Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 3 Ioan

3 Ioan 1:10


1:10 De aceea, când voi veni, îi voi aduce aminte de faptele pe care le face, căci ne cleveteşte cu vorbe rele. Nu se mulţumeşte cu atât; dar nici el nu primeşte pe fraţi, şi împiedică şi pe cei ce voiesc să-i primească, şi-i dă afară din Biserică.

Când voi veni. [,,Dacă vin”, KJV]. Unii cred că aceste cuvinte sunt o referire la nădejdea exprimată în 2 Ioan 12 şi o dovadă că la 3 Ioan 9 este vorba de a doua epistolă a lui Ioan. Dar trebuie observat faptul că nădejdea exprimată în v. 14 e similară cu cea din a doua epistolă; aşa că aceste cuvinte, ,,când voi veni”, s-ar putea să nu fie mai mult decât anticiparea unei vizite viitoare.

Îi voi aduce aminte. Gr. hupomimnesko, ,,a aduce aminte” (compară cu Ioan 14,26). Apostolul susţine poziţia sa de conducere; el e sigur de autoritatea pe care o are şi nu-şi pierde cumpătul în faţa dezbinatorului.

Cleveteşte. Gr. phluareo, ,,a vorbi fără sens”, ,,a aduce acuzaţii neîntemeiate împotriva cuiva”. Vorbe rele. Sau ,,vorbe răutăcioase”. Nu se mulţumeşte cu atât. Diotref nu era satisfăcut cu vorbele rele prin care urmărea să submineze autoritatea apostolică; el îşi continua opoziţia prin fapte duşmănoase.

Nu primeşte. Gr. epidechomai (vezi comentariul de la v. 9). Refuzând să fie ospitalier cu misionarii itineranţi, Diotref refuza să recunoască autoritatea lui Ioan, deoarece aceşti fraţi aveau recomandarea apostolului.

Împiedică. Gr. koluo, ,,a împiedica”, ,,a preveni”, ,,a interzice”, sugerând că Diotref a luat măsuri pentru a-i împiedica şi pe alţii să fie ospitalieri. Forma verbului din versiunea greacă dă de înţeles o acţiune repetată. Acest act nebinevoitor reflectă puterea pe care o avea Diotref în biserica locală, dar reiese din context că biserica nu era cu toată inima de partea lui, căci cel puţin unii îl ascultau pe apostol şi doreau să-i primească pe misionarii itineranţi.

Şi-i dă afară. Adică îi excomunică (compară cu Ioan 9,34). E clar că această controversă era serioasă: exista un conflict major între apostoli şi adepţii învăţătorilor mincinoşi. În biserica despre care e vorba aici partida eretică, cel puţin temporar, a avut influenţă şi a putut să-şi impună voinţa asupra membrilor.