Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici 16:1


16:1 În al treizeci şi şaselea an al domniei lui Asa, Baeşa, împăratul lui Israel, s-a suit împotriva lui Iuda; şi a întărit Rama, ca să nu lase pe ai lui Asa, împăratul lui Iuda, să iasă şi să intre.

Al treizeci şi şaselea an. Cu excepţia acestei date, v. 1-6 merg paralel cu 1 Regi 15,17-22. Baeşa a început să domnească în al 3-lea an al lui Asa, domnind 24 de ani, şi a fost urmat de fiul său în al 21-lea an al lui Asa (1 Regi 15,33; 16,8). Aceasta ar face imposibil un război între Asa şi Baeşa în anul al 36-lea al lui Asa. Dar nu există nici o contradicţie, dacă expresia de aici (şi probabil cea din 2 Cronici 15,19) se referă la anii regatului lui Iuda, şi nu la cei ai domniei lui Asa. Anul al 35lea al regatului de la sud, socotit de la urcarea pe tron al lui Roboam, ar fi anul al 19-lea al lui Asa, an în care a avut loc probabil conflictul cu Zerah sau cel puţin s-a declanşat (vezi la 2 Cronici 15,10). În acest caz, 2 Cronici 15,19 ar oferi informaţia "şi a fost război" în timpul domniei lui Asa până în anul acela. Anul următor, anul al 36-lea de la înfiinţarea monarhiei al cărei rege era Asa, ar fi anul când Baeşa a început să întărească Rama.

Rama. Cel mai probabil Rama din Beniamin, o cetate situată la aprox. 8,8 km nord de Ierusalim (vezi la Iosua 18,2. 5).

Să iasă şi să intre. Aceasta s-ar referi logic la ieşirea din Israel în Iuda după marea victorie a lui Asa asupra lui Zerah (cap. 15,9). Întrucât adunarea de la Ierusalim pentru sărbătorirea acestei victorii a fost ţinută în anul al 15-lea al lui Asa (cap. 15,10), ea trebuie să fi avut loc atunci când ieşirea din regatul de la nord avea loc şi când a apărut necesitatea ca Baeşa să construiască o fortificaţie la hotar "ca să nu lase pe nimeni să iasă sau să intre la Asa" (KJV). Dacă această zidire a Ramei nu a avut loc decât în al 36-lea an al domniei lui Asa, ar fi trecut 21 de ani de la începerea exodului în Iuda, înainte ca să se ia măsuri de a-l stopa. Dar întrucât moartea lui Baeşa a avut loc în al 27-lea an al lui Asa, Baeşa nu ar fi putut zidi Rama în al 36-lea an al lui Asa. Dacă anul al 36-lea se referă la regatul de nord, iudaic, al lui Asa, atunci discordanţa presupusă dispare, iar evenimentele se încadrează perfect în anii al 14-lea şi al 15-lea al lui Asa.