English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 13


13:1 Dacă se va ridica în mijlocul tău un proroc sau un visător de vise care-ţi va vesti un semn sau o minune,

Dacă se va ridica. De preferat, ,,dacă se va ivi”. Un profet. Literal, un ,,purtător de cuvânt” sau ,,crainic”. Cuvântul tradus astfel este dintr-o rădăcină care înseamnă ,,a grăi cu glas încet”, ,,a anunţa”, ,,a transmite o înştiinţare”.

Un visător. Cuvintele ebraice folosite aici se referă la vise obişnuite (Isaia 29,8; Psalmi 126,1), la vise inspirate, ca acelea ale lui Iacov (Geneza 28,12), ale lui Iosif (Geneza 37,5-10), ale lui Nebucadneţar (Daniel 2,1-3), şi ale profeţilor falşi ca aici (Ieremia 23,25).

Semn. De la oth, care înseamnă ,,semn”, sau o ,,minune” împlinită spre a dovedi o solie inspirată şi spre a încuraja pe cei care mărturisesc despre ea ca să conlucreze cu credincioşie cu voinţa divină.

Minune. Literal, un ,,simbol”, ,,semn”, ,,prevestire rea”, sau ,,act simbolic” trimis ca semn al vreunui eveniment viitor. Aceasta se referă la o manifestare specială a puterii de către un profet adevărat (Exod 7,3; 11,9; Psalmi 105,5), sau de către un profet fals, ca aici.



13:2 şi se va împlini semnul sau minunea aceea de care ţi-a vorbit el zicând: Haidem după alţi dumnezei, dumnezei pe care tu nu-i cunoşti, şi să le slujim!

Verset ce nu a fost comentat.

13:3 să n-asculţi cuvintele acelui proroc sau visător de vise, căci Domnul, Dumnezeul vostru, vă pune la încercare ca să ştie dacă iubiţi pe Domnul, Dumnezeul vostru, din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru.

Să n-asculţi. Împlinirea unui ,,semn” sau ,,minuni” nu trebuie să fie acceptată ca singura dovadă a pretenţiilor profetului. Solia lui trebui să fie în armonie cu adevărul descoperit mai înainte (Isaia 8,19.20). Poporul iudeu era înclinat să caute semne, chiar şi pe vremea lui Hristos (Ioan 6,30), şi pentru aceasta El i-a mustrat (Matei 12,38-45). Şi apostolul Pavel comentează asupra tendinţei oamenilor de a căuta semne (1 Corinteni 1,22).

Dumnezeu vă pune la încercare. Literal, ,,Dumnezeu este Acela care vă pune la încercare” (vezi cap. 8,2,16).

Iubiţi pe Domnul. Dumnezeu cere de la poporul Său iubire sinceră şi neîmpărţită (Deutronom 6,5; 30,20; Iosua 22,5; 23,11; Psalmi 31,23; Psalmi 56,6). Ascultarea care nu izvorăşte din iubire este fără valoare înaintea lui Dumnezeu.



13:4 Voi să mergeţi după Domnul, Dumnezeul vostru, şi de El să vă temeţi; poruncile Lui să le păziţi; de glasul Lui să ascultaţi; Lui să-I slujiţi, şi de El să vă alipiţi.

Să mergeţi. Aceasta este datoria de bază absolut obligatorie pentru fiecare credincios (Deutronom 6,13; 10,20; 11,13.22; Eclesiast 12,13.14; Mica 6,8). Ordinea cuvintelor ebraice este mult mai accentuată. Ea s-ar citi literal astfel, ,,după Iehova Dumnezeul vostru să mergeţi”, care înseamnă după El şi nu după altcineva. Părtăşia cu Dumnezeu adesea este numită ca o ,,umblare” (Geneza 5,24).

Poruncile Lui. Acestea constau din iubire exprimată în atitudini şi acţiuni faţă de Dumnezeu şi om (Levitic 19,18; Deutronom 6,5; 10,12; Mica 6,8), aşa cum a explicat Hristos mai târziu (Matei 5,43-45; 19,16-22; 22,36-40; vezi şi 1 Ioan 4,6-12).



13:5 Prorocul sau visătorul acela de vise să fie pedepsit cu moartea, căci a vorbit de răzvrătire împotriva Domnului, Dumnezeului vostru, care v-a scos din ţara Egiptului şi v-a izbăvit din casa robiei, şi a voit să te abată de la calea în care ţi-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău, să umbli. Să scoţi astfel răul din mijlocul tău.

Pedepsit cu moartea. Vezi 2 Regi 10,19-27 şi 11,18 ca exemple de acţiune drastică în cazuri de idolatrie.

