Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Amos

Amos 6:2


6:2 Treceţi la Calne şi vedeţi, duceţi-vă de acolo până la Hamatul cel mare, şi pogorâţi-vă în Gat la Filisteni; sunt oare cetăţile acestea mai înfloritoare decât cele două împărăţii ale voastre, şi este ţinutul lor mai întins decât al vostru?

Calne. Probabil Kullani, modernul Kullanköy, aproape de Arpad (vezi comentariul la Isaia 10,9; vezi harta din faţa p. 289). Ca împărat al Asiriei, Tiglat-Pileser III pretindea că a cucerit această cetate.

Hamatul. O cetate importantă din vechime aşezată pe Râul Orontes (vezi comentariul la Geneza 10,18; vezi harta din faţa p. 289). Tiglat-Pileser III a primit tributul de la Hamat şi l-a împărţit generalilor săi. Sargon II se laudă că a dezrădăcinat cetatea aceasta.

Gat. Una din cele cinci cetăţi de seamă ale filistenilor (vezi 1Samuel 6,17), lângă Valea lui Elah (vezi comentariul la 2Regi 12,17). Evident că cele trei cetăţi menţionate în acest verset sunt citate pentru Israel ca exemple de locuri prospere care mai târziu au fost nimicite sau subjugate, iar astfel constituie exemple potrivite pentru ce i se va întâmpla şi Samariei nepocăite. Gatul şi Asdodul au fost amândouă distruse de Ozia, care le-a dărâmat zidurile (vezi 2Cronici 26,6). Totuşi, Asdodul (Azot) a fost reconstrit, şi este menţionat mai târziu chiar în vremurile intertestamentale (1Macabei 5,68; 10,84). Gatul dispare din istorie după distrugerea lui de către Ozia. Amos, un contemporan al lui Ozia, îl foloseşte ca o ilustraţie izbitoare a sorţii iminente pentru Samaria.

Mai înfloritoare. Profetul îl întreabă pe Israel dacă sunt îndreptăţiţi să se aştepte la o soartă mai bună decât aceea care revenise cetăţilor Gat, Calne şi Hamat.