Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 2:21


2:21 Ar fi fost mai bine pentru ei să nu fi cunoscut calea neprihănirii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, care le fusese dată.

Ar fi fost mai bine. Poziţia celor apostaziaţi ar fi fost mai bună dacă nu ar fi devenit creştini, deoarece atunci ar fi putut să fie abordaţi ca păgâni. Frumuseţea adevărului creştin ar fi făcut o impresie puternică asupra inimii lor şi ar fi fost mai sensibili la puterea Evangheliei de a converti.

Cunoscut. Gr. epignosko, verbul care corespunde substantivului epignosis (vezi comentariul de la cap. 1,2). Cel care a ajuns să-L cunoască pe deplin pe Mântuitorul nu poate rămâne acelaşi, ca înainte de acest moment. Cunoştinţa implică răspundere. Omul este responsabil pentru ceea ce a ajuns să cunoască. Deşi un creştin apostaziat s-ar putea întoarce la felul de vieţuire lumesc, el nu poate să scape de răspunderea cunoaşterii mântuitoare a lui Hristos, pe care cândva L-a primit şi apoi L-a lepădat.

Calea neprihănirii. Este subliniată ideea că există o singură cale a mântuirii (vezi comentariul de la v. 2, 15). Să se întoarcă. Pot fi citate dovezi textuale importante pentru varianta ,,să se întoarcă înapoi”, accentuând renunţarea la felul de viaţă creştin.

Porunca sfântă. Folosirea articolului hotărât şi a numărului singular arată că este vorba de un anumit concept. În Romani 7,12 Pavel foloseşte o construcţie similară, referindu-se la întregul grup de instrucţiuni date creştinilor pentru a-i călăuzi pe ,,calea neprihănirii”.

Dată. Gr. paradidomi, ,,a preda”, ,,a transmite”, ,,a înmâna”, ,,a da mai departe”. Verbul este înrudit cu substantivul paradosis, ,,o datină”, adică tradiţie (2 Tesaloniceni 3,6; vezi comentariul de la Marcu 7,3). Astfel Petru se referă la învăţătura pe care credincioşii o primiseră de la învăţătorii creştini.