Să te abată de la calea. Sau ,,te-a învăţat răzvrătire” (RSV). Substantivul ebraic tradus aici ,,abată” este redat ca răzvrătiţi în Isaia 1,5; 59,13, ,,abătut” în Isaia 31,6, şi ,,răzvrătire” în Ieremia 28,16; 29,32.

Să scoţi răul. Literal, ,,arde răul” (vezi Numeri 11,3; Isaia 10,17; Ieremia 4,4; 7,20; 21,12; etc.).



13:6 Dacă fratele tău, fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau nevasta care se odihneşte la sânul tău, sau prietenul tău pe care-l iubeşti ca pe tine însuţi, te aţâţă în taină, zicând: Haidem, şi să slujim altor dumnezei! dumnezei pe care nici tu, nici părinţii tăi nu i-aţi cunoscut,

Dacă fratele tău. Moise notează aici influenţa rudelor apropiate asupra vieţii spirituale (vezi Matei 10,37; Luca 14,26).

Soţia. Cea mai apropiată de bărbat pentru că sunt un trup (Geneza 2,24). Aceasta sugerează grija care ar trebui exercitată în alegerea unui tovarăş de viaţă. În vreme de criză, mai ales în timpul capitolelor finale ale marii lupte dintre bine şi rău, se poate să nu fie posibil să te încrezi nici chiar în cele mai apropiate rude, dacă ele nu ţin la credinţă (Mica 7,5-7; Matei 10,21).



13:7 dintre dumnezeii popoarelor care vă înconjoară, lângă tine sau departe de tine, de la o margine a pământului până la cealaltă

Dumnezeii popoarelor. Astăzi aceşti dumnezei sunt materialism, bogăţie, popularitate, politică, sport, modă, distracţii, etc.



13:8 să nu te învoieşti şi să nu-l asculţi; să n-arunci spre el o privire de milă, să nu-l cruţi, şi să nu-l ascunzi.

Milă. Când interesele veşnice sunt în joc, trebuie să fie luate măsuri drastice. Bisturiul chirurgului poate fi dureros, totuşi el poate fi singurul mijloc de salvare a altor vieţi (cap. 7,16; 19,13.21; 25,12).



13:9 Ci să-l omori; întâi mâna ta să se ridice asupra lui ca să-l omoare, şi apoi mâna întregului popor;

Mâna ta. Martorul crimei, învinuitorul, trebuie să ia parte activă la executarea pedepsei. Scopul acestei prevederi era spre a înlătura acuzaţiile false întemeiate pe ură sau ceartă. Un individ avea să ezite să conducă execuţia unuia pe care-l ştia nevinovat.



13:10 să-l ucizi cu pietre, şi să moară, pentru că a căutat să te abată de la Domnul, Dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei.

Să-l ucizi cu pietre. Vezi Deutronom 17,5; 21,21; 22,21.24; Iosua 7,25. Literal, ,,atacă-l” (cu pietre). Deoarece Palestina este o ţară pietroasă, o cantitate suficientă avea să fie întotdeauna la îndemână.



13:11 Să se facă aşa, pentru ca tot Israelul să audă şi să se teamă, şi să nu se mai săvârşească o faptă aşa de nelegiuită în mijlocul tău.

Să audă şi să se teamă. Măsurile severe schiţate în versetele precedente au fost destinate spre a proteja biserica de idolatrie (vezi cap. 17,13; 19,20; 21,21). Dumnezeu avea să aibă oameni care să înţeleagă natura odioasă a idolatriei.



13:12 Dacă vei auzi spunându-se despre una din cetăţile pe care ţi le-a dat ca locuinţă Domnul, Dumnezeul tău:

Cetăţile. Ca în timpurile moderne, fără îndoială că atunci cetăţile tindeau să devină pepiniere ale crimei şi declinului spiritual.



13:13 Nişte oameni răi au ieşit din mijlocul tău, şi au amăgit pe locuitorii din cetatea lor zicând: Haidem şi să slujim altor dumnezei! dumnezei pe care tu nu-i cunoşti

Oameni răi (în limba engleză, copiii lui Belial). Literal, ,,fiii lui Belial”, adică ,,fiii răului”, ,,copiii răutăţii”. Acelaşi cuvânt, ,,Belial” este redat în cap. 15,9, ca ,,rău” şi în 2 Samuel 20,5 şi Psalmi 18,3 ca ,,vrăşmaşi”, în Naum 1,11 ca ,,răutăcioşi” şi în Psalmi 41,8 ca ,,rău”.

