English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Amos

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Amos, 4


4:1 Ascultaţi cuvântul acesta, juncane din Basan, de pe muntele Samariei, voi care asupriţi pe cei sărmani, zdrobiţi pe cei lipsiţi, şi ziceţi bărbaţilor voştri: Daţi-ne să bem!

Ascultaţi. Vezi comentariul la cap. 3,1. În ce priveşte nota dominantă a acestei a doua solii, vezi comentariul la cap. 4,12.

Juncane. Este discutabil dacă prin ,,juncane”, profetul înţelege în mod specific femeile voluptoase ale Samariei sau dacă foloseşte termenul ,,juncane” pentru a reprezenta caracterul efeminat al bărbaţilor (vezi comentariul la Osea 10,5). Însă, faptul că ambele genuri se regăsesc în verbele şi pronumele ebraice din v. 1-3, sugerează că Amos mustră stilul de viaţă iubitor de lux al bărbaţilor şi femeilor de seamă din capitala lui Israel.

Basan. Basanul este situat în partea nord-estică a Palestinei, la răsărit de râul Iordan (vezi harta, p. 952). Ţinutul era vestit pentru păşunile lui bogate şi pentru marile lui cirezi de vite (vezi Deuteronom 32,14; Psalm 22,12; Ezechiel 39,18). Comparaţia izbitoare folosită aici este exact ceea ce se putea aştepta ca păstorul Amos să folosească (vezi comentariul la Amos 1,1).

Muntele Samariei. Dealul Şemer, pe care era zidită Samaria (vezi comentariul la 1Regi 16,24).

Asupriţi pe cei sărmani. Aceasta ar putea face aluzie la violenţa şi înşelăciunea la care femeile acestea extravagante îi împingeau, că să zicem aşa, pe soţii lor pentru a-şi putea procura mijloace pentru lux şi desfrâu. Un exemplu de felul acesta îl constituie Ahab şi soţia sa Izabela (vezi 1Regi 21,1-16).

Bărbaţilor voştri. Literal ,,Stăpânilor lor”. Bineînţeles, bărbaţii lor (vezi Geneza 18,12; 1Petru 3,5.6). Sau dacă ,,juncane” se referă la caracterul efeminat al bărbaţilor, ,,stăpânilor” s-ar referi la conducători. Prin cuvintele: ,,Daţi-ne să bem”, femeile acestea nelegiuite îşi invitau bărbaţii să le procure mijloace pentru desfrâul lor şi să li se alăture la chefurile lor.



4:2 Domnul Dumnezeu a jurat pe sfinţenia Lui, şi a zis: Iată, vin zile pentru voi, când vă vor prinde cu cârligele, şi rămăşiţa voastră cu undiţe de pescari;

Pe sfinţenia Lui. Aici Dumnezeu se angajează pe propria Sa sfinţenie să răzbune lipsa de sfinţenie a lui Israel. Însăşi natura lui Dumnezeu nu poate să tolereze nelegiuirea veşnic (vezi Isaia 6,3.5).

Vă vor prinde. Se subînţelege, vrăjmaşul, unealta pedepsei lui Dumnezeu. Cuvintele ,,cârligele” şi ,,undiţi de pescari” arată că israeliţii vor fi cu totul neajutoraţi înaintea vrăjmaşilor lor, iar astfel vor fi capturaţi pentru nimicire ca peştii cu cârligul (vezi Ieremia 16,16; Habacuc 1,14.15.17). Tragerea afară a unui peşte cu cârligul este dureroasă pentru peşte şi ajunge îndoit de dureroasă când peştele rezistă.

4:3 veţi ieşi prin spărturi, fiecare drept înainte, şi veţi fi lepădate în Harmon, zice Domnul.

Prin spărturi. Sau ,,La spărturi”. La fel cum vitele trec repede prin spărturile unui gard, la fel Israel se va duce în părăsire şi disperare, ca vitele, la momentul căderii Samariei. Ei vor ieşi, fiecare drept înainte, fie într-o încercare de a scăpa prin cea mai apropiată spărtură, fie duşi în robie.

Harman. Ebr. harmon, sensul acestui termen nu este cunoscut. LXX traduce această propoziţie astfel: ,,şi veţi fi lepădaţi pe muntele Reman, zice Domnul”. Este dificil să înţelegem exact ce vrea să spună pasajul acesta altceva decât că pare să îndrepte atenţia la o destinaţie pentru captivitatea lor.



