Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 3:4


3:4 şi vor zice: Unde este făgăduinţa venirii Lui? Căci de când au adormit părinţii noştri, toate rămân aşa cum erau de la începutul zidirii!

Şi vor zice. Este clar că biserica fusese bine instruită cu privire la revenirea lui Hristos şi că batjocorii ridiculizau făţiş învăţătura apostolilor cu privire la acest evenimentul.

Unde este făgăduinţa? Nu este o referire la o anumită făgăduinţă, ci la declaraţiile profeţilor şi ale apostolilor cu privire la certitudinea celei de-a doua veniri. Întrebarea batjocorilor le demască scepticismul, ei nu se aşteptau ca făgăduinţele să fie împlinite.

Venirii. Gr. parousia, un cuvânt frecvent folosit în Noul Testament pentru revenirea lui Hristos (vezi comentariul de la Matei 24,3).

Adormit. Gr. koimaomai, ,,a adormi”. Din cele 18 apariţii ale lui koimaomai în Noul Testament, 14 se referă la somnul morţii (vezi comentariul de la Ioan 11,11; 1 Tesaloniceni 4,13; etc.).

Părinţii. Acest cuvânt se poate referi: (1) la patriarhi (vezi comentariul de la Romani 9,5; 1 Corinteni 10,1; Evrei 1,1) sau (2) la generaţia precedentă de creştini, care îi auziseră personal pe Isus şi pe apostoli vestind făgăduinţa revenirii Domnului.

Toate. [,,Toate lucrurile”, KJV]. Este curios faptul că argumentul are o rezonanţă modernă. Tonul lui lumesc, sceptic pare să reproducă gândirea oamenilor din timpul nostru. Făcând apel la perioada atât de lungă scursă între creaţiune şi timpul în care trăiau ei, batjocoritorii par să aibă un argument cât se poate de plauzibil. De fapt ei spun: legile naturii continuă să funcţioneze constant, anotimp după anotimp, cu o uimitoare regularitate şi aşa s-a întâmplat în tot decursul istoriei; de ce nu ar continua să fie aşa? În v. 5 Petru răspunde la raţionamentul acesta.