Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 14:22


14:22 întărind sufletele ucenicilor. El îi îndemna să stăruie în credinţă şi spunea că în Împărăţia lui Dumnezeu trebuie să intrăm prin multe necazuri.

Întărind. (,,Confirmând”, KJV). Mai degrabă ,,întărind”. Aceasta nu înseamnă ritualul eclesiastic al confirmării obişnuit în vremurile de mai târziu. Acţiunea lui Pavel aici este în armonie cu sarcina pe care Isus o dăduse lui Petru: ,,Când te vei întoarce la Dumnezeu, să întăreşti pe fraţii tăi” (Luca 22,32). Lucrul acesta, Pavel îl putea face prin înştiinţări şi prin îndemnuri scoase din propriile sale încercări şi eliberarea sa din ele.

Credinţă. Probabil a se înţelege aici ca exprimarea obiectivă a credinţei, adică, în ceea ce se credea şi se prezenta ca învăţătură. Acest sens al cuvântului ,,credinţă” însemnând ,,un număr de dogme”, apare în literatura apostolică mai târzie (vezi 2 Timotei 4,7; Iuda 3,20) şi e probabil folosit la fel aici.

Că noi. În greceşte cuvântul hoti ,,că” , adesea introduce o citare directă, semănând în mare măsură cu semnele citării noastre. În felul acesta cuvintele: ,,în împărăţia lui Dumnezeu trebuie să intrăm prin multe necazuri” în aparenţă sunt o citare directă a ceea ce Pavel spunea bisericilor în vizita aceasta. Folosirea de către Luca a pronumelui ,,noi” a fost luată de către unii ca indicând că şi el era de faţă pentru a auzi aceste predici. Însă, întrucât el nu dă alte indicaţii care să arate că participa la călătoriile lui Pavel până la a doua Călătorie Misionară la Troia (cap. 16,10), e probabil lucrul cel mai bun de a înţelege prin cuvântul ,,noi” că acesta e o citare directă a cuvintelor lui Pavel şi că el se identifica cu ascultătorii săi când vorbea. Fără îndoială, el putea să arate la propriile sale necazuri ca ilustraţii ale adevărului soliei sale!

Împărăţia lui Dumnezeu. Vezi cap. 1,6. Expresia aceasta obişnuită în Evanghelii, apare de timpuriu şi adesea în învăţătura raportată a lui Pavel (Romani 14,17; 1 Corinteni 4,20; 6,9; Coloseni 4,11; 2 Tesaloniceni 1,5). Pentru Pavel aceasta este o împărăţie reală şi Hristos e Împărat.

Multe necazuri. (,,Mult necaz”, KJV) Mai degrabă, ,,multe necazuri”. În a doua epistolă a lui Pavel către Timotei, ucenicul ales din Listra (vezi Fapte 16,1-3), e o referire mişcătoare la necaz. El se referă la persecuţia pe care a suferit-o în Antiohia, Iconia şi Listra şi exprimă axioma că ,,toţi cei ce vor să trăiască cu evlavie în Hristos Isus, vor fi prigoniţi” ( 2 Timotei 3,12; cf. Apoc, 1,9; 7,14).