4:4 Duceţi-vă numai la Betel, şi păcătuiţi! Duceţi-vă la Ghilgal, şi păcătuiţi şi mai mult! Aduceţi-vă jertfele în fiecare dimineaţă, şi zeciuielile la fiecare trei zile!

Duceţi-vă numai la Betel. Sau ,,Veniţi la Betel”. Amos îl invită cu ironie pe Israel să-şi dovedească zelul pentru idolatrie şi astfel să-şi sporească vina (vezi 1Regi 18,25-27). Betelul este menţionat în mod special din cauza că era principalul sediu al cultului viţelului (vezi comentariul la Amos 3,14).

Ghilgal. Vezi comentariul la Osea 4,15.

În fiecare dimineaţă. În timp ce se dedau la idolatrie, israeliţii păreau să fie atenţi să continue cel puţin o asemănare a cultului levitic regulat. Amos vorbeşte ironic, probabil nu despre jertfa zilnică (vezi Numeri 28,3.4) ci despre jertfele aduse de israeliţi individual, care nu era obligatoriu să fie aduse zilnic. Adesea este adevărat că aceia care calcă fără ruşine cele mai simple datorii morale manifestă o dată cu această purtare un mare zel religios şi nu se mai opresc din cult. Zelul religios în sine, totuşi, nu oferă vreo dovadă cu privire la adevărata evlavie. Această formă religioasă exterioară şi aceste manifestări exterioare vin adesea ca o compensaţie a lipsei de adevărată dreptate lăuntrică, iar astfel liniştesc conştiinţa. Potrivit cu profeţia, acest păcat al timpului lui Amos urmează să existe în mod special şi în timpul dinaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos (vezi 2Timotei 3,1.5). A păcătui şi a face apoi penitenţe sub o formă religioasă este mai uşor decât a răstigni firea pământească şi a te despărţi de păcat. Totuşi aceasta îl linişteşte pe călcătorul de lege ţinându-l într-o complacere primejdioasă.

Trei zile. Literal ,,trei zile”. În LXX găsim ,,la fiecare trei zile”. Amos provoacă aici poporul, printr-o exagerare ironică, să-şi aducă zecimea la fiecare trei zile. Dacă israeliţii şi-ar fi adus ,,jertfele în fiecare dimineaţă” şi ar fi dat zecimile la fiecare trei zile şi cu toate acestea nu s-ar fi văzut la ei nici o schimbare a inimii, şi nu ar fi manifestat vreo pocăinţă adevărată, nimic nu s-ar fi câştigat în plus decât o apostazie sporită faţă de Domnul.



4:5 Faceţi să fumege jertfe de mulţumire făcute cu aluat! Trâmbiţaţi-vă, vestiţi-vă darurile de mâncare de bună voie! Căci aşa vă place, copii ai lui Israel, zice Domnul Dumnezeu.

Faceţi să fumege. Literal, ,,înălţaţi [sacrificii] în fum”.

Cu aluat. Legea prevedea ca să nu se folosească nici un fel de aluat în legătură cu oricare din jertfele de mâncare mistuite de foc (vezi Levitic 6,17; 7,12; vezi comentariul la Levitic 2,11; 23,6). Când se aduceau pâini dospite în vreo ocazie, ele nu trebuiau să fie aşezate pe altar şi arse, ci una trebuia să fie pentru preotul oficiant, iar restul să fie consumate la masa sacrificială (vezi Levitic 7,13.14). Aici din nou, cu ironie, profetul acuză poporul că în zelul lui greşit nu numai că va arde pe altar ceea ce era dospit, ci, pentru a arăta cât de prosperi erau, vor oferi tot prin foc ceea ce trebuia să fie pus deoparte pentru alte scopuri.

Trâmbiţaţi-vă, vestiţi-vă. Vezi comentariul la cap. 3,9. Solia profetului continuă pe un ton plin de ironie. Pe cât se pare, oamenii din timpul lui Amos, ca şi fariseii de pe vremea Domnului Hristos (vezi Matei 6,2), declarau cu ostentaţie că erau gata să aducă ceea ce ei considerau o jertfă de bunăvoie, nu una obligatorie.

Aşa vă place. Adică, vă place acest fel de a proceda. Israel se agăţa de ideea greşită că religia consta din formele exterioare cuvenite ale cultului fără să realizeze că ,,ascultarea face mai mult decât jertfele” (1Samuel 15,22).



4:6 Şi Eu, de partea Mea, v-am trimis foametea în toate cetăţile voastre, şi lipsa de pâine în toate locuinţele voastre. Cu toate acestea tot nu v-aţi întors la Mine, zice Domnul.

