3:2 Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii.
Trebuie. Gr. dei, ,,e necesar”, adică prin natura sa (intrinsec). Un conducător creştin trebuie să trăiască principiile mărturisii sale de credinţă dacă vrea să-i convingă pe alţii de valoarea soliei. Un curent de apă nu se ridică mai sus de izvorul ei, iar o congregaţie de obicei nu se va ridica mai presus de conducătorii ei.
Fără prihană. Sau ,,ireproşabil”, ,,nesupus cenzurii”. Conducătorul unei biserici trebuie să îndeplinească cerinţele prezentate în continuare de Pavel. E nevoie ca el să-şi dovedească curăţia morală.
Unei singure neveste. Expresia aceasta a primit următoarele interpretări: (1) toţi slujbaşii Evangheliei ar trebui să fie căsătoriţi; (2) poligamia şi concubinajul le sunt strict interzise; (3) o persoană divorţată n-ar trebui să slujească în calitate de episcop; (4) conducătorii nu ar trebui să se recăsătorească dacă au rămas văduvi.
S-a susţinut că prima explicaţie nu se armonizează cu afirmaţia lui Pavel, care îi încuraja pe bărbaţi să trăiască aşa cum trăia el, adică fără soţie (vezi 1 Corinteni 7:7, 8). Adepţii primei interpretări atrag atenţia că declaraţiile lui Pavel cu privire la căsătorie, privite în contextul lor, se aplică la ,,strâmtorarea de acum” (vezi 1 Corinteni 7:26, 28). Pavel nu era împotriva familiei, pe care Dumnezeu o instituise în Eden. Relaţia dintre soţ şi soţie este unul dintre mijloacele rânduite de El pentru buna dezvoltare a celor doi, după cum declară chiar apostolul (vezi Efeseni 5:22–33; 1 Timotei 4:3; Evrei 13:4). Fără îndoială că Pavel dă acest sfat episcopilor deoarece un bărbat căsătorit ar fi mai bine pregătit să înţeleagă multele probleme care apar în familiile din biserică. Cu siguranţă că Pavel condamnă aici celibatul obligatoriu al clerului. Lucrul acesta mai presus de orice discuţie.
A doua explicaţie poate să reflecte unul din principiile susţinute de Pavel, deoarece el a condamnat întotdeauna promiscuitatea sexuală. Într-o vreme când concubinajul şi poligamia erau acceptate social, biserica creştină trebuia să ofere un exemplu de viaţă curată. Dacă membrii bisericii greşesc în privinţa aceasta, pot fi cenzuraţi şi iertaţi, dar dacă un conducător dă greş în a exemplifica curăţia morală, îşi pierde prin aceasta dreptul la poziţia de conducere. S-ar putea ca Pavel să sublinieze aici primejdia de a numi episcop sau prezbiter o persoană imorală.
Aceia care susţin a treia explicaţie scot în evidenţă faptul că, aşa cum iudeii recunoşteau cele mai neînsemnate motive de divorţ (vezi Matei 5:32) unii creştini din biserica primară scuzau divorţul şi pentru alte cauze decât adulterul (vezi Matei 19:8, 9). Un episcop divorţat, din oricare motiv, ar fi fost nepotrivit pentru a conduce spiritual o biserică.
De-a lungul timpului s-a sprijinit mai mult a patra explicaţie. Cei care înclină spre ea preferă traducerea ,,căsătorit numai o dată”. Cei care sunt împotriva acestei opinii susţin că expresia din limba greacă nu implică în mod necesar că un episcop nu poate fi căsătorit mai mult de o singură dată, ci spune numai că trebuie să fie ,,bărbatul unei singure neveste”, adică nu poate avea două sau mai multe soţii în acelaşi timp. Se arată de asemenea că nicăieri în Scriptură nu este condamnată recăsătorirea după moartea primei soţii şi că nici nu este dăunătoare conducerii spirituale. În sfârşit, cei care se opun acestei opinii observă că cei mai înflăcăraţi apărători ai acestei opinii sunt cei care susţin celibatul şi alte practici ascetice extreme.
Un lucru e clar: episcopul trebuie să fie fidel soţiei sale, lucru care ar servi pentru turma sa ca un model vrednic de urmat.
Cumpătat. [,,Treaz”, KJV]. Gr. nephalios, ,,care se abţine de la vin”, ,,sobru”. În uzul clasic nephaleos descrie o mâncare sau libaţiune fără vin, adusă unui zeu păgân.
Înţelept. [,,Sobru”, KJV]. Gr. sophron, ,,prudent”, ,,cu mintea sănătoasă”, ,,stăpân pe sine”. De astfel de conducători este mereu nevoie în biserică, pentru a evita fanatismul şi pentru a conduce în vremuri grele.
Vrednic de cinste. [,,Bună purtare”, KJV]. Gr. kosmios, ,,ordonat” (vezi cap. 2:9). Primitor de oaspeţi. [,,Dat ospitalităţii”, KJV]. Vezi Romani 12:13. Episcopul ar trebui să fie vestit ospitalitatea sa faţă de călătorii creştini. În stare să înveţe pe alţii. Gr. didaktikos, ,,îndemânatic la a da învăţături”. Slujitorul lui Dumnezeu trebuie să fie dispus să înveţe, dar trebuie şi să poată să-i înveţe pe alţii din adevărurile
cuvântului divin, urmând exemplul Marelui Învăţător.