English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

1 Samuel, 24


24:1 Când s-a întors Saul de la urmărirea Filistenilor, au venit şi i-au spus: Iată că David este în pustia En-Ghedi.

Pustia en-Ghedii Acest capitol ar fi trebuit să înceapă cu v. 29 al capitolului precedent, aşa cum face textul uzual ebraic. En-Ghedi este o oază frumoasă pe ţărmul Mării Moarte, la gura lui Wadi El-Kelb, o vale prăpăstioasă şi întortocheată, care începe cu vreo 8 mile (12,8 km) în pustie, în pustia albă, de calcar, a lui En-Ghedi cam la o înălţime de 1200 picioare (368 m) deasupra nivelului mării. Pe acea mică distanţă, albia văii coboară vreo 2500 de picioare (762 m) până ajunge la nivelul Mării Moarte, la 1305 picioare (398 m) sub nivelul mării. Stâncile abrupte ale pustiei, înalte cam de 2000 de picioare (610 m), se apropie de mare până la 1,5 mile (2,4 km), astfel încât formează o formidabilă fortăreaţă la vest de cetate. În partea de sus a văii, la mai multe sute de picioare deasupra bazei stâncii, frumos izvor de apă caldă din En-Ghedi ţâşneşte de sub o mare piatră, la o temperatură de 830 F. Pe versantul văii sunt multe peşteri atât naturale, cât şi artificiale. În vremurile moderne aşezarea este cunoscută sub numele de 'Ain-Jidi.



24:2 Saul a luat trei mii de oameni aleşi din tot Israelul, şi s-a dus să caute pe David şi pe oamenii lui până pe stâncile ţapilor sălbatici.

Stâncile ţapilor sălbatici. Părţi ale pustiei, la apus de oază, sunt aşa de puternic erodate încât sunt aproape cu neputinţă de trecut. Dar există un drum de la Carmel în Iuda care traversează pustia Maon şi En-Ghedi şi coboară prin Wasi el-Kelb până la această oază. Probabil că Saul a apucat pe acest drum, în dorinţa lui nestrămutată de a-l găsi pe David.



24:3 A ajuns la nişte stâne de oi, care erau lângă drum; şi acolo era o peşteră, în care a intrat să doarmă. David şi oamenii lui erau în fundul peşterii.

Stâne de oi. Peste tot în Palestina, ciobanii folosesc aceste peşteri naturale ca locuri de adăpost pentru oi, pe vreme rea. De obicei, pe lângă aceste peşteri sunt nişte împrejmuiri circulare construite din piatră şi mărăcini, numite ,,ţarcuri”, care pe vreme bună feresc oile atât de fiare sălbatice, cât şi de oameni răi.

Ca să doarmă. (engl. ,,cover his feet” – să-şi acopere picioarele). Un eufemism pentru evacuarea intestinului (vezi Judecători 3,24,). Venind de afară, Saul n-a putut vedea nimic, dar oamenii din peşteră au putut să vadă clar, pentru că ochii lor erau obişnuiţi cu întunericul.



24:4 Oamenii lui David i-au zis: Iată ziua în care Domnul îţi zice: Dau pe vrăjmaşul tău în mâinile tale; fă-i ce-ţi va plăcea. David s-a sculat, şi a tăiat încet colţul hainei lui Saul.

Colţul hainei lui Saul. În mod literal, ,,aripa îmbrăcămintei exterioare a lui Saul”. Probabil că această haină era tunica exterioară, fără mâneci, largă, ajungând până la glezne, purtată de femeile, precum şi de bărbaţii de rang înalt, ca împăraţi, preoţi etc. Fără îndoială că oamenii lui David au recunoscut pe împărat atât datorită îmbrăcămintei lui, cât şi înfăţişării personale. Deşi nu este dat nici un indiciu despre făgăduinţa divină că lui David îi va fi dat în mâini vrăjmaşul, ceea ce au spus oamenii poate să fi fost adevărat. Probabil că ocazia a venit ca o încercare pentru David pentru a-l ajuta să demonstreze trăsăturile de caracter pe care le dezvoltase. Dacă în această împrejurare David ar fi ucis pe Saul, ar fi dovedit că, cel puţin într-o privinţă, nu era mai bun decât Saul, care, dacă ar fi avut ocazia, ar fi fost bucuros să-l ucidă pe David.

Satana a pus la încercare evlavia lui Iov, susţinând că Iov va blestema pe Dumnezeu dacă nu va mai fi binecuvântat şi dacă va fi supus anumitor privaţiuni. Pentru a face faţă unei astfel de învinuiri, Dumnezeu a îngăduit lui Satana să aducă necazuri asupra lui Iov pentru a dovedi falsitatea declaraţiei adversarului, dar şi neprihănirea slujitorului Său. Ca şi Iov, David a rezistat încercării. A fost atât de aproape de Dumnezeu încât, avându-l pe vrăjmaşul său în mână, nu numai că a refuzat să-l rănească, dar a şi oprit pe oamenii lui să-i facă vreun rău în numele lui.



