Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 3:16


3:16 ca şi în toate epistolele lui, când vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri grele de înţeles, pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.

Toate epistolele lui. În oraşele mari ale Imperiului Roman scrisorile erau uşor copiate contra unei taxe mici, iar distribuirea lor rapidă era asigurată de legăturile de comunicaţie excelente, oferite de reţeaua romană de drumuri. Este deci posibil ca, dacă nu toate, atunci cele mai multe din epistolele lui Pavel să fi fost în circulaţie chiar înainte de moartea sa. Din versetele acestea nu se poate hotărî dacă marele apostol era în viaţă sau nu în momentul când scria Petru.

Lucrurile acestea. După cum se observă în comentariul de la v. 15, nu există certitudine cu privire la care subiecte se referă Petru, dar dacă este vorba despre cea de-a doua venire, subiectul acesta îşi găseşte loc în toate scrisorile mai importante ale lui Pavel şi nu e nevoie de o identificare mai specifică.

Grele de înţeles. Deşi nu sunt specificate lucrurile acestea dificile, cei mai mulţi comentatori sunt de părere că este vorba despre delăsarea morală, pornind de la interpretarea greşită a învăţăturii lui Pavel cu privire la a doua venire şi a legăturii creştinului cu Legea, subiecte care ocupă un loc de seamă în 1 Tesaloniceni şi în Galateni.

Neştiutori. Neştiutori cu privire la scrierile lui Pavel sau poate pur şi simplu neinstruiţi, ignoranţi în cele spirituale, în general. Religia lui Isus Hristos, când este acceptată în inimă, îl înnobilează şi cultivă pe credincios; dar cei care resping preceptele ei se lasă pradă ispitelor de felul celor prezentate de batjocoritori şi de învăţătorii mincinoşi.

Nestatornici. Gr. asteriktoi (vezi comentariul de la cap. 2,14).

Le răstălmăcesc. [,,Le sucesc”, KJV]. Gr. strebloo, ,,a tortura”, ,,a întinde pe roată”, ,,a suci”. Cei neştiutori şi nestatornici sucesc Scripturile răstălmăcindu-le şi forţându-le înţelesul, aşa cum inchizitorul îşi tortura şi chinuia victima pe roată.

Celelalte Scripturi. S-a speculat mult cu privire la scrierile la care s-a referit Petru. Unii cred că este vorba doar de Vechiul Testament, în timp ce alţii includ şi ceea ce exista deja din Noul Testament. S-ar putea să nu fie posibilă o concluzie finală, dar este clar faptul că Petru pune scrierile lui Pavel pe aceeaşi treaptă cu celelalte Scripturi inspirate (vezi Vol. V, pp. 185, 186).

Pierzarea. [,,Distrugerea”, KJV]. Gr. apoleia (vezi comentariul de la cap. 2,1.3). Scripturile sunt menite pentru a-i conduce pe oameni la mântuire (vezi comentariul de la Ioan 5,39; 2 Timotei 3,16.17), dar când sunt sucite, îşi pierd puterea binefăcătoare şi cel care le foloseşte greşit urmează un drum care poate duce doar la pierzarea sa.