Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici 35:1


35:1 Iosia a prăznuit Paştele în cinstea Domnului la Ierusalim, şi au jertfit Paştele în a patrusprezecea zi a lunii întâi.

A prăznuit Paştele. Cronicile dau un raport lung şi detaliat al Paştelor lui Iosia (v. 1-19), în timp ce secţiunea paralelă din Regi este foarte scurtă (2 Regi 23,21-23).

Nu trebuie să găsim, aşa cum fac unii, un obstacol în naraţiune prin faptul că atât de multe activităţi ale anului al 18-lea al lui Iosua au avut loc înainte de ziua a 14-a a lunii întâi a acelui an. Este evident că 13 zile constituie o perioadă extrem de scurtă pentru îndepărtarea "tuturor urâciunilor din toate ţările copiilor lui Israel" - pentru a nu aminti nimic despre uciderea tuturor preoţilor israeliţi şi mutarea preoţilor înălţimilor din Iuda la Ierusalim -şi pentru pregătirile celui mai mare Paşte care s-a ţinut vreodată în regat, chiar dacă, aşa cum sugerează unii, lungul raport din Regi cuprinde unele dintre evenimentele reformei mai timpurii, care începuse în anul al 12-lea. S-a sugerat că ofensiva împotriva idolatriei din anul al 18-lea n-a început decât după Sărbătoarea Paştelor şi a Azimilor. Succesiunea evenimentelor relatării pare să fie împotriva acesteia, precum şi afirmaţia că preoţii locali ai lui Iuda au fost aduşi la Ierusalim ca să "mănânce pâinea nedospită între fraţii lor".

Dar chiar dacă ofensiva împotriva idolatriei este plasată după Paşte, tot nu este suficient timp ca celelalte evenimente raportate să aibă loc între prima şi a paisprezecea zi a aceleaşi luni. Banii fuseseră număraţi şi plătiţi antreprenorilor, după care a fost găsită şi încredinţată regelui cartea legii; apoi a avut loc consultarea oficială cu Hulda, convocarea unei mari adunări pentru a încheia legământul ascultării şi apoi pregătirile pentru o sărbătoare importantă făcute de oameni neobişnuiţi cu procedura, dar hotărâţi să o ţină după toate rânduielile. Mieii (au fost folosiţi peste 30000) erau fireşte puşi de o parte în ziua a zecea a lunii şi a fost nevoie să se facă pregătiri la Templu pentru jertfele acestea şi pentru mii de alte jertfe; totodată mulţimea de închinători trebuia să vină la Ierusalim şi să găsească locuinţe înainte de ziua a 14-a lunii. Chiar şi fără campania de reformă, încadrarea în timp este imposibilă.

Dar nu sunt necesare încercările de a condensa toate evenimentele acestea într-o perioadă atât de scurtă. Soluţia evidentă se găseşte în faptul că luna Abib (mai târziu Nisan) care întotdeauna a fost considerată prima, era întâia lună a anului religios şi nu a anului civil (vezi vol. II, p. 109, 110, 116). Evident, al 18-lea an de domnie al lui Iosia nu a început cu două săptămâni înainte de Paşte, ci cu şase luni înainte, odată cu 1 Tişri (luna a 7-a), în toamna Anului nou (vezi vol. II p. 106, 109, 134, 146).

Evenimentele care conduc la Paştele acesta pot fi recapitulate din 2 Regi 22 şi 23; 2 Cronici 34 şi 35, după cum urmează:

1. 1. În anul al 18-lea la domniei sale, Iosia a trimis pe logofătul Şafan să spună marelui preot "să strângă argintul" (2 Regi 22,4) colectat de uşierii Templului şi să facă pregătiri pentru repararea Templului.

2. 2. "Când au scos argintul" (2 Cronici 34,14) a fost găsită cartea Legii.

3. 3. Preotul Hilchia a dat cartea lui Şafan, care a citit-o.

4. 4. Şafan a venit înaintea regelui, a făcut cunoscut că banii fuseseră adunaţi şi predaţi celor ce aveau răspunderea lucrărilor de reparare şi apoi a citit regelui cartea de curând găsită.

5. 5. Regele a trimis slujbaşi superiori pentru a o întreba pe proorociţa Hulda.

1. 6. Iosia i-a invitat la Templu "pe toţi bătrânii din Iuda şi Ierusalim" şi "pe toţi oamenii lui Iuda şi cu locuitorii Ierusalimului", precum şi "tot poporul, de la cel mai mare până la cel mai mic" (2 Cronici 34,29.30) şi le-a citit cartea, după care poporul a făcut legământ cu Domnul de a împlini ce era scris în carte.

2. 7. "Iosia a îndepărtat toate urâciunile din toate ţările copiilor lui Israel" (2 Cronici 34,33). Campania a fost completă şi larg cuprinzătoare (2 Regi 23, 4-20).

3. 8. Iosia a poruncit poporului să ţină Paştele "cum este scris în această carte a legământului" (2 Regi 23,21).

4. 9. Paştele, cel mai mare ţinut vreodată în regat, a avut loc în a 14- zi a lunii întâi a aceluiaşi al 18-lea an (2 Cronici 35,1.19).

A patrusprezecea zi a lunii întâia. Moise poruncise ca aceasta să fie data la care trebuia ţinut Paştele (Levitic 23,5). El nu era o sărbătoare amânată în luna a doua, aşa cum fusese a lui Ezechia (2 Cronici 30,2.13). "Luna întâi" se referea la începutul anului religios şi era numită Abib (mai târziu Nisan), venind primăvara (vezi vol. II, p. 105).