English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

1 Samuel, 4


4:1 Chemarea lui Samuel a ajuns la cunoştinţa întregului Israel. Israel a ieşit înaintea Filistenilor, ca să lupte împotriva lor. Au tăbărât lângă Eben-Ezer, şi Filistenii tăbărâseră la Afec.

Chemarea lui Samuel. Cei mai mulţi comentatori sunt de acord că ultima propoziţie din v. 1 aparţine ultimului verset al capitolului 3, pentru că n-a fost sfatul lui Samuel care l-a chemat pe Israel să meargă la război împotriva filistenilor. Având în vedere că Samuel nu mai este amintit din nou până după ce chivotul fusese timp de mai mulţi ani la Chiriat-Iearim, se poate că acele căpetenii ale lui Israel să fi refuzat să-l consulte pe noul profet recunoscut (cap. 7,3). Profetul lui Dumnezeu niciodată n-ar fi dat sfatul să trimită chivotul de la Silo (vezi despre v. 3). Dar acei care lepădaseră instrucţiunile Domnului cu privire la închinarea care trebuie să-I fie adusă aveau să ajungă să privească chivotul cu teamă superstiţioasă şi să-l considere ca pe un talisman ale cărui calităţi magice să le asigure binecuvântări de tot felul.

Totuşi întregul Israel a recunoscut deosebirea dintre Samuel şi fiii lui Eli, şi acei care aveau înclinaţii spirituale veneau la noul profet pentru sfat şi ajutor. Ei cunoşteau profeţia lui împotriva lui Eli şi a casei lui şi erau convinşi că chemarea lui era de la Domnul. Când conducătorii greşesc, mulţi îngăduie ca tonul moral al propriei vieţi să scadă. Dar totdeauna există câţiva care nu se abat de la calea dreptăţii indiferent de purtarea superiorilor lor.

Filistenii. Cartea Judecători spune că Israel a fost în robia filistenilor timp de 40 de ani (Judecători 13:1), timp din care Samson a fost judecător în ţară 20 de ani (Judecători 15:20; 16:31). Slujba de judecător a lui Eli, fie a urmat, fie s-a suprapus cu a lui Samson. Când Eli a devenit aşa de bătrân încât să piardă controlul asupra treburilor statului, se poate că filistenii au socotit că sosise timpul pentru ei să asigure controlul asupra ţinutului muntos. Ştiind că centrul conducerii era la Şilo, ei în mod natural aveau să-şi trimită oştirea în interior spre acel centru.

Tăbărâseră la Afec. Afec ,,fortăreaţă” sau ,,împrejmuire” este de la un verb care înseamnă ,,a forţa”, ,,a constrânge”, ,,a rezista”. Oraşul a fost identificat cu Antipatris, un oraş din Câmpia Şaronului, la aproximativ 11 1/4 mile (18 km) nord-est de Iope. Aceasta ar fi mai puţin de 25 de mile (40 km) de la Şilo, de unde a fost dus chivotul pe câmpul de luptă (cap. 4:10, 11). În afară de Antipatris, nici o aşezare precisă nu este cunoscută care să poată fi identificată cu Afec. Afec din seminţia lui Aşer (Iosua 19,30.31) este prea departe la nord spre a merita să fie luată în considerare. Având în vedere faptul că Afec înseamnă ,,fortăreaţă”, numele poate fi aplicat la diferite aşezări fortificate, fie permanente, fie vremelnice.

Vezi o hartă a drumului parcurs de chivot de la capturarea lui de către filisteni până la întoarcerea lui



4:2 Filistenii s-au aşezat în linie de bătaie împotriva lui Israel, şi lupta a început. Israel a fost bătut de Filisteni, care au omorât pe câmpul de bătaie aproape patru mii de oameni.

Israel a fost bătut. În numeroase ocazii precedente, Dumnezeu a îndrumat armatele lui Israel să pornească la luptă cu duşmanii lor şi când ei au răspuns la porunca lui Dumnezeu, victoria a fost a lor. De data aceasta, însă, situaţia a fost alta. Faptul că ei au dus Chivotul Legământului în luptă (v. 3) şi că filistenii l-au capturat este dovada că poporul lui Israel era motivat de o falsă încredere în forţa proprie. Ei au iniţiat atacul şi se aşteptau la o victorie uşoară. Ei au înaintat cu forţă şi siguranţă, nu printr-o încredere umilă în Dumnezeu, ci cu mândrie în dibăcia şi puterea lor. Când Dumnezeu era cu ei, nici un duşman nu putea să stea împotriva lor, când nu era, înfrângerea era sigură.



