Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

1 Samuel 21:1


21:1 David s-a dus la Nob, la preotul Ahimelec, care a alergat speriat înaintea lui, şi i-a zis: Pentru ce eşti singur şi nu este nimeni cu tine?

Nob. Aceasta este prima referinţă din Scripturi la această aşezare. Ea este amintită numai de şase ori în tot Vechiul Testament, patru din acestea se găsesc în cap. 21 şi 22. În nici una dintre acestea nu se precizează clar o relaţie cu alte aşezări binecunoscute. Totuşi, în Neemia 11,32, Nob este amintit imediat după Anatot, o cetate cam la 2,5 mile nord-est de regiunea templului din Ierusalim. In vedenia lui Isaia despre apropierea oştirii asiriene de Ierusalim dinspre nord, Nob este amintit ca fiind între Anatot şi Ierusalim (Isa 10,30-32). Dar în acea vedenie sunt amintite alte două cetăţi între Anatot şi Nob. Asirianul este văzut agitându-şi mâna împotriva muntelui Sionului, când ajunge la Nob. Şoseaua principală spre Sihem trece de la Ierusalim spre nord peste muntele Scopus, de unde cetatea mai poate fi văzută pentru ultima dată. La dreapta acestui drum, aproape de vârful muntelui Scopus, este un platou pe care unii socotesc că ar putea să fie aşezarea Nob. Poziţia aceasta n-ar fi chiar la jumătatea drumului dintre Ierusalim şi Anatot. Alţii cred că Nob era pe muntele Măslinilor. La Nob fusese mutat cortul întâlnirii de la Silo, după ce chivotul fusese luat de către filisteni, după cum chivotul mai era încă în casa lui Abinadab, la Chiriat-Iearim. Mai târziu, David a mutat chivotul la Ierusalim (2Samuel 6,2.3). Deoarece chivotul nu era în cortul întâlnirii la vremea aceea, probabil că slujbele erau conduse în acelaşi fel ca pe vremea lui Hristos, când Locul prea sfânt al templului era gol.

Ahimelec. Vezi cele despre 2 Samuel 8,17.

Preotul. În mod clar, marele preot, din slujba templului. Prezenţa pâinii punerii înainte arată că (v. 6) acum, cortul întâlnirii era la Nob (vezi PP 685).

Speriat. În mod literal, ,,a tremurat”. Pe faţa lui David era nelinişte şi teamă. Ahimelec ştia că era ceva rău de tot. Întreaga atitudine a lui David era atât de diferită de ceea ce fusese el înainte, încât Ahimelec a fost încurcat neştiind ce să facă.

Vezi o hartă a locurilor pe unde David a fugit din teamă de Saul

Vezi un tabel cu referinţele biblice pentru peregrinările lui David cât şi psalmii care i-a scris cu aceste ocazii

Psalmii enumeraţi în coloana a cincia au legătură cu evenimentele respective pe temeiul titlurilor purtate de aceştia, cu excepţia celor cu asterisc. Unii comentatori contestată autenticitatea siguranţei acestor inscripţii de început. Cu toate acestea ele apar în cele mai vechi manuscrise ebraice. În unele cazuri, textul ebraic este obscur. (vezi 1 Samuel 19-30)

Explicaţie: Urmărit tot timpul de gelozia lui Saul, uneori trădat de cei pe care îi ajutase, David a fost ocrotit şi călăuzit pe cale divină în peşteră, pădure şi pustie. Cu toate că el a făcut greşeli serioase, experienţa lui de conducător al unei grupe de fugari, i-a prilejuit un exerciţiu practic pentru tronul care i se promisese, dar pe care niciodată n-a căutat să-l ocupe. Vezi pagina din stânga pentru cheia numerotată a locurilor de pe hartă şi pentru lista psalmilor lui David atribuiţi anumitor evenimente din viaţa lui.