Foametea. Literal ,,goliciunea dinţilor”. Expresia aceasta denotă foamete, fiind paralelă în sens cu cuvintele care urmează ,,lipsa de pâine”. Poporul nu a rămas neavertizat cu privire la faptul că foametea putea fi o urmare a apostaziei (vezi Levitic 26,14-20; Deuteronom 28,47.48). Totuşi, ei au rămas neatinşi de aceste avertizări.

Cu toate acestea. Observaţi cele cinci apariţii ale acestui cuvânt în cap. 4 (v. 6,8-11). Dumnezeu îngăduie foamete, secetă, rugină, molimă şi prăpăd, dar Israel ,,cu toate acestea” a refuzat să se întoarcă la adevăratul Dumnezeu. Când cuvintele lui Dumnezeu se dovedesc neîndestulătoare, ele sunt urmate de pedepse mustrătoare. Totuşi, suferinţele acestea n-au adus nici un rezultat bun, şi astfel de cinci ori în versetele acestea se aude tristul refren ,,cu toate acestea tot nu v-aţi întors la Mine, zice Domnul” (v. 6,8-11).



4:7 N-am vrut să vă dau nici ploaie, când mai erau încă trei luni până la secerat; am dat ploaie peste o cetate, dar n-am dat ploaie peste o altă cetate; într-un ogor a plouat, şi altul, în care n-a plouat, s-a uscat.

Încă trei luni. Nici un strop de ploaie timp de trei luni înainte de apogeul sezonului secerişului va însemna o recoltă în general slabă.

Am dat ploaie. Pentru ca seceta să nu poată fi pusă pe seama legilor oarbe ale naturii, ci pe seama lui Dumnezeu, prezenţa ei a fost selectivă.



4:8 Două, trei cetăţi s-au dus la alta ca să bea apă, şi tot nu şi-au potolit setea. Cu toate acestea, tot nu v-aţi întors la Mine, zice Domnul.

Două, trei cetăţi. Din cauza lipsei de ploaie era o mare lipsă de apă, fapt care necesita parcurgerea unor mari distanţe pentru a o obţine. S-au dus. Literal, ,,s-au vânturat”, sau ,,s-au mişcat nestatornic”. Aceasta arată starea de istovire a oamenilor din cauza setei. Nu v-aţi întors. Vezi comentariul la v. 6.



4:9 V-am lovit cu rugină în grâu şi cu tăciune; grădinile voastre cele multe, viile, smochinii şi măslinii voştri i-au mâncat deseori lăcustele. Cu toate acestea, tot nu v-aţi întors la Mine, zice Domnul.

Rugină. Vezi Deuteronom 28,22; 1Regi 8,37; Hagai 2,17. Fie mană asupra plantelor, fie ofilirea produsă de vântul dogoritor de răsărit (vezi Isaia 27,8; Ezechiel 17,10; vezi comentariul la Ieremia 4,11).

Tăciune. Privită a fi o boală care făcea grânele să pălească şi să se îngălbenească şi să devină neroditoare.

Lăcustele. După unii un soi de lăcuste (vezi comentariul la Ioel 1,4) deşi alţii le consideră a fi omizi.

Nu v-aţi întors. Vezi comentariul la v. 6.



4:10 Am trimis în voi ciuma, ca în Egipt; v-am ucis tinerii cu sabia, şi am lăsat să vi se ia caii, am făcut să vi se suie în nări duhoarea taberei voastre. Şi cu toate acestea, tot nu v-aţi întors la Mine, zice Domnul.

Ca în Egipt. Adică, în felul cum a fost lovită ţara Nilului (vezi Exod 9,8-11; Isaia 10,24.26; Ezechiel 32,15).

Tinerii. Probabil că aici se face aluzie la grelele pierderi pe care israeliţi le-au suferit în războaiele lor cu sirienii (vezi 2Regi 6,24.25; 8,7-12; 13,3.7.22). Duhoarea taberei noastre. Probabil o referire la molima pricinuită de cadavrele neîngropate. La propoziţia aceasta, LXX zice, ,,iar în mânia mea împotriva voastră am dat foc taberelor voastre”. Nu v-aţi întors. Vezi comentariul la v. 6.