4:3 Poporul s-a întors în tabără, şi bătrânii lui Israel au zis: Pentru ce ne-a lăsat Domnul să fim bătuţi astăzi de Filisteni? Haidem să luăm de la Silo chivotul legământului Domnului, ca să vină în mijlocul nostru, şi să ne izbăvească din mâna vrăjmaşilor noştri.

Pentru ce. Când aveau înfrângeri, popoarele politeiste ale Orientului Apropiat, de obicei trăgeau concluzia că zeii lor erau supăraţi pe ele şi ar trebui domoliţi mai serios spre a evita suferinţele în viitor. Având în vedere starea religioasă scăzută a lui Israel pe acea vreme, este de mirare că şi Israel avea în mare măsură aceeaşi atitudine faţă de Domnul (vezi PP, p. 584). Probabil că victorii din trecut în timpul slujbei de judecător a lui Eli au dus la simţământul de încredere de sine care a orbit ochii lor faţă de nevoia lor de Dumnezeu. Pentru că conducătorii L-au lepădat de bunăvoie pentru zeii neamurilor din jurul lor, Dumnezeu nu putea face nimic altceva decât să îngăduie să culeagă recolta seminţelor semănate de ei înşişi. În loc să-şi umilească inimile înaintea lui Dumnezeu, ei au făcut dovada atitudinii lor superstiţioase faţă de El, considerând chivotul ca un simplu talisman care garantează succesul.

Fără nici un sfat de sus, căpeteniile au sugerat şi poporul a fost de acord cu ceva la care niciodată nu se cugetase mai înainte. Ei se aflau la numai câteva mile de sanctuar, şi dacă chivotul ar fi în mijlocul lor, cu siguranţă că biruinţa ar fi a lor. Acest simbol preţios al prezenţei lui Dumnezeu a fost acoperit cu învelitoarea lui de giulgiu, iar leviţii prezenţi l-au dus din locul lui de odihnă dinăuntrul perdelei (Numeri 4,5.6). Ţinând seamă de faptele din trecut ale fiilor lui Eli, nu este de mirare că ei au uitat orice forme de cinstire şi s-au grăbit cele câteva mile până la oştire, sperând că un alt măcel ar putea fi evitat.

Dar chivotul era simbolul prezenţei lui Dumnezeu, şi deoarece conducătorii au lepădat instrucţiunile divine, Dumnezeu nu-Şi putea întinde mâna ocrotitoare asupra lor spre bine. Dacă conducătorii şi-ar fi umilit inimile şi s-ar fi întors de la căile lor păcătoase, ei ar fi fost călăuziţi de profet, ca şi în anii de mai târziu. În zilele lui Hristos, mulţimile au urmat conducerea preoţilor lor, strigând: ,,Sângele Lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri”. Tot aşa şi oştirea lui Israel la Eben-Ezer, înfruntând dezastrul şi prinzându-se de paiele propriei închipuiri au strigat că acum biruinţa le este asigurată. Necazul sau bunăstarea grupelor organizate ale societăţii, fie politice, fie religioase, sunt în mare măsură determinate de atitudinea şi purtarea conducătorilor.

Totuşi indivizii îşi pot determina în mod independent de grupă propria soartă spirituală. Cu toate că Samuel a avut parte de umilirea adusă asupra lui Israel ca rezultat al nebuniei zilei, aceasta nu a împiedicat primirea lui personală de către Dumnezeu. Când, pe vremea lui Ahab, conducătorii s-au întors spre Baal, Ilie a crezut că el este singurul care a recunoscut şi L-a slujit pe viul Dumnezeu. Totuşi Dumnezeu i-a făcut cunoscut că mai erau mii în Israel, care aleseseră binele, întocmai cum făcuse el. Cei trei ani de secetă nu schimbaseră credinţa lor în Dumnezeu şi credincioşia lor faţă de El.



4:4 Poporul a trimis la Silo, de unde au adus chivotul legământului Domnului oştirilor, care stă între heruvimi. Cei doi fii ai lui Eli, Hofni şi Fineas, erau acolo, împreună cu chivotul legământului lui Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

4:5 Când a intrat chivotul legământului Domnului în tabără, tot Israelul a scos strigăte de bucurie, de s-a cutremurat pământul.

Verset ce nu a fost comentat.

4:6 Răsunetul acestor strigăte a fost auzit de Filisteni, şi au zis: Ce înseamnă strigătele acestea care răsună în tabăra Evreilor? Şi au auzit că sosise chivotul Domnului în tabără.

Verset ce nu a fost comentat.

4:7 Filistenii s-au temut, pentru că au crezut că Dumnezeu venise în tabără. Vai de noi! au zis ei, căci n-a fost aşa ceva până acum.

