Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Tesaloniceni

2 Tesaloniceni 3:6


3:6 În Numele Domnului nostru Isus Hristos, vă poruncim, fraţilor, să vă depărtaţi de orice frate, care trăieşte în neorânduială, şi nu după învăţăturile, pe care le-aţi primit de la noi.

Nostru. Pot fi citate dovezi textuale pentru omiterea acestui cuvânt. Pentru un comentariu cu privire la însemnătatea expresiei ,,în numele Domnului nostru”, vezi Faptele Apostolilor 3:6; 1 Corinteni 5:4. Pavel invocă numele Domnului ca sprijin pentru poruncile pe care el însuşi le dă acum credincioşilor (vezi 1 Tesaloniceni 4:2; 2 Tesaloniceni 3:12).

Vă poruncim. Cu expresia aceasta Pavel începe să dea porunci explicite tesalonicenilor (vezi

v. 4). În prima sa epistolă el apelase la biserică pentru ca aceasta să avertizeze grupa de fanatici din mijlocul ei (1 Tesaloniceni 5:14). Din apelul acesta reiese că atunci nu avusese succes prea mare, deoarece acum recurge la măsuri mai autoritare şi dă porunci (vezi 1 Tesaloniceni 4:2, 11).

Să vă feriţi. [,,Să vă retrageţi de la”, KJV]. Gr. stellomai, ,,a se ţine departe”, ,,a se retrage”. Această rupere a legăturilor intime din partea membrilor de încredere ai bisericii trebuia să-i facă pe cei greşiţi să-şi vină în simţiri, să le ,,fie ruşine” (v. 14) şi să se întoarcă de la căile lor rele. Acesta era un pas necesar în disciplina bisericească (vezi Matei 18:15–17), dar nu însemna excluderea. Acest act final era rezervat pentru cei vinovaţi de lucruri mai serioase (vezi 1 Corinteni 5:5).

Orice frate. Instrucţiunea lui Pavel e cuprinzătoare, el doreşte ca toate cazurile să fie

tratate.

Neorânduială. Gr. ataktos (vezi 1 Tesaloniceni 5:14).

Învăţăturile. [,,Tradiţia”, KJV]. Gr. paradosis (vezi cap. 2:15).

Le-aţi primit. [,,Le-a primit”, KJV]. Dovezile textuale favorizează exprimarea ,,au primit” (ei). Dovezi textuale importante pot fi citate şi pentru exprimarea ,,aţi primit”, iar aceasta se potriveşte cu contextul (v. 7).