4:11 V-am nimicit ca pe Sodoma şi Gomora, pe care le-a nimicit Dumnezeu; şi aţi fost ca un tăciune scos din foc. Cu toate acestea, tot nu v-aţi întors la Mine, zice Domnul

Nimicit. Ebr. haphak, cuvântul folosit pentru a descrie nimicirea Sodomei şi Gomorei (vezi Geneza 19,24.25; Deuteronom 29,23; Ieremia 20,16). Comparaţia dintre nenorocirea lui Israel şi aceea a Sodomei şi Gomorei arată mărimea păcatului lor şi a pedepsei venite ca urmare (vezi Isaia 1,9.10)

Ca un tăciune. Aceasta este o expresie proverbială însemnând o scăpare cu greu şi cu pierdere, întrucât ,,tăciunele” care este smuls din foc în parte este deja ars (vezi Zaharia 3,2; 1Corinteni 3,15; Iuda 23).

Nu v-aţi întors. Vezi comentariul la v. 6.



4:12 De aceea îţi voi face astfel, Israele, şi fiindcă îţi voi face astfel, pregăteşte-te să întâlneşti pe Dumnezeul tău, Israele!

De aceea. Severitatea pedepsei ar fi putut trezi vreo nădejde că oamenii s-ar putea pocăi. Dumnezeu încearcă toate mijloacele de a ne izbăvi posibile înainte ca El să treacă la măsuri extreme. Dacă binefacerile nu sunt recunoscute, El trimite pedepse de mustrare. Acestea urmăresc nu nimicirea, ci deschiderea ochilor călcătorilor de lege aşa încât oamenii să-L vadă pe Dumnezeu, şi să se pocăiască. Prin urmare, judecăţile lui Dumnezeu sunt în aceeaşi măsură un semn al harului Său în care sunt şi dovezi ale mâniei Sale.

Pregăteşte-te să întâlneşti. Solia profetului de fapt era: ,,Pregătiţi-vă să întâlniţi judecăţile Domnului”. Aceia care aveau să ia seama la chemare şi să se pocăiască urmau să fie iertaţi şi să li se asigure ocrotirea lui Dumnezeu în ziua îngrozitoarei pedepse. LXX zice: ,,pregăteşte-te să-l chemi pe Dumnezeul tău, o Israele.” Dumnezeu nu-i îndeamnă niciodată pe oameni să se pregătească a-L întâlni fără să aibă har pentru aceia care se pregătesc în acest fel.

Versetul acesta exprimă nota dominantă a celei de-a doua solii a lui Amos (vezi comentariul la

v. 1). Dumnezeu îl avertizează pe Israel că este pe punctul de a chema naţiunea la judecată. Ei vor face bine să-şi pregătească apărarea, dacă au.



4:13 Căci iată că El a întocmit munţii, a făcut vântul, şi spune omului până şi gândurile lui. El preface zorile în întuneric, şi umblă pe înălţimile pământului: Domnul, Dumnezeul oştirilor, este Numele Lui.

El a întocmit. Sau ,,El care întocmeşte”. Pentru a da putere avertizării sale cu privire la pedeapsă, profetul evidenţiază puterea şi atotştiinţa lui Dumnezeu.

Gândurile lui. Adică, gândurile omului, nu ale lui Dumnezeu, pe care Dumnezeu, în atotştiinţa Lui, le descoperă omului înainte ca acesta să le exprime în cuvinte. Uneori Dumnezeu face aceasta prin conştiinţă; alteori inspirându-I pe profeţii Săi de a descoperi motivele ascunse ale oamenilor şi adevărata stare a inimilor lor (vezi Ieremia 17,9.10).

Umblă pe. Puterea şi maiestatea lui Dumnezeu este reprezentată aici într-o formă şi activitate omenească. Creatorul cârmuieşte totul, iar cele mai înălţate se află sub desăvârşitul Lui control (vezi Deuteronom 32,13; 33,29; Mica 1,3). Profeţii Îl recunosc pe Dumnezeu ca fiind fiinţa în a cărui slujbă activează aşa-numitele legi naturale.

Dumnezeul oştirilor. Din cauza faptului fundamental că Dumnezeu controlează totul, scriitorii Vechiului Testament Îl numesc adesea ,,Domnul oştirilor” (vezi comentariul la Ieremia 7,3). În special Amos Îl vedea astfel pe Creatorul său, lucru care explică folosirea frecventă din partea lui a titlului ,,Dumnezeul oştirilor” (vezi Amos 3,13; 5,14.15.16.27; 6,8.14; 9,5). Amos pe bună dreptate şi măreţ gândea că Dumnezeu se află mai presus de tot, nu numai ca Dumnezeul lui Israel singur, ci şi ca Domn şi Cârmuitor al întregului univers.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

11 5T 471

12 CE 101; CM 145; GW 55; PK 286; 8T 332; 9T 62, 149

13 MH 414


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: