Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 3 Ioan

3 Ioan 1:9


1:9 Am scris ceva Bisericii, dar Diotref, căruia îi place să aibă întâietatea între ei, nu vrea să ştie de noi.

Am scris ceva. În general se consideră aceste cuvinte fac referire la o scurtă epistolă anterioară. E posibil ca Ioan să se refere la a doua sa epistolă, dar au fost prezentate argumente puternice împotriva acestei opinii şi în favoarea unei scrisori pierdute. În favoarea celei de a doua epistole este similaritatea în conţinut: cea dintâi dă sfaturi împotriva predicatorilor itineranţi; a doua pare să se ocupe mai mult de aspectul pozitiv. S-ar putea ca Diotref să fi refuzat să citească a doua epistolă deoarece avea înclinaţii gnostice (vezi introducerea la prima epistolă a lui Ioan) şi nu dorea să refuze ospitalitatea învăţătorilor mincinoşi care împărtăşeau opiniile sale. Dar indiferent de explicaţia propusă, ea nu poate fi decât ipotetică, şi e posibil ca Ioan să se refere la o scrisoare care n-a fost păstrată în canonul sacru. Dacă aşa stau lucrurile, acesta este un alt caz de scriere apostolică ce nu a fost inclusă în Scriptură (vezi comentariul de la 1 Corinteni 5,9).

Bisericii. Şi anume biserica din care făceau parte Diotref şi Gaiu.

Diotref. Gr. Diotrephes, de la Dios, însemnând ,,de la Zeus”, şi trepho, ,,a hrăni”, ,,a nutri”, de unde, ,,hrănit de Zeus”. Unii au sugerat că s-ar putea să fie semnificativ faptul că Diotref şi-a păstrat numele păgân; totuşi, vezi comentariul de la v. 12. S-ar putea ca el să fi păstrat unele elemente din filozofia păgână, şi în felul acesta să fi fost foarte susceptibil la influenţele gnostice.

Îi place să aibă întâietatea. Diotref cultiva ambiţia. El tânjea să fie primul, din dorinţă după poziţie, şi nu de dragul binelui pe care astfel l-ar fi putut înfăptui. Nu este specificată poziţia la care aspira şi nu există dovezi că aici se face referire la episcopat. Biserica creştină era deja bine instruită cu privire la ambiţia care nu e de dorit (Matei 20,20–28; Luca 22,24–27; Ioan 13,1–17).

Între ei. Adică între membrii bisericii căreia îi aparţineau Gaiu şi Diotref.

Nu vrea să ştie de noi. [,,Nu ne primeşte”, KJV]. Gr. epidechomai, ,,a accepta”, ,,a recunoaşte

-3

autoritatea cuiva”. În Noul Testament cuvântul acesta apare doar aici şi în v. 10. Aici el are sensul de a accepta autoritatea unei persoane, iar v. 10 are sensul de a accepta sau a primi cu ospitalitate

o persoană. Se pare că Diotref refuzase să citească epistola lui Ioan, şi astfel respinsese autoritatea apostolului şi a tovarăşilor săi.