Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Împăraţi

1 Împăraţi 9:18


9:18 Baalatul şi Tadmorul, în pustia ţării,

Baalatul. Cetatea aceasta n-a fost încă identificată. Ea este grupată împreună cu cetăţile Aialon şi Ecron, la marginea câmpiei maritime, în teritoriul dat la început lui Dan (Iosua 19.42-44). Josephus îl localizează aproape de Ghezer (Antichităţi viii. 6. 1).

Tadmorul. Ebraicul Tamor Tamor, dar într-un text paralel, Tadmor (2 Cronici 8,4). există mare nesiguranţă în ceea ce priveşte cetatea despre care este vorba. Unii au identificat-o cu Tamar,

o cetate amintită de Ezechiel ca fiind la hotarul sudic al noii ţări a lui Israel (Ezechiel 47,19; 48,28). Localizarea exactă a acestei cetăţi nu este cunoscută, dar se crede că a fost la sud de Marea Moartă. Pe de altă parte, mai este o altă cetate cu numele Tadmor, la aproximativ 225 km sud-est de Damasc şi 193 km vest de Eufrat, într-o oază din deşertul arab. Cetatea aceasta este amintită de mai multe ori în inscripţiile lui Tiglat-Pileser I ca fiind în ţara Amurru Amurru (Siria). După mulţi ani mai târziu, Tadmorul a ajuns sub controlul romanilor, care l-au numit cu numele lui grecesc de Palmira şi aceasta este cetatea pe care Iosif Flavius o priveşte ca fiind ,,Tadmorul din pustie” (Antichităţi viii. 6. 11). Cuvântul ebraic tamar tamar înseamnă ,,palmier”, sens păstrat în numele de mai târziu de Palmira.

Majoritatea erudiţilor nu cred că ar fi posibil ca regatul lui Solomon să fi avut o astfel de întindere a frontierelor. Dar în legătură cu clădirea ,,Tadmorului în pustie”, Cronicile raportează că ,,Solomon a mers împotriva Hamatului la Ţoba şi a pus stăpânire pe ea” (2 Cronici 8,3.4). Locul acesta s-a crezut a fi o regiune cam la 96 km nord de Damasc şi 160 km vest de Tadmor-Palmira, iar menţionarea lui ar indica o campanie în care toată această regiune nordică a fost adusă sub controlul israelit. În 1 Regi 4,24, limita nordică a regatului lui Solomon este dat a fi Tiphsah, o cetate despre care se crede a fi pe Eufrat, cam la 160 km nord de Tadmor. Toate acestea par să arate că regatul lui Solomon a fost mult mai mare decât s-a admis de obicei şi că ,,Tadmorul în pustie” (1 Regi 9,18) a putut foarte bine să fie faimosul Tadmor-Palmira din nordul deşertului arab.

În pustia ţării. (În engleză, in the land.) Probabil că a fost adăugată o expresie spre a indica cu mândrie că această cetate de graniţă era înăuntrul limitelor întinselor domenii ale lui Solomon.