Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 4:4


4:4 fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste,

Să ştie. Sau ,,să înţeleagă”. În 1 Tesaloniceni 5:12 Pavel foloseşte verbul ,,a cunoaşte” în sensul de ,,a cunoaşte valoarea”, ,,a aprecia”, ,,a respecta”. Diferite forme ale aceluiaşi verb sunt folosite în 1 Tesaloniceni 4,5; 2 Tesaloniceni 1,8; Galateni 4,8 pentru a-i descrie pe aceia care nu-L cunosc pe Dumnezeu, adică nu-L înţeleg sau nu-L preţuiesc.

Stăpânească. Gr. ktaomai, ,,obţine”, ,,a lua pentru sine”, ,,a procura pentru sine”.

Vasul. Gr. skeuos, ,,un lucru”, ,,un obiect”, ,,vas”, ,,borcan”, ,,farfurie”. Skeuos, e tradus ,,vas” de 19 ori din cele 23 de cazuri când e folosit în Noul Testament. Există diferite păreri cu privire la sensul din acest verset. Unii susţin că Pavel se referă la corpul omenesc, cu referire specială la funcţia sexuală. Interpretarea aceasta este în acord cu contextul, care se ocupă de curăţia sexuală (versetele 3, 5), dar nu se potriveşte atât de bine cu înţelesul cuvântului ktaomai, ,,a obţine” (vezi mai sus la ,,stăpânească”). Totuşi e posibil ca termenul ktaomai să aibă înţelesul de ,,a obţine controlul asupra”. Comentatorii în general preferă să considere că skeuos ,,vas”, se referă la soţia bărbatului. O asemenea părere are sprijin biblic în 1 Petru, unde soţia este descrisă ca ,,vasul mai slab” şi în literatura rabinică care vorbeşte despre soţie ca un vas pentru bărbat. Interpretând aşa, Pavel spune următorul lucru: ,,fiecare creştin să-şi ia în cinste şi sfinţenie o soţie”.

Mai există o părere demnă de a fi luată în considerare. Câţiva comentatori au sugerat o împărţire a acestui verset, având ca rezultat următoarea traducere: ,,fiecare din voi să-şi respecte soţia şi să câştige în sfinţenie şi cinste”. Ei au susţinut că a doua idee se aplică la legăturile de afaceri, la câştigarea averii şi că Pavel stăruie ca aceasta să se facă în conformitate cu morala creştină. Dar o asemenea interpretare tulbură firul gândurilor lui Pavel, care în versetele 3–7 se ocupă de probleme de curăţie sexuală.

Felul cum abordează Pavel în această epistolă subiectul necurăţiei şi al căsătoriei este în armonie cu tratarea subiectelor asemănătoare în 1 Corinteni 7. El consideră căsătoria o unire rânduită de Dumnezeu, care-i va ajuta pe partenerii creştini să evite ispitele sexuale (vezi comentariul de la 1 Corinteni 7,1–5).