Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 17:2


17:2 Pavel, după obiceiul său, a intrat în sinagogă. Trei zile de Sabat a vorbit cu ei din Scripturi,

După obiceiul său. [Aşa cum îi era obiceiul, KJV.] Vezi Fapte 13,5,14, cf. cele de la Luca 4,16. A intrat. Ca de drept ca iudeu. Se poate să fi fost invitat să vorbească, aşa ca la Antiohia Pisidiei (vezi cap. 13,14).

Trei zile de Sabat. Gr. epi sabbata tria, literal ,,în trei Sabate”. RSV spune ,,timp de trei săptămâni”. Această traducere pare neîntemeiată. Aplicând regula că traducerea primă, directă şi evidentă e de preferat, în afară de cazul că forma sau contextul cer un sens adaptat, traducerea ,,Sabate” e corespunzătoare aici. Nu e nimic în versiunea greacă, lingvistic sau contextual sau în împrejurările descrise, care să ceară traducerea ,,săptămâni”. Din 68 de versiuni consultate asupra acestui pasaj, în 13 limbi, numai una dintre ele, în afară de RSV, şi anume cea germană, de Bohmer, dă expresia ,,trei săptămâni”. RSV dă ,,sabate” ca o exprimare marginală. Multe versiuni folosesc expresia ,,zile de sabat” sau ,,sabate succesive”, înlăturând orice idee de ,,săptămâni”. Putem deci trage concluzia că traducerea ,,în trei Sabate” e valabilă şi de preferat. În privinţa legăturii lui Pavel cu ţinerea Sabatului, vezi cap. 13,14; 16,13. În intervalele dintre Sabate, apostolul fără îndoială a lucrat la meseria lui de facere de corturi (vezi Fapte 18,3; 1 Tesaloniceni 2,9; 2 Tesaloniceni 3,8). Faptul că lui Pavel i s-a îngăduit să predice timp de trei Sabate succesive, arată respectul acordat lui ca învăţător al legii şi elocvenţa lui zeloasă.

A vorbit cu ei. [A raţionat, KJV.] Gr. dialegomai, ,,a conva”, ,,a trata”, ,,a discuta”, şi nu ,,a disputa”, aşa cum e tradus [KJV] la v. 17. Mărturia lui Pavel a fost tot atât de lipsită de teamă ca oricând. El a predicat Evanghelia lui Dumnezeu ,,nu numai cu vorbe, ci şi cu putere şi cu Duhul Sfânt şi cu o mare îndrăzneală” (1 Tesaloniceni 1,5). În acelaşi timp, el era blând ,,ca o doică ce-şi creşte cu drag copiii” (1 Tesaloniceni 2,7). Drept urmare, nu numai iudei şi prozeliţi au fost mântuiţi, dar multe persoane dintre neamuri s-au întors ,,de la idoli... la Dumnezeu, pentru a sluji Dumnezeului celui viu şi adevărat” (1 Tesaloniceni 1,9).

Din Scripturi. Pavel scotea argumentele sale din Scripturi, aşa cum făceau Isus (Luca 24,25-27,44) şi Ştefan (Fapte 7) şi aşa cum el însuşi o făcuse în Antiohia din Pisidia (cap. 13,16-41).