English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

2 Cronici, 16


16:1 În al treizeci şi şaselea an al domniei lui Asa, Baeşa, împăratul lui Israel, s-a suit împotriva lui Iuda; şi a întărit Rama, ca să nu lase pe ai lui Asa, împăratul lui Iuda, să iasă şi să intre.

Al treizeci şi şaselea an. Cu excepţia acestei date, v. 1-6 merg paralel cu 1 Regi 15,17-22. Baeşa a început să domnească în al 3-lea an al lui Asa, domnind 24 de ani, şi a fost urmat de fiul său în al 21-lea an al lui Asa (1 Regi 15,33; 16,8). Aceasta ar face imposibil un război între Asa şi Baeşa în anul al 36-lea al lui Asa. Dar nu există nici o contradicţie, dacă expresia de aici (şi probabil cea din 2 Cronici 15,19) se referă la anii regatului lui Iuda, şi nu la cei ai domniei lui Asa. Anul al 35lea al regatului de la sud, socotit de la urcarea pe tron al lui Roboam, ar fi anul al 19-lea al lui Asa, an în care a avut loc probabil conflictul cu Zerah sau cel puţin s-a declanşat (vezi la 2 Cronici 15,10). În acest caz, 2 Cronici 15,19 ar oferi informaţia "şi a fost război" în timpul domniei lui Asa până în anul acela. Anul următor, anul al 36-lea de la înfiinţarea monarhiei al cărei rege era Asa, ar fi anul când Baeşa a început să întărească Rama.

Rama. Cel mai probabil Rama din Beniamin, o cetate situată la aprox. 8,8 km nord de Ierusalim (vezi la Iosua 18,2. 5).

Să iasă şi să intre. Aceasta s-ar referi logic la ieşirea din Israel în Iuda după marea victorie a lui Asa asupra lui Zerah (cap. 15,9). Întrucât adunarea de la Ierusalim pentru sărbătorirea acestei victorii a fost ţinută în anul al 15-lea al lui Asa (cap. 15,10), ea trebuie să fi avut loc atunci când ieşirea din regatul de la nord avea loc şi când a apărut necesitatea ca Baeşa să construiască o fortificaţie la hotar "ca să nu lase pe nimeni să iasă sau să intre la Asa" (KJV). Dacă această zidire a Ramei nu a avut loc decât în al 36-lea an al domniei lui Asa, ar fi trecut 21 de ani de la începerea exodului în Iuda, înainte ca să se ia măsuri de a-l stopa. Dar întrucât moartea lui Baeşa a avut loc în al 27-lea an al lui Asa, Baeşa nu ar fi putut zidi Rama în al 36-lea an al lui Asa. Dacă anul al 36-lea se referă la regatul de nord, iudaic, al lui Asa, atunci discordanţa presupusă dispare, iar evenimentele se încadrează perfect în anii al 14-lea şi al 15-lea al lui Asa.



16:2 Asa a scos argint şi aur din vistieriile Casei Domnului şi ale casei împăratului, şi a trimis soli la Ben-Hadad, împăratul Siriei, care locuia la Damasc. Şi a pus să-i spună:

Argint şi aur. Tezaurele Templului şi ale palatului, golite de invazia lui Şişac (cap. 12,9), fuseseră umplute din nou doar de curând prin prăzile de război (cap. 15,18), dar acum ele au fost luate din nou, şi aceasta printr-un act voluntar al regelui. Anterior, Asa câştigase o biruinţă importantă ca urmare a faptului că-şi pusese încrederea în Dumnezeu şi că strigase la El după ajutor (cap. 14,11.17). Acum, lipsit de credinţă, el s-a îndreptat pentru ajutor către un rege păgân. Chiar şi cei care au lucrat cu credinţă mult timp pot să-şi schimbe atitudinea privind la dificultăţile prezentului şi să nu îşi pună încrederea în Dumnezeu.



16:3 Să fie un legământ între mine şi tine, cum a fost unul între tatăl meu şi tatăl tău. Iată, îţi trimit argint şi aur. Du-te, şi rupe legământul tău cu Baeşa, împăratul lui Israel, ca să se depărteze de la mine.

Verset ce nu a fost comentat.

16:4 Ben-Hadad a ascultat pe împăratul Asa; a trimis pe căpeteniile oştirii sale împotriva cetăţilor lui Israel, şi au bătut Iionul, Dan, Abel-Maim, şi toate locurile pentru merinde din cetăţile lui Neftali.

Au bătut Sionul. Cetăţile bătute erau la graniţa de nord a lui Israel, aproape de Siria. Pentru amănunte suplimentare legate de cetăţile menţionate aici, vezi la 1 Regi 15,20.



16:5 Când a auzit Baeşa, a încetat să mai întărească Rama, şi a pus capăt lucrărilor sale.

