Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 1:4


1:4 Ştim, fraţi preaiubiţi de Dumnezeu alegerea voastră.

Ştim. [,,Ştiind”, KJV]. O referire la ceva care e în general recunoscut (vezi comentariul de la Romani 3,19). Fraţi. Termenul acesta, folosit la singular sau la plural de 19 ori în această epistolă, arată dragostea lui Pavel pentru creştinii din Tesalonic şi relaţia lui apropiată cu ei.

De Dumnezeu. Aşa cum se observă din versiunea greacă, expresia aceasta ar trebui să stea pe lângă cuvântul ,,iubiţi” [ca în versiunea Cornilescu], şi nu ar trebui ataşată [ca în KJV] de cuvintele următoare, ,,alegerile voastre”; deci ar trebui să sune ,,fraţi prea iubiţi de Dumnezeu”, ca în versiunea românească a lui Cornilescu. Descrierea aceasta exprimă atât iubirea apostolului cât şi iubirea lui Dumnezeu pentru credincioşii tesaloniceni (vezi Romani 1,7; 2 Tesaloniceni 2,13).

Alegerea. Gr. ekloge, ,,lucrarea de alegere” (vezi comentariul de la Romani 9,11). Dumnezeu îi alese pe credincioşii tesaloniceni pentru mântuire ,,în sfinţirea Duhului şi credinţa adevărului” (2 Tesaloniceni 2,13). Că apostolul nu vorbea aici de o alegere absolută a bisericii tesalonicene ca un tot este arătat mai departe prin exprimarea temerii că unii din ei ar putea ajunge să cadă sub ispită şi munca lui să fie în zadar (1 Tesaloniceni 3,5). Pentru o abordare mai detaliată a alegerii şi a predestinaţiei, vezi comentariul de la Ioan 3,17–19; Romani 8,29; 9,11; 11,5; Efeseni 1,4.14; 3,11. În nici un loc din Scriptură nu găsim vreun argument pentru doctrina că Dumnezeu a predestinat unele persoane la viaţa veşnică, cu corolarul ei revoltător că El a predestinat restul omenirii la moarte veşnică. Adevărata doctrină susţinută de Biblie, şi anume alegerea, include în sine atât voinţa lui Dumnezeu cât şi voinţa omului.