24:5 După aceea, inima îi bătea, pentru că tăiase colţul hainei lui Saul.

Inima. Conştiinţa îl acuza. Cei din vechime foloseau cuvântul ,,inimă” pentru a descrie sediul intelectului (Proverbe 15,28; 16,9.23; 23,7.12; Matei 12,34; Luca 6,45”. Cuvântul ,,conştiinţă” nu apare în Vechiul Testament. Cuvântul din Noul Testament vine de la verbul ,,a cunoaşte” şi, de aceea, scoate în evidenţă mai mult o facultate a intelectului decât o capacitate a simţămintelor. Oamenii spun că sunt guvernaţi de conştiinţă, când, în realitate, adesea sunt stăpâniţi de simţămintele lor. Conştiinţa este o călăuză sigură numai când este condusă de lumina cerească. Conştiinţa lui Saul era întunecată, ba chiar însemnată cu fierul roşu al geloziei şi invidiei (vezi 1 Timotei 4,2). Conştiinţa lui David fusese educată de cer şi, ca şi conştiinţa lui Pavel, ea a fost în mare măsură curată (Fapte 24,16). Dându-i-se ungerea divină a discernământului spiritual, el se dovedise a fi un conducător adevărat. El nu era dependent de obiceiurile şi tradiţiile vremii, ci poseda o cunoştinţă a ceea ce era divin şi în mod intrinsec (cu adevărat) corect.



24:6 Şi a zis oamenilor săi: Să mă ferească Domnul să fac împotriva domnului meu, care este unsul Domnului, o aşa faptă ca să pun mâna pe el! Căci el este unsul Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

24:7 Cu aceste cuvinte David a oprit pe oamenii săi, şi i-a împiedicat să se arunce asupra lui Saul. Apoi Saul s-a sculat să iasă din peşteră, şi şi-a văzut înainte de drum.

A oprit pe oamenii săi. Poate că oamenii lui, întocmai ca şi ucenicii mai târziu, priveau înainte la poziţiile de cinste pe care aveau să le ocupe când împărăţia lui David avea să fie întemeiată. Ei ajunseseră să nu mai fie mulţumiţi cu hrana slabă şi cu zilele şi nopţile de veghe şi fugă. Acum, fiindcă Saul era în mâinile lor, au crezut că, în sfârşit cauza este câştigată. Erau nerăbdători să pună capăt îndelungatei lor vegheri. David i-a corectat scuzându-se chiar şi pentru mica libertate pe care şi-o luase tăind o bucată din haina împăratului. Probabil că el le-a spus, aşa cum a spus mai târziu împăratul, că singura cale către adevăratul succes este de a aştepta vremea hotărâtă de Dumnezeu.

Avraam a aşteptat sfatul lui Dumnezeu şi a fost în măsură să-l elibereze pe Lot, un bărbat care s-a încrezut în propria lui înţelepciune. Moise a refuzat onoarea Egiptului. Totuşi, după 40 de ani de încercări, devine proorocul Celui Prea Înalt. Cum altfel poate un om care intră în laboratorul vieţii să se dea pe sine pentru Hristos (vezi DA 297), să facă lucrările lui Dumnezeu?



24:8 După aceea, David s-a sculat şi a ieşit din peşteră. El a început să strige atunci după Saul: Împărate, domnul meu! Saul s-a suit înapoi, şi David s-a plecat cu faţa la pământ şi s-a închinat.

S-a plecat cu faţa. Pătrunzătoarea lui pricepere spirituală şi adânca lui iubire de dreptate l-au oprit pe David să urască pe Saul, criticându-l de faţă cu alţii şi atacându-l cu prima ocazie. David nu simţea nevoia unei aşa-numite indignări îndreptăţite faţă de tratamentul pe care l-a primit. Cât priveşte atitudinea lui Saul faţă de el, David a putut să lase aceasta în seama lui Dumnezeu, care face toate lucrurile bine. În sufletul lui era o încredere calmă că Dumnezeu era cu el, iar în inima lui era milă pentru împăratul lui. Nimeni n-ar fi fost mai fericit ca David dacă Saul şi-ar fi răstignit eul şi şi-ar fi umilit inima înaintea Domnului. În sinceritatea sufletului său, probabil că David dorea cu ardoare ca Saul să aibă aceeaşi experienţă de părtăşie cu Dumnezeu pe care o avea el. De aceea, ascultarea lui nu era o formalitate. El s-a plecat cu inima plină de respect faţă de slujba de împărat şi compătimire pentru bărbatul din această slujbă.