A încetat să mai întărească. Asa şi-a atins ţelul urgent de a pune capăt ameninţării lui Baeşa, dar acţiunea lui de a apela la Ben-Hadad pentru ajutor nu era în conformitate cu ceea ce ar s-ar fi aşteptat de la un copil al lui Dumnezeu în împrejurările acelea. Lipsa de credinţă a regelui a dat vecinilor păgâni prilejul de a arunca ocară asupra Numelui lui Dumnezeu, întrucât era probabil cunoscut că Iehova fusese preamărit ca rezultat al biruinţelor militare ale lui Iuda.



16:6 Împăratul Asa a pus pe tot Iuda să ridice pietrele şi lemnele, pe care le întrebuinţa Baeşa la întărirea Ramei, şi le-a întrebuinţat la întărirea Ghebei şi Miţpei.

Ghebei şi Miţpei. În ce priveşte aşezarea acestor cetăţi, vezi la 1 Regi 15,22. Observaţi că identificarea Miţpei cu Tell-en-Naşbeh amplasează cetatea la aprox. 12,8 km nord de Ierusalim, în locul pe care unii l-au identificat ca poziţia Atarotului (vezi la 2 Regi 25,23).



16:7 În vremea aceea, Hanani, văzătorul, s-a dus la Asa, împăratul lui Iuda, şi i-a zis: Pentru că te-ai sprijinit pe împăratul Siriei, şi nu te-ai sprijinit pe Domnul, Dumnezeul tău, de aceea a scăpat oastea împăratului Siriei din mâinile tale.

Hanani, văzătorul. Raportul din v. 7-10 nu se găseşte în Regi. Nu se ştie nimic mai mult despre Hanani decât ceea ce este scris aici, la care se adaugă faptul că era tatăl lui Iehu, văzătorul care a profetizat împotriva lui Baeşa (1 Regi 16,1-4.7) şi Iosafat (2 Cronici 19,2).

A scăpat. Cu toate că Asa îl angajase pe Ben-Hadad ca aliat, Siria era tot un duşman şi nu un prieten al lui Iuda. Fără îndoială că Asa se temuse că Ben-Hadad va ajuta pe israeliţi în măsurile luate de ei împotriva lui Iuda, şi în privinţa aceasta el era indiscutabil corect. Prin acţiunea lui politică el îl îndepărtase pe regele lui Israel, dar prin credinţa în Dumnezeu el ar fi putut să câştige biruinţă asupra forţelor unite ale lui Israel şi Siriei. Nu era planul Domnului ca poporul Său să fie la cheremul vrăjmaşilor lor. Doar atunci când ei s-au întors împotriva Domnului sau au dat pe faţă lipsă de credinţa în El au suferit înfrângerea. Dacă Asa ar fi avut credinţă şi curaj cu această ocazie, regatul lui s-ar fi dezvoltat foarte mult, iar şi Numele Domnului ar fi fost preamărit printre naţiunile păgâne de pe pământ.

16:8 Etiopienii şi Libienii nu alcătuiau oare o oaste mare, cu o mulţime de care şi călăreţi? Şi totuşi Domnul i-a dat în mâinile tale, pentru că te sprijinisei pe El.

Etiopienii şi libienii. Pe vremea aceea, libienii erau domnitorii Egiptului. Zerah era "etiopian" (vezi la cap. 14,9).

Te sprijinisei pe El. Profetul citează experienţa lui Asa făcută cu prilejul biruinţei asupra lui Zerah ca o dovadă a adevărului cuvintelor sale.



16:9 Căci Domnul Îşi întinde privirile peste tot pământul, ca să sprijinească pe aceia a căror inimă este întreagă a Lui. Ai lucrat ca un nebun în privinţa aceasta, căci de acum vei avea războaie.

Îşi întinde privirile. [Aleargă încoace şi încolo, KJV]. Ochii lui Dumnezeu sunt pretutindeni, căutând mereu pe cei care sunt cu toată inima la lucru, pentru ca prin ei să poată descoperi marea Sa putere şi să poată săvârşi faptele Sale minunate. Prin faptele oamenilor drepţi, lumea ajunge să cunoască natura şi puterea lui Dumnezeu. Asa a făcut o nedreptate nu numai faţă de sine şi faţă de naţiunea sa, ci şi faţă de Dumnezeu, prin faptul că nu a manifestat credinţa în Domnul. În ceasul când Dumnezeu căuta pe cineva prin care să Se poată descoperi popoarelor şi când regele lui Iuda părea să fie cel prin care se putea realiza acest plan, Asa a dat greş. Dacă el ar fi fost puternic şi curajos, mergând înainte în Numele Domnului, reforma pe care o începuse în Iuda ar fi putut să fie extinsă în alte ţări şi mulţi dintre păgâni ar fi ajuns să-L cunoască pe Dumnezeu şi să ia poziţie de partea Lui şi a poporului Său.

