Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Petru

1 Petru 3:15


3:15 Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândeţe şi teamă,

Sfinţiţi. Sau ,,respectaţi”, ,,adoraţi”. Prima parte a v. 15 este un citat din Isaia 8,13. În inimile voastre. Sfinţindu-L în inimă pe Domnul Isus Hristos ca Prieten şi Păzitor, creştinul va primi un optimism stabilizator care nu va da greş niciodată. Vezi comentariul de la Galateni 2,20.

Pe Hristos ca Domn. [,,Pe Domnul Dumnezeu”, KJV]. Dovezile textuale favorizează exprimarea ,,pe Domnul”, adică pe Domnul Hristos. Traducerea aceasta Îl identifică pe ,,Domnul” – Iehova – din cartea lui Isaia (cap. 8,13) cu Domnul Isus Hristos. În ce priveşte natura divină a Domnului Hristos, vezi Vol. V, p. 917.

Să răspundeţi. Gr. apologia, ,,apărare” (vezi comentariul de la 1 Corinteni 9,3). Oamenii inteligenţi ar trebui să fie întotdeauna gata să-şi justifice credinţa şi purtarea.

Socoteală de nădejdea. [,,Motivul nădejdii”, KJV]. Sau ,,socoteală cu privire la nădejdea”. Nădejdea creştină se concretizează în Domnul Isus Hristos (1 Timotei 1,1) şi aduce bucurie (Romani 5,2; 12,12) deoarece făgăduieşte viaţă veşnică (Tit 1,2; 3,7). Singura cale prin care credinciosul îşi poate dezvolta caracterul este creşterea continuă în înţelegerea voii lui Dumnezeu. Noi trebuie să creştem ,,în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos” (2 Petru 3,18; vezi Efeseni 4,13; Filipeni 1,9; Coloseni 1,9.10; vezi comentariul de la Efeseni 1,17). Oamenii oneşti au dreptul să se aştepte de la creştini să fie în stare să-şi prezinte convingerile într-un mod inteligent şi convingător. De fapt credincioşii trebuie să fie pregătiţi să îşi apere credinţa în faţa celor mai agere minţi. Adevărul este raţional şi nu se teme niciodată de argumente.

În voi. Înainte de a vorbi altora despre adevăr, trebuie să-l înţelegem noi înşine. În plus, pe măsură ce înţeleg tot mai bine adevărul, aşa cum este el în Domnul Isus, creştinii vor reflecta tot mai mult în viaţa lor caracterul Domnului Hristos. Dacă vrem ca mărturia noastră să aibă efect, atunci trebuie să trăim principiile creştine. De cele mai multe ori o biserică este judecată nu pe baza teologiei sau a predicilor ţinute de slujbaşii ei, ci pe baza mărturiei date de credincioşi în vorbire şi în purtare.

Blândeţe. [,,Smerenie”, KJV]. Sau ,,amabilitate”. Adevărul poate să fie respins dacă e comunicat cu aroganţă şi într-un spirit de controversă. Scopul adevărului este de a-i face pe oameni asemenea Domnului Hristos, dar dacă nu este prezentat într-un spirit creştinesc, adevărul îşi pierde atractivitatea.

Teamă. Adică teamă de Dumnezeu (vezi comentariul de la Psalmi 19,9).