Dumnezeu venise. Filistenii, care aveau mulţi zei, au recunoscut lămurit deosebirea dintre Dumnezeul lui Israel şi zeii lor. Deşi cuvântul Dumnezeu este la plural în v. 7, 'Elohim, verbul este la singular. Dar în v. 8, verbul este la plural – un contrast clar între adevăratul Dumnezeu şi zeii din templul lor de la Aşdad.



4:8 Vai de noi! Cine ne va izbăvi din mâna acestor dumnezei puternici? Dumnezeii aceştia au lovit pe Egipteni cu tot felul de urgii în pustie.

Dumnezei puternici. Cuvântul pentru ,,puternici” este 'addirim, ,,maiestuos”, ceea ce înseamnă ideea adiţională a nobleţei puterii lui Dumnezeu, care fusese recunoscută de filisteni când au aflat ce a făcut El diferitelor neamuri şi popoare din trecut. Aproape gata să renunţe în disperare, ei erau sub încordarea unei hotărâri amare de a rezista până la moarte în faţa sorţii de a fi făcuţi robi acelora care cu câţiva ani în urmă fuseseră robii lor.



4:9 Întăriţi-vă, şi fiţi oameni, Filistenilor, ca nu cumva să fiţi robi Evreilor, cum v-au fost ei robi vouă: fiţi oameni şi luptaţi!

Verset ce nu a fost comentat.

4:10 Filistenii au început lupta, şi Israel a fost bătut. Fiecare a fugit în cortul lui. Înfrângerea a fost foarte mare, şi din Israel au căzut treizeci de mii de oameni pedeştri.

Verset ce nu a fost comentat.

4:11 Chivotul lui Dumnezeu a fost luat, şi cei doi fii ai lui Eli, Hofni şi Fineas, au murit.

Chivotul lui Dumnezeu a fost luat. Vorbind despre acest eveniment, psalmistul spune: ,,A părăsit locaşul Lui din Silo… Şi-a dat slava pradă robiei, şi măreţia Lui în mâinile vrăjmaşului… Preoţii săi au căzut ucişi de sabie” (Psalm 78,60.64). Deşi perspectivele lui Israel pentru victorie erau superioare acelora ale inamicului şi deşi ei au intrat în luptă încrezători în victorie, ei au greşit atât de mult încât fiecare supravieţuitor a fugit, nu în tabără ca în v. 3, ci ,,în cortul lui”. Cuvântul pentru cort este 'ohel, care înseamnă ,,casă”, ,,locuinţă”, şi conţine ideea că înfrângerea a fost aşa de mare încât fiecare om a trebuit să se salveze singur, alergând acasă cum putea mai bine.

Hofni şi Fineas. Iosif Flavius spune că Eli demisionase pe acea vreme în favoarea lui Fineas, dar, când chivotul a plecat din Silo, el i-a instruit pe fiii lui că ,,dacă ei aveau să supravieţuiască luării chivotului, ei să nu se mai arate în faţa lui” (Antiquities v. 11. 2). Dacă cei doi tineri ar fi fost zeloşi să urmeze după călăuzirea Domnului în trecut, aşa cum a apărat acum simbolul material al prezenţei Sale în faţa vrăjmaşului, istoria lui Israel care a urmat ar fi putut fi mult deosebită. Ei refuzaseră tot mereu călăuzirea lui Dumnezeu, şi acum au fost aduşi să înţeleagă că însăşi viaţa depinde de deplina supunere faţă de El. Dar ei au învăţat această lecţie prea târziu!



4:12 Un om din Beniamin a alergat din tabăra de bătaie şi a venit la Silo în aceeaşi zi cu hainele sfâşiate, şi cu capul acoperit cu ţărână.

Verset ce nu a fost comentat.

4:13 Când a ajuns, Eli, aştepta, stând pe un scaun lângă drum, căci inima îi era neliniştită pentru chivotul lui Dumnezeu. La intrarea lui în cetate, omul acesta a dat de veste, şi toată cetatea a strigat.

Verset ce nu a fost comentat.

4:14 Eli, auzind aceste strigăte, a zis: Ce înseamnă zarva aceasta? Şi îndată omul a venit şi a adus lui Eli vestea aceasta.

Verset ce nu a fost comentat.

4:15 Şi Eli era în vârstă de nouăzeci şi opt de ani, avea ochii întunecaţi şi nu mai putea să vadă.

Nouăzeci şi opt de ani. Septuaginta redă ,,nouăzeci” (vezi cele despre cap. 2,22).



4:16 Omul a zis lui Eli: Vin de pe câmpul de bătaie, şi din câmpul de bătaie am fugit astăzi. Eli a zis: Ce s-a întâmplat, fiule?

