Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Deuteronom 14:26


14:26 Acolo, să cumperi cu argintul acela tot ce vei dori: boi, oi, vin şi băuturi tari, tot ce-ţi va plăcea, să le mănânci înaintea Domnului, Dumnezeului tău, şi să te bucuri tu şi familia ta.

Ce vei dori. Mai bine, ,,dori”. Acelaşi cuvânt ebraic mai este tradus ,,dorit” sau ,,doreşte” (Iov. 23,13; Psalmi 132,13.14; Isaia 26,9; Mica 7,1). Necesitatea de a-i aproviziona pe închinătorii care veniseră de la depărtare cu diferite articole pentru ospăţ a dus până la urmă la înfiinţarea unui târg în zona Templului din Ierusalim. O astfel de situaţie avea să corupă în curând o preoţie înclinată spre cele lumeşti şi să dea naştere la un izvor de câştig personal (vezi Ieremia 6,13; 23,11).

Băuturi tari. ,,Vinul” şi ,,băuturile tari” la care se face referire aici erau ambele fermentate. În timpurile trecute, adesea Dumnezeu a ,,trecut cu vederea” marea ,,ignoranţă” răspunzătoare de practici pe care El niciodată nu le putea aproba. Dar până la urmă vine timpul când, în privinţa fiecărui punct, Dumnezeu ,,porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască” (Fapte 17,30). Atunci cei care persistă în practicile lor, în ciuda sfatului şi avertizării, nu mai au ,,nici

o dezvinovăţire pentru păcatele lor” (Ioan 15,22). Înainte de timpul acesta, ,,ei nu avuseseră păcat”, iar Dumnezeu nu-i trăgea întru totul la răspundere, chiar dacă faptele lor erau departe de ideal. Îndelunga lui răbdare este extinsă asupra tuturor celor care ,,nu ştiu ce fac” (Luca 23,34). Asemenea lui Pavel, care a prigonit biserica ,,din neştiinţă, în necredinţă” (1 Timotei 1,13), ei pot obţine îndurare.

În vremurile cele vechi, Dumnezeu a îngăduit izraeliţilor să aibă sclavi, dar a ocrotit pe sclavi împotriva nedreptăţii (Exod 21,16.20). Nici chiar în biserica creştină, sclavia n-a fost desfiinţată imediat, dar stăpânii erau îndemnaţi să se poarte amabil cu sclavii lor (Efeseni 6,9; Coloseni 4,1).

Tot aşa, Dumnezeu n-a aprobat niciodată practicarea divorţului sau păstrarea mai multor soţii. ,,De la început n-a fost aşa” (Matei 19,8). Dar, pentru un timp, Dumnezeu a îndurat aceasta şi a dat instrucţiuni destinate să ocrotească drepturile femeilor pentru a îndulci suferinţa care rezultă din aceste practici şi spre a ocroti legătura de căsătorie de abuzuri mai mari (Exod 21,7-11; Deutronom 21,10-17). În timp ce, pe de o parte, Dumnezeu n-a interzis lui Avraam, de exemplu, să ia o a doua soţie, pe Agar, El nu l-a ocrotit de relele care au rezultat dintr-o astfel de procedare.

Dumnezeu a dat lui Moise legi destinate nu să desfiinţeze direct poligamia, ci pentru a o descuraja (Levitic 18,18; Deutronom 17,17), pentru a pune restricţii la divorţ (Deutronom 22,19.29; 24,1) şi pentru a ridica nivelul vieţii de căsătorie (Exod 20,14.17; Levitic 20,10; Deutronom 22,22). Hristos a arătat clar că prevederile Vechiului Testament pentru mai multe soţii şi pentru divorţ nu erau ideale, ci mai degrabă un mijloc vremelnic îngăduit de Dumnezeu, ,,din pricina împietririi inimilor voastre” (Matei 19,4-8). Hristos a arătat idealul lui Dumnezeu pentru căminele creştine (Matei 19,9), care întotdeauna a fost monogamia (Matei 19,4-6; 1 Timotei 3,2; Tit 1,6). Creştinul nu trebuie să fie în îndoială cât priveşte voia lui Dumnezeu în această privinţă şi, de aceea, nu are nici cea mai mică scuză avută de bărbaţii vremurilor Vechiului Testament..

Astfel a fost şi cu ,,vinul” şi cu ,,băuturile tari”. Nici unul nici altul n-au fost strict oprite, cu excepţia celor angajaţi în însărcinări religioase, şi probabil şi în administrarea dreptăţii (Levitic 10,9; Proverbe 31,4.5). Relele ,,vinului” şi ale ,,băuturilor tari” au fost arătate în mod clar, poporul a fost sfătuit să se abţină de la ele (Proverbe 20,1; 23,29-33), şi un blestem a fost pronunţat asupra acelora care aveau să ademenească pe alţii să se dedea la băutură (Habacuc 2,15). Dar Pavel pune în faţa noastră idealul, declarând ,,Deci fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul spre slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10,31) şi ne avertizează că Dumnezeu va nimici pe cei care pângăresc trupurile lor (1 Corinteni 3,16.17). Băuturile alcoolice ,,mânjesc templul lui Dumnezeu”, iar folosirea lor nu poate fi considerată ca mijloc de preamărire a Lui (1 Corinteni 6,19.20; 10,31). Pavel a părăsit folosirea oricărui lucru vătămător pentru corp (1 Corinteni 9,27). Nu există astăzi nici

o scuză pentru argumentul că nu este nimic rău în folosirea băuturilor îmbătătoare, pe temeiul că Dumnezeu le-a îngăduit cândva. După cum s-a văzut deja, El a îngăduit pe vremuri şi sclavia şi poligamia. Biblia avertizează că ,,beţivii” nu vor ,,moşteni împărăţia lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6,10).

Plăcea. De la un verb ebraic diferit decât ,,plăcea”. ,,A dori” este dintr-un cuvânt care înseamnă ,,a solicita”, ,,a cere”. Să le mănânci. Un ospăţ sacru pentru întreaga familie ,,înaintea Domnului”, adică înaintea sanctuarului. Familia ta. Aceasta avea să cuprindă nu numai membrii apropiaţi ai familiei, ci şi slujitorii (cap. 12,18).