Hristos acceptase pe Iuda ca pe unul dintre cei doisprezece. El îl trimisese în misiuni ale îndurării şi mijlocirii. El îl văzuse cum se transforma treptat într-un oponent critic, egoist şi împotrivitor al întregului Său plan. Totuşi Hristos îl iubea şi ar fi fost fericit să-l facă unul dintre conducătorii bisericii Sale (vezi DA 294, 295, 717). În cele din urmă, S-a plecat în faţa lui Iuda cu toată compătimirea sufletului Său şi, spălându-i picioarele, a făcut un apel tăcut să-şi predea inima Aceluia care a venit nu să I se slujească, ci ca El Însuşi să slujească. Pavel se afla în faţa lui Agripa apărându-şi noul fel de viaţă. Şi el avusese multe dovezi ale providenţialei purtări de grijă de care se putea prinde. Conducătorii îi făcuseră multe nedreptăţi, dar el nu se gândea la ele. Inima lui era plină de dragoste pentru împărat, care, în cele din urmă, a exclamat: ,,Curând mai vrei tu să mă îndupleci să mă fac creştin” (Fapte 26,28).



24:9 David a zis lui Saul: De ce asculţi tu de vorbele oamenilor care zic: David îţi vrea răul?

Vorbele oamenilor. Observaţi cât de amabil şi de delicat s-a adresat David împăratului. În loc să-l dojenească pe Saul pentru toate faptele sale, David a privit înapoi la influenţa celor care-şi urmăreau propriile interese care-l îndemnau pe împărat să meargă înainte şi-l foloseau pentru interesul lor propriu. Faptul că Saul era influenţat de astfel de limbi, se poate deduce din cap. 22,7. Ca şi Saul, mulţi conducători au în jurul lor o grupă de oameni care sunt cu el numai pentru pâine şi peşte. Siguranţa poziţiei lor depinde de sprijinul pe care îl pot da conducătorului aflat la putere. Dacă ar fi venit o schimbare de administraţie, ei ar fi fost fără sprijin. Partizanii politici ai lui Saul au înlăturat multele dovezi ale purtării de grijă a lui Dumnezeu faţă de David. Ei n-au dat nici o atenţie preţuirii lui Ionatan pentru ,,fiul lui Isai”. Cu toate că mulţi erau convinşi de faptele greşite ale lui Saul, din motive personale l-au sprijinit şi au ponegrit numele lui David (vezi Psalmii 55,3; 56,6.6; 57,4 etc.). Faptul că David era dintr-o altă seminţie poate să fi avut un amestec în rapoartele rele care au fost răspândite peste tot.



24:10 Vezi acum cu ochii tăi că Domnul te dăduse astăzi în mâinile mele în peşteră. Oamenii mei mă îndemnau să te omor; dar te-am cruţat, şi am zis: Nu voi pune mâna pe domnul meu, căci este unsul Domnului.

Să te omor. Cititorii superficiali ai Scripturilor cred că există un astfel de contrast între filosofia ,,ochi pentru ochi” a unor pasaje din Vechiul Testament şi filozofia iubirii propuse în scrierile Noului Testament. Dar aici, cu secole înainte de vremurile Noului Testament, faptele lui David ilustrează acelaşi spirit promovat de Hristos în fericirile de pe munte (Matei 5,11). Oamenii lui David erau gata să iubească pe prietenii lor, dar nutreau ură faţă de vrăjmaşii lor. În mijlocul unor astfel de atitudini, David a dat dovadă de respect faţă de cel mai rău vrăjmaş al lui (vezi Matei 5,43-48).



24:11 Uite, părintele meu, uite colţul hainei tale în mâna mea. Fiindcă ţi-am tăiat colţul hainei, şi nu te-am ucis, să ştii şi să vezi că în purtarea mea nu este nici răutate nici răzvrătire, şi că n-am păcătuit împotriva ta. Totuşi tu îmi întinzi curse, ca să-mi iei viaţa.

Uite colţul. Probabil că Saul a dat puţină atenţie cuvintelor lui David despre ridicarea mâinii împotriva unsului Domnului, dar când a văzut colţul hainei lui ridicat în faţa ochilor lui şi a înţeles cât de aproape a fost de moarte, a tremurat înaintea probei materiale a nevinovăţiei lui David. Acesta a fost triumful puterii spirituale asupra puterii fizice.

24:12 Judece Domnul între mine şi tine, şi Domnul să mă răzbune pe tine; dar eu nu voi pune mâna pe tine.