Au ieşit. Adică, s-au folosit de legătura cu poporul lui Dumnezeu poate cu scopul de a înfiinţa o nouă organizaţie (1 Ioan 2,19). Cei care părăsesc biserica pentru a lucra în opoziţie cu ea, ar fi bine să-şi amintească faptul că separat de Hristos nu pot avea o viaţă spirituală şi nu pot face nimic pentru împărăţia cerurilor (Ioan 15,4,5).

Au amăgit. Mai degrabă ,,i-a tras” (RSV), adică, au făcut eforturi puternice spre a amăgi pe alţii. Acelaşi cuvânt este tradus ,,abată” în versetele 5 şi 10, sugerând efort intens.



13:14 să faci cercetări, să cauţi şi să întrebi cu de-amănuntul. Dacă este adevărat, dacă lucrul este întemeiat, dacă urâciunea aceasta a fost făcută în mijlocul tău,

Să faci cercetări. Literal, ,,cercetare”, ,,investigaţie”, în ideea de a cere un răspuns (cap. 17,4; 19,18). El este folosit în Osea 10,12 de căutarea lui Dumnezeu. Să cauţi. Folosit despre investigaţie intensă şi amănunţită (Judecători 18,2; Psalmi 139,1;

Proverbe 25,2; Ieremia 31,37).

Întemeiat. Literal, ,,real”, ,,verificat”, ,,stabilit” după investigaţia cuvenită ( cap. 17,4).

Urâciunea. Folosită despre practici idolatre. Ca exemplu vezi Deutronom 17,4; 18,9; 20,18;

Ieremia 32,35).



13:15 atunci să treci prin ascuţişul sabiei pe locuitorii din cetatea aceea, s-o nimiceşti cu desăvârşire împreună cu tot ce va fi în ea, şi să-i treci chiar şi vitele prin ascuţişul sabiei.

Ascuţişul săbiei. Literal, ,,gura săbiei”. Sabia este zugrăvită ca având o gură nesătulă (2 Samuel 2,26; 11,25).



13:16 Să strângi toată prada în mijlocul pieţei, şi să arzi de tot cu foc cetatea şi toată prada ei, înaintea Domnului, Dumnezeului tău: să rămână pentru totdeauna un morman de dărâmături, şi niciodată să nu fie zidită din nou.

Pieţei. Literal, ,,locul deschis”, adică piaţa cetăţii sau locul de târg. De obicei, aceasta era aşezată aproape de poarta cetăţii (Neemia 8,1,3,16; 2 Cronici 32,6) şi era folosită pentru adunări publice (2 Cronici 29,4; Ezra 10,9).

Să arzi cu foc. Tradus ca ,,jertfă pentru arderea de tot” în cap. 33,10 şi Psalmi 51,19. Aceasta înseamnă o jertfă care nu poate fi răscumpărată prin schimb, sau altă formă de plată pentru substituire (vezi Levitic 27,31).

Pentru totdeauna un morman. Un semn despre scârba lui Dumnezeu faţă de apostazie şi idolatrie (vezi Iosua 7,26; 8,28).



13:17 Nimic din ce va fi blestemat ca să fie nimicit cu desăvârşire, să nu se lipească de mâna te, pentru ca Domnul să Se întoarcă din iuţimea mâniei Lui, să Se îndure de tine, să te ierte, şi să te înmulţească, după cum a jurat lucrul acesta părinţilor tăi,

Blestemat Biserica de astăzi trebuie să vegheze pentru a nu fi întinată de diferite feluri de idolatrie, dintre care lăcomia este un exemplu (Coloseni 3,5; 2 Corinteni 9,5). Iuţimea. Literal, ,,căldura” de la verbul ,,a arde” (vezi Exod 22,24). El apare şi ca ,,aprins” (Judecători 6,39; 10,7).

Asculta. O temă repetată în Deutronom. Ea subliniază că în tabăra lui Dumnezeu nu există neutralitate (Matei 12,30). Astăzi biserica este necesar să se roage continuu pentru putere divină spre a păstra credincioşie absolută. Ia seama la îndemnul apostolului Petru pentru aceste zile de pe urmă (2 Petru 3,17.18), la cuvintele de avertizare ale lui Iuda (Iuda 17-25) şi la solia lui Hristos Însuşi de pe Muntele Măslinilor (Matei 24,11-13).



13:18 dacă vei asculta de glasul Domnului, Dumnezeului tău, păzind toate poruncile Lui pe care ţi le dau astăzi, şi făcând ce este plăcut înaintea Domnului, Dumnezeului tău.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: