Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 3:5


3:5 Căci înadins se fac că nu ştiu că odinioară erau ceruri şi un pământ scos prin Cuvântul lui Dumnezeu din apă şi cu ajutorul apei,

Căci …. Literal, propoziţia aceasta zice: ,,lucrul acesta le scapă din vedere în mod voit”. Batjocoritorii ştiau de potop, dar în mod deliberat au ales să trateze cu indiferenţă cataclismul şi solia lui pentru omenire. Făcând aşa, şi-au închis mintea faţă de ideea posibilităţii unei noi intervenţii divine la revenirea lui Hristos.

Odinioară. [,,Din vechime”, KJV]. Sau ,,din trecutul îndepărtat”. Unii comentatori susţin că expresia aceasta are sensul de ,,original”, adică de la creaţiune, înţeles pe care îl urmăreşte şi Petru.

Ceruri. [,,Cerurile”, KJV]. Gr. ouranoi, simplu ,,ceruri”. Aici Petru se referă la cerurile atmosferice. Unii comentatori văd în pluralul ,,ceruri” o referire la concepţia iudaică despre cele şapte ceruri care se află deasupra pământului. Dar Petru se ocupă de Scripturi, nu de tradiţie. Totuşi cuvântul ebraic tradus ,,ceruri” nu apare niciodată la singular, deşi în Vechiul Testament se referă adesea la învelişul atmosferic care înconjoară pământul. Ca formă, cuvântul este la plural, dar, în general, are înţeles de singular. Fără îndoială că aici Petru reflectă această folosire ebraică obişnuită, idiomatică. Forma de plural, ouranoi, ,,ceruri”, apare adesea în limba greacă, dar în KJV la Matei 5,45; Marcu 1,11; Luca 10,20; Efeseni 3,15; etc. este tradusă ,,cer”. Petru foloseşte forma de plural de cinci ori în epistola aceasta (aici şi v. 7, 10, 12, 13).

Un pământ. [,,Pământul”, KJV]. Mai degrabă ,,pământ”.

Scos din apă şi cu ajutorul apei. [,,Ridicându-se din apă şi în apă”, KJV]. Expresia poate fi tradusă ,,alcătuit din apă şi cu ajutorul apei”. Una dintre etapele pregătirii pământului ca locuinţă pentru om a fost adunarea apelor într-un loc (Genesa 1,9). Petru nu încearcă să descrie creaţiunea în termeni ştiinţifici moderni, ci să le explice oamenilor din vremea sa lucrarea creatoare a lui Dumnezeu.

Prin cuvântul lui Dumnezeu. Petru crede, ca şi ceilalţi scriitori ai Bibliei, în puterea creatoare a cuvântul rostit al lui Dumnezeu (vezi comentariul de la Genesa 1,3; Psalmi 33,6.9; etc.).