Judece Domnul. Împăratul putea sta de vorbă numai în termenii unei reuşite fizice, iar când David a legat întreaga chestiune de Acela care îl unsese pe Saul, împăratul a ştiut că trebuie să mărturisească că este vinovat. Răspunsul lui Saul a fost de buna voie, cum a fost şi acela al lui Iuda când a înapoiat mita pe care o râvnise atât de mult (Matei 27,3-5). Tot aşa va fi şi în ziua judecăţii. Când nevinovăţia şi jertfa cea veşnică ale lui Hristos vor fi dovedite înaintea oştilor adunate ale tuturor veacurilor, fiecare genunchi se va pleca şi fiecare glas va aclama desăvârşirea caracterului Său (Filipeni 2,10.11).



24:13 Răul de la cei răi vine, zice vechea zicală. De aceea eu nu voi pune mâna pe tine.

Vechea zicală. David n-a adăugat reversul ,,bunătatea de la cei buni vine”, dar Saul a putut probabil, să tragă concluzia. Dacă David ar fi plănuit să-i facă rău lui Saul, el n-ar fi pierdut o astfel de ocazie pe care o avusese cu câteva momente înainte. Este normal ca faptele oamenilor să reflecte simţămintele lor, astfel că dintr-o inimă cu adevărat rea ies fapte rele. Prezentând aceasta ca o dovadă în plus a nevinovăţiei sale, David îl îndemna pe împărat să înţeleagă că fiecare om este răspunzător înaintea lui Dumnezeu de faptele sale. El îl asigura că, fără să ţină seama de prăpastia în care ajunsese, Dumnezeu era în stare şi gata să schimbe natura lui cea rea. Tot ceea ce trebuia el să facă era să aleagă şi să conlucreze cu Dumnezeu.



24:14 Împotriva cui a pornit împăratul lui Israel? Pe cine urmăreşti tu? Un câine mort, un purice.

Un purice. În mod literal, ,,după un purice”. Afirmaţia este o puternică manifestare a smereniei lui David. Compară cu atitudinea femeii din Tir când a cerut ajutor lui Hristos pentru fiica ei (Marcu 7,24-30).



24:15 Domnul va judeca şi va hotărî între mine şi tine, El va vedea, El îmi va apăra pricina şi El îmi va face dreptate, izbăvindu-mă din mâna ta.

Verset ce nu a fost comentat.

24:16 Când a sfârşit David de spus aceste vorbe lui Saul, Saul a zis: Glasul tău este, fiule David? Şi Saul a ridicat glasul şi a plâns.

Verset ce nu a fost comentat.

24:17 Şi a zis lui David: Tu eşti mai bun decât mine; căci tu mi-ai făcut bine, iar eu ţi-am făcut rău.

Mai bun decât mine. Compară pe de o parte respectul lui David pentru Saul, atât ca socru cât şi ca împărat, şi reverenţa lui pentru Saul ca uns al Domnului şi, pe de altă parte, egoismul năvalnic al lui Saul dovedit în încercarea lui de a-l omora pe David folosindu-se de Mical, ura care l-a schimbat în demon şi setea lui nepotolită de sângele unui om care i-a cruţat viaţa. Când căldura mărinimiei lui David a topit ura glacială, buzele încleştate ale lui Saul au fost nevoite sa mărturisească adevărul.



24:18 Tu îţi arăţi azi bunătatea cu care te porţi faţă de mine, căci Domnul mă dăduse în mâinile tale, şi nu m-ai omorât.

Verset ce nu a fost comentat.

24:19 Dacă întâlneşte cineva pe vrăjmaşul lui, îl lasă oare să-şi urmeze drumul în linişte? Domnul să-ţi răsplătească pentru ce mi-ai făcut în ziua aceasta!

Domnul să-ţi răsplătească. Ce schimbare clară de ton faţă de critica pe care Saul a făcut-o bărbaţilor din seminţia lui pentru că n-a putut primi rapoarte de la ei despre locul unde se afla David (cap. 22,8)! Atunci împăratul a fost aspru şi sever, dar acum glasul lui era evident blând. Emoţia lui era aşa de mare încât a plâns. Nu-i venea să creadă că fusese salvat la limită. Odată atât de îngâmfat şi acum atât de umilit! Aşa vor fi cei răi în faţa scaunului de judecată al Celui Prea Înalt (vezi GC 668,669).

ELLEN G. WHITE COMENTEAZĂ:

1-22 PP 661-663

1-6 PP 661

4-6 MH 484

11 PP 736

8-11.16-22 PP 662



24:20 Acum iată, ştiu că tu vei domni, şi că împărăţia lui Israel va rămâne în mâinile tale.

Verset ce nu a fost comentat.

24:21 Jură-mi dar pe Domnul că nu-mi vei nimici sămânţa mea după mine, şi că nu-mi vei şterge numele din casa tatălui meu.

Verset ce nu a fost comentat.

24:22 David a jurat lui Saul. Apoi Saul a plecat acasă, iar David şi oamenii lui s-au suit în locul întărit.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: