Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Tesaloniceni

2 Tesaloniceni 2:7


2:7 Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreşte acum, să fie luat din drumul ei.

Taina fărădelegii. Gr. musterion tes anomias. Pentru sensul cuvântului musterion, ,,ceva ascuns”, vezi Romani 11:25; pentru anomias, ,,dispreţ şi călcare a legii”, ,,nelegiuire”, vezi mai sus, la ,,omul fărădelegii” (2 Tesaloniceni 2:3). Titlul acesta se referă la o putere a cărei trăsătură principală este fărădelegea. Având în vedere încercarea de a schimba legea amintită în Daniel 7:25 (vezi comentariul de acolo), referirea la lege este semnificativă. În ultima analiză, descrierea aceasta se aplică la Satana, autorul nelegiuirii (TM 365), dar diavolul şi-a camuflat în general personalitatea, lucrând prin agenţi. În zilele de pe urmă el va juca în persoană un rol mai direct, culminându-şi înşelăciunea prin contrafacerea venirii lui Hristos (vezi 2 Tesaloniceni 2:4, 9).

Lucreze. Gr. energeo (vezi Filipeni 2:13). Pavel se referă la un agent care acţionează deja. Pe vremea lui Pavel apostazia începuse (vezi 2 Tesaloniceni 2:3). Cu trecerea timpului apostazia a luat forma pretenţiilor papale, aşa că, dintr-un punct de vedere istoric modern, ,,taina fărădelegii” poate fi identificată cu puterea papală (GC 49, 55). Deci ,,omul fărădelegii” şi ,,taina fărădelegii” pot fi considerate ca reprezentând aceeaşi putere papală apostată (GC 356); şi în spatele tuturor manifestărilor omeneşti nelegiuite stă chiar Satana, care la sfârşit va juca un rol personal în efortul de a lua captivă întreaga lume (vezi v. 4, 9).

Numai. Cuvântul acesta introduce elementul care delimitează lucrarea tainei fărădelegii.

Opreşte. Gr. katecho (vezi v. 6). Cei mai mulţi comentatori sunt de acord că în limba greacă această construcţie cere adăugarea unei expresii explicative, ca de pildă ,,va restrânge”, pentru a completa gândul propoziţiei. Unii cred că aici se face referire la Imperiul Roman, ca în versetul 6; alţii susţin că Dumnezeu este Cel care opreşte (vezi v. 6).

Luat din drumul ei. Sau ,,luat din mijloc”. Cei care susţin că puterea care opreşte este Imperiul Roman (vezi mai sus la ,,opreşte”), cred că această putere e luată din drum. Cei care cred că Cel care opreşte este Dumnezeu, parafrazează a doua jumătate a versetului în felul acesta: ,,Cel care opreşte, Dumnezeu, care ţine răul în frâu [GC 589, 614 ], va continua să-l oprească până vine timpul să fie ‚descoperită’ taina nelegiuirii [v. 8] şi să fie luată din drum”. Alţi comentatori consideră că această expresie îl asigură pe credincios că în ciuda lucrării puterii apostate, ea nu va dăinui veşnic. La timpul hotărât Dumnezeu va pune capăt activităţilor ei (vezi Matei 24:21, 22).