Ca un nebun. Atât din punctul de vedere al lui Dumnezeu cât şi al omului, acţiunea lui Asa fusese neînţeleaptă. Regele a înlăturat doar pentru puţin timp ameninţarea unuia din vrăjmaşi, dar pentru a face aceasta el îl întărise foarte mult pe celălalt. Problema iniţială fusese rezolvată numai parţial şi fuseseră create altele noi.

Vei avea războaie. Pacea câştigată de politica neînţeleaptă a lui Asa de a mitui un rege păgân nu era nici veritabilă, nici permanentă. Prezicerea lui Hanani a fost confirmată de repetate ori în istoria ulterioară a lui Iuda. Asa avusese prilejul să lovească cu efect doi adversari. Deşi nu există un raport clar al vreunui război în care a fost implicat Asa, se spune că "între Asa şi Baeşa, împăratul lui Israel, a fost război în tot timpul vieţii lor" (1 Regi 15,16.32).



16:10 Asa s-a mâniat pe văzător, şi l-a pus la închisoare, pentru că era înfuriat împotriva lui. Tot în acelaşi timp Asa a apăsat şi pe unii din popor.

S-a mâniat pe văzător. Hanani a acţionat ca sol al lui Dumnezeu, transmiţându-i lui Asa cuvântul Domnului privitor la conduita nechibzuită pe care a ales-o împăratul. Dar, în loc să accepte această solie, Asa s-a mâniat şi s-a răzbunat pe profet Domnului. Un act nebunesc aduce cu sine un altul. Reformatorul lui Iuda s-a transformat în tiranul şi asupritorul lui Iuda. Nebunia duce la cruzime, ingratitudine şi nedreptate extremă.



16:11 Faptele lui Asa, cele dintâi şi cele de pe urmă, sunt scrise în cartea împăraţilor lui Iuda şi Israel.

Faptele lui Asa. Versetele 11-14 prezintă concluzia domniei lui Asa. Raportul paralel se află în 1 Regi 15,23.24.



16:12 În al treizeci şi nouălea an al domniei sale, Asa s-a îmbolnăvit de picioare aşa încât avea mari dureri; chiar în timpul bolii lui, n-a căutat pe Domnul, ci a întrebat pe doctori.

Al treizeci şi nouălea an. Întrucât Asa a domnit 41 de ani (v. 13), trebuie să fi fost foarte bolnav în ultimii doi ani de domnie. Modelul cronologic al domniilor lui Asa şi Iosafat indică faptul că în ultimii trei sau patru ani ai domniei lui Asa, Iosafat a domnit împreună cu el. Boala lui Asa poate că l-a făcut pe împărat să-l asocieze pe fiul său la domnie.

Pe doftori. Nu numai în război şi treburile naţionale, dar şi în boala Asa s-a bazat excesiv pe ajutorul omului. Cât de slabă era credinţa celui care a fost cândva atât de puternic! O victorie nu este niciodată garanţia sigură a alteia. Forţa de astăzi nu este asigurarea forţei de mâine. Cu ocazia victoriei mari asupra lui Zerah, Asa a fost puternic în credinţă şi măreţ în fapte. Dar tocmai aceşti oameni puternici devin ţinta principală a vrăjmaşului. În loc să crească în putere şi curaj, Asa a dat înapoi, până când şi-a irosit ultimii ani ai vieţii sale bolnav, dezamăgit şi cu sufletul înveninat, având puţină credinţă în Dumnezeu şi primind puţin ajutor de la oameni.



16:13 Asa a adormit cu părinţii săi, şi a murit în al patruzeci şi unulea an al domniei lui;

Al patruzeci şi unulea an. Subiectul acesta, care intervine aici, la încheierea raportului domniei lui Asa, apare în 1 Regi 15,10 la începutul raportului. Cronicile pun se pare mai puţin accent pe cronologie decât Regi.



16:14 l-au îngropat în mormântul pe care şi-l săpase în cetatea lui David. L-au culcat pe un pat pe care-l umpluseră cu mirodenii, şi mirosuri pregătite după meşteşugul celui ce pregăteşte mirul, şi au ars în cinstea lui foarte multe mirodenii.

În mormântul pe care şi-l săpase [În propriile sale morminte, KJV]. Amănuntele înmormântării din versetul acesta sunt specifice Cronicilor. Pluralul "morminte" (KJV) indică probabil un cavou de familie cu mai multe despărţituri. Înmormântarea în Palestina se obişnuia să se facă în încăperi săpate în stâncă (vezi Isaia 22,16; Matei 27,60; Marcu 15,46; Luca 23,53).

Mirodenii. Aceasta era în armonie cu obiceiul din Palestina (cf. Ioan 19,39.40).

Au ars... foarte multe mirodenii. [Şi au făcut o foarte mare ardere pentru el, KJV]. Nu este vorba de o ardere în crematoriu, întrucât evreii nu aveau o astfel de practică. Probabil că aici se face referire la arderea de tămâie şi de mirodenii (vezi la cap. 21,19).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

7-10.12PK113

9 PK �

376


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: