Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 4:3


4:3 Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie;

Voia lui Dumnezeu. Aici voia lui Dumnezeu reprezintă dorinţele Sale pentru copiii Săi. Nu e voia Lui ca vreun membru al familiei Sale să piară din cauza unui anume păcat (Matei 18,14).

Sfinţirea. Gr. hagiasmos, (vezi comentariul de la Romani 6,19). Termenul hagiasmos are mai multe înţelesuri şi nu face referire doar la castitate, deşi în contextul de faţă apostolul are în primul rând în vedere acest sens. Însă voia lui Dumnezeu poate fi împlinită numai prin consacrarea noastră deplină. Hristos a murit pentru a face sfinţenia posibilă (Efeseni 5,25–27), dar aceasta nu se obţine într-un singur moment. Îndreptăţirea este săvârşită momentan când păcătosul pocăit acceptă iertarea lui Dumnezeu, dar nu aşa stau lucrurile cu sfinţirea, care este o lucrare continuă a harului (vezi comentariul de la Romani 12,1.2). Ea ,,nu este lucrarea unei clipe, a unui ceas, a unei zile, ci a unei vieţi întregi” (AA 560).

Să vă feriţi. [,,Abţineţi”, KJV]. Gr. apechomai, ,,a se ţine departe de”, deci ,,a se abţine”. Dumnezeu se aşteaptă de la creştin să se ţină departe de păcat şi să nu se expună la ispită (vezi comentariul de la 1 Corinteni 6,18).

Curvie. Gr. porneia, (vezi comentariul de la Matei 5,32; Faptele Apostolilor 15,20; 1 Corinteni 5,1). Păcatul acesta trebuia denunţat cu putere printre convertiţii dintre neamuri, deoarece aceştia fuseseră crescuţi într-o atmosferă unde dezmăţul moral era accentuat şi viciul era consacrat ca un ritual religios (vezi Vol VI, p. 91, 92). Zeitatea care patrona Corintul, de unde scria Pavel, era Afrodita, zeiţa iubirii şi a fertilităţii, iar cultul ei era însoţit de orgiile cele mai imorale. Ar fi fost dificil pentru creştinii din oricare cetate păgână să fie neatinşi de o asemenea imoralitate. Dar tot ceea ce este contrar castităţii inimii, în vorbire şi purtare, e contrar poruncii lui Dumnezeu din Decalog şi e contrar sfinţeniei pe care o cere Evanghelia (compară cu Matei 5,27.28; Faptele Apostolilor 15,29; 1 Corinteni 6,18; Galateni 5,19, Efeseni 5,3). În zilele noastre, când standardele morale sunt coborâte, când castitatea este adesea privită ca ceva demodat, iar divorţurile sunt atât de frecvente, îndemnul acesta merită atenţie din partea tuturor celor care pretind că Îi slujesc lui Dumnezeu.