o nouă şi adâncă iluminare care afectează personalitatea lăuntrică. Ea nu e o facultate nouă sau un dar; e o nouă viziune şi înţelegere,

Ca să pricepeţi. Apostolul prezintă trei lucruri pe care le dobândesc cei ai căror ochi sunt iluminaţi (vers. 18.19).

Nădejdea. Vezi Rom 5:2-5; 8:24. Unii comentatori cred că în acest pasaj Pavel se referă nu la lucrul nădăjduit, ci la principiul nădejdii în viaţa care este inspirată de o chemare divină. A avea nădejdea aceasta înseamnă a avea ceva peste măsură de preţios. Cititorii lui Pavel încă nu pricepeau înţelesul deplin al chemării lor, şi el era doritor ca ei să vadă că nădejdea creştinului e bazată pe fapte ale răscumpărării: ,,Hristos în voi, nădejdea slavei” (Cols 1:27.28). Ei aveau iertarea păcatelor, erau copii ai lui Dumnezeu, dar ochii încă le erau orbi. El dorea ca ei să aibă nădejdea care să le sugereze mai mult decât ei visaseră. Nădejdea este un amestec de credinţă şi de asigurare, dar priveşte spre viitor pentru împlinirea ei. Credinciosul poate cunoaşte dacă e chemat de Dumnezeu. Prin Duhul, întreaga lui viaţă, va ajunge să fie scăldată în fericita nădejde.

Alţi comentatori susţin că prin ,,nădejde” Pavel se referă la obiectivul final al chemării lui Dumnezeu – înălţimile realizării spirituale la care El cheamă pe sfinţii Săi, şi glorificarea pe care o vor avea sfinţii readuşi la starea de la început.

Chemării. Vezi la Rom 8:2.

Moştenirii. Termenul acesta a fost înţeles ca referindu-se fie la sfinţi ca moştenire a lui Dumnezeu fie la privilegiile de care se bucură sfinţii ca moştenitori ai lui Dumnezeu. Cei răscumpăraţi sunt numiţi în altă parte comoara, bogăţia sau moştenirea lui Dumnezeu (Exo 19:5). Ei sunt ai Lui prin creaţiune şi prin răscumpărare. Ei au fost ,,cumpăraţi cu un preţ” (1Cor 6:20), şi în consecinţă El se bucură de moştenirea Sa.

Privită ca privilegiu al sfinţilor, moştenirea e glorioasă şi bogată, deoarece ,,cel ce va birui, va moşteni toate aceste bucurii” (Apoc 21:7). Bogăţiile harului lui Dumnezeu, ale iubirii, puterii, îndurării şi împărăţiei Sale, sunt împărţite cu copii Săi credincioşi (cf. Filp 4:19).