Verset ce nu a fost comentat.

4:17 Cel ce aducea vestea aceasta, ca răspuns, a zis: Israel a fugit dinaintea Filistenilor, şi poporul a suferit o mare înfrângere; şi chiar cei doi fii ai tăi, Hofni şi Fineas, au murit, şi chivotul Domnului a fost luat.

Israel a fugit. Cât de deosebită ar fi fost istoria lui Israel dacă ar fi fost acolo numai o conducere care să caute faţa Domnului. Totuşi, în ciuda conducătorilor egoişti care căutau propria glorie mai degrabă decât aceea a lui Dumnezeu, deschizând astfel calea spre înfrângere, El nu-Şi acoperă urechea la strigătul fiecărui om care caută în mod serios faţa Lui. Faptul că Ierusalimul a fost depopulat de către Nebucadneţar nu l-a oprit pe Daniel şi tovarăşii lui de a trăi atât de aproape de Domnul încât să aducă Evanghelia pentru mulţi dintre cei ce i-au luat în captivitate. Lumina luminează cel mai strălucitor în noaptea cea mai întunecoasă şi adesea caracterele cele mai bune sunt dezvoltate în mijlocul celui mai rău mediu posibil. Dumnezeu are puterea să schimbe momentele de cruntă umilire în perioade de ocazii măreţe, nu numai pentru Israel, ci şi pentru toţi oamenii.



4:18 Abia a pomenit de chivotul lui Dumnezeu, şi Eli a căzut de pe scaun pe spate, lângă poartă; şi-a rupt ceafa şi a murit, căci era om bătrân şi greu. El fusese judecător în Israel patruzeci de ani.

Verset ce nu a fost comentat.

4:19 Nora sa, nevasta lui Fineas, era însărcinată, şi sta să nască. Când a auzit vestea despre luarea chivotului lui Dumnezeu, despre moartea socrului ei şi despre moartea bărbatului ei, s-a încovoiat şi a născut, căci au apucat-o durerile naşterii.

Verset ce nu a fost comentat.

4:20 Când trăgea să moară, femeile care erau lângă ea i-au zis: Nu te teme, căci ai născut un fiu! Dar ea n-a răspuns şi n-a luat seama la ce i se spunea.

Verset ce nu a fost comentat.

4:21 A pus copilului numele I-Cabod! (Nu mai e slavă), zicând: S-a dus slava din Israel! Spunea lucrul acesta din pricina luării chivotului lui Dumnezeu, şi din pricina socrului şi bărbatului ei.

Verset ce nu a fost comentat.

4:22 Ea a zis: S-a dus slava din Israel, căci chivotul lui Dumnezeu este luat.

S-a dus slava. Cuvântul ,,Icabod” vine din două cuvinte ebraice, 'i kabod, care înseamnă în mod literal, ,,nu glorios”, sau ,,nemăreţ”. El a fost definit de către soţia lui Fineas: ,,S-a dus slava (în mod literal ,,dus în exil”) din Israel.” Capitolul se încheie cu descrierea unei tinere femei care, deşi căsătorită cu un mare preot rău şi egoist n-a împărtăşit natura lui. Îngrijorarea ei privind moartea soţului şi a socrului ei era dovada unei afecţiuni naturale; dar îngrijorarea ei mult mai mare pentru pierderea chivotului era o dovadă despre consacrarea ei evlavioasă faţă de Dumnezeu şi lucrurile cele sfinte. Chiar moartea celor doi din familie n-a interesat-o atât de mult cât a interesat-o chivotul. Ea putea să aibă puţină mângâiere de la un copil născut în Israel, în Silo, când chivotul era pierdut la filisteni. Trăind în vremuri stricate, soţia unui bărbat necredincios, totuşi consacrată cu adevărat – ce curaj mai mare putea fi cunoscut în zile de uluitoare încurcătură naţională?

Prezenţa lui Dumnezeu ar trebui socotită întotdeauna ca cea mai mare binecuvântare, iar pierderea prezenţei Lui şi a puterii de reţinere a răului ar trebui să fie temută ca cea mai crudă calamitate! Împrejurările vieţii sunt fără speranţă numai atunci când, ca şi Iuda, cineva refuză în mod deliberat să fie condus de Duhul Sfânt.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZĂ

1–22 PK, p. 415, 416; PP, p. 583–585 1–9 PP, p. 583

1, 2 SR, p. 185

3–11 SR, p. 186 9 5T, p. 584

10, 11 PP, p. 514, 583, 591, 622; 1T, p. 119

12–22 PP, p. 585; SR, p. 187

17, 18 4T, p. 166, 200, 516

18 1T, p. 119


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: