Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Tesaloniceni

2 Tesaloniceni 2:8


2:8 Şi atunci se va arăta acel Nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale, şi-l va prăpădi cu arătarea venirii Sale.

Atunci. Cei care cred că cel care a fost ,,luat din drum” (v. 7) este Imperiul Roman, înţeleg că ,,atunci” se referă la timpul când Roma papală a ajuns la putere (vezi Daniel 7:8). Cei care susţin că cel luat ,,din drum” este Antihristul (vezi mai jos la ,,acel Nelegiuit”), cred că ,,atunci” se aplică încă la timpul viitor, când papalitatea va trece printr-o scurtă perioadă de redeşteptare (vezi Apocalipsa 13:3), în urma căreia va fi dată pe faţă adevărata ei natură (vezi Apocalipsa 17:16, 17), sau, printr

o aplicaţie mai extinsă, la timpul când Satana, Antihristul suprem, se implică personal în treburile zilelor sfârşitului, numai pentru ca falsitatea pretenţiilor sale la divinitate să fie dată pe faţă (vezi 2 Tesaloniceni 2:4).

Se va arăta. Gr. apokalupto. Vezi v. 3. Aplicată la papalitate, acţiunea acestui verb s-ar referi la însuşirea puterii papale după declinul Imperiului Roman. Referirea ar putea fi şi la timpul viitor, când papalitatea va fi reînviorată (vezi Apocalipsa 13:8) şi la perioada când, după acest scurt timp de reînviorare, adevărata natură a sistemului va fi dată pe faţă sau demascată (vezi Apocalipsa 17:16, 17).

Acel Nelegiuit. Gr. ho anomos, literal ,,cel lipsit de lege”, de unde ,,călcătorul legii”, ,,cel nelegiuit”, ,,cel fărădelege”. Referirea este la ,,omul fărădelegii” (v. 3) sau la ,,taina fărădelegii” (v. 7). În acord cu a doua opinie, el nu este doar papalitatea, ci Satana însuşi, Antihristul suprem, în momentul în care Îl personifică pe Hristos înainte de ziua de pe urmă (vezi v. 4, 9).

Domnul. Dovezile textuale sunt împărţite între exprimarea aceasta şi exprimarea ,,Domnul Isus”, care se armonizează cu contextul de aici, al revenirii în slavă a lui Hristos.

Îl va nimici. Gr. analisko, ,,a extinde”, ,,a epuiza”, ,,a consuma”, ,,a nimici”. Dovezile textuale sunt împărţite între analisko şi anaireo, ,,a elimina”, ,,a desfiinţa”, ,,a îndepărta din cale”, ,,a ucide”. Vezi mai jos, la ,,va prăpădi”.

Suflarea gurii Sale. [,,Duhul gurii Sale”, KJV]. (Vezi Luca 8:55; Apocalipsa 19:15). S-ar putea ca aici să fie o aluzie la formularea din Isaia 11:4. Va prăpădi. Gr. katargeo, ,,a face nelucrător”, deci, ,,a face fără valoare” (vezi Romani 3:3).

Acest ultim sens se încadrează bine în tabloul sorţii pe care o aşteaptă papalitatea, sau, mai precis, al nimicirii lui Satana la a doua venire a lui Hristos (vezi Apocalipsa 20:1–6). Papalitatea nu va mai exista, iar planurile făcute cu grijă de diavol se vor prăbuşi.

Cuvintele acestui verset au fost folosite uneori pentru a descrie distrugerea celor nelegiuiţi la a doua venire a lui Hristos. E adevărat că aceia dintre ei care sunt în viaţă la data aceea, vor fi deodată nimiciţi, dar Pavel se ocupă aici de soarta pe care o va avea ,,acel Nelegiuit”, nu de cea a nelegiuiţilor în general.

Arătarea. [,,Strălucirea”, KJV.] Gr. epiphaneia, ,,o arătare”, ,,o apariţie”, un termen care a fost adesea folosit în greaca clasică pentru a descrie arătarea glorioasă a zeilor păgâni. În Noul Testament este folosit exclusiv pentru glorioasele arătări ale Domnului Hristos, atât prima (2 Timotei 1:10), cât şi a doua (1 Timotei 6:14; 2 Timotei 4:1, 8; Tit 2:13).

Venirii. Gr. parousia, cuvânt folosit în general pentru a doua venire a lui Hristos (vezi 2 Tesaloniceni 2:1; Matei 24:3).