Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Timotei

1 Timotei 2:1


2:1 Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii,

Dar. Sau ,,deci”. Pavel dă acum sfaturi cu privire la unele probleme practice legate de închinarea publică, sfaturi care îi vor fi de folos lui Timotei în slujirea lui ca pastor al bisericii din Efes.

Înainte de toate. Pavel se pregăteşte să declare un principiu fundamental al administrării bisericii, de bază pentru libertatea de închinare.

Rugăciuni.[,,Cereri”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. deeseis, ,,mijlociri”, ,,petiţii”. Rugăciunea este văzută aici din punct de vedere al nevoii personale, doar Dumnezeu fiind în stare să îndeplinească aceste nevoi.

Cereri. [,,Rugăciuni”, KJV; ,,rugăciuni”; traducerea lui G. Galaction]. Gr. proseuchai, termen folosit de obicei pentru comunicarea sacră cu Dumnezeu.

Mijlociri. [,,Mijlociri”, KJV]. Gr. enteuxeis, ,,rugăciuni de mijlocire” (compară cu Romani 8:26, 27). Pe creştinul adevărat îl caracterizează o credinţă de copil, cu asigurarea accesului liber înaintea lui Dumnezeu.

Mulţumiri. [,,Aducerea de mulţumiri”, KJV.] Gr. eucharistiai, ,,aducerea de mulţumiri”. Creştinii ar trebui să fie recunoscători atât pentru favorurile primite de la oameni, cât şi pentru cele primite de la Dumnezeu, ,,care dă tuturor cu mână largă” (vezi Iacov 1:5).

Toţi oamenii. Preocuparea creştinului pentru semenii săi depăşeşte prejudecăţile de rasă, naţiune sau situaţie socială. Iubirea creştină tânjeşte să-i cuprindă pe ,,toţi oamenii” în planul de mântuire.

Împăraţi. Pavel nu recomandă în mod necesar monarhia ca forma ideală de conducere. Ea era însă obişnuită pe vremea sa. Indiferent care e forma de guvernare, creştinul trebuie să recunoască autoritatea acesteia şi obligaţia sa de a conlucra cu ea (vezi Romani 13:1; compară cu Faptele Apostolilor 5:29; vezi 1 Petru 2:13–17).

Paşnică şi liniştită. Creştinul se străduieşte să trăiască ,,în pace cu toţi oamenii” (Evrei 12:14). Loialitatea faţă de conducere şi comportamentul civil exemplar al creştinilor îi va face pe ceilalţi să nu se îndoiască de patriotismul lor.

Evlavia. Respectul creştinului faţă de Dumnezeu ar trebui să modeleze şi să îndulcească fiecare cuvânt şi faptă. A mărturisi din gură loialitatea faţă de înaltele standarde ale religiei creştine şi a nu trăi mai frumos decât cel neconvertit este cea mai vrednică de dispreţ formă a nesincerităţii şi ipocriziei.

Cinstea. [,,Onestitatea”, KJV; ,,Buna cuviinţă”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. semnotes, ,,onoare”, ,,respect”, ,,demnitate”. Adevăratul creştin va câştiga respectul semenilor săi prin cinstea în afaceri, prin participarea la activităţile sociale valoroase şi prin